elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kocaeli’de Atık Pil Geri Kazanım Tesisi Açıldı

Türkiye’nin ilk atık pil geri kazanım tesisi Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde hizmete açıldı. TÜBİTAK MAM yürütücülüğünde kurulan, Exitcom firmasının işletmeciliğini yaptığı tesisin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
15.05.2016 tarihli yazı 13900 kez okunmuştur.
Türkiye’nin ilk atık pil geri kazanım tesisi yazılım, alt yapı çalışmaları ve tüm fabrika – prototip üretimi dahil olmak üzere %100 yerli olarak tamamlandı. Tek vardiyada yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip olan tesis, ülkemizde sürdürülebilir üretimde öncü olacak nitelikte. Tesisin kurulum maliyetinin ise yaklaşık 3 milyon TL olduğu belirtildi.
 


 


Özellikle otomotiv sanayisindeki değişim ile içten yanmalı motorların yerini elektrikli otomobillere bırakmaya devam etmesiyle batarya ve pillerin geri kazanımı büyük bir önem teşkil ediyor. Ayrıca elektronik sanayinin de vazgeçilmezi haline gelen bataryaların tüketiminin bilinçsiz şekilde gerçekleşiyor olması ve sonrasında doğaya çöp olarak bırakılıyor olması da göz önüne alındığında enerji ve doğal kaynakların korunması, doğanın kirletilmemesi ve ekonomik açıdan uygulanabilir bu tip tesislerin hayata geçirilmesi gerekiyor.
 


 


Atık pil tesislerine teknik açıdan bakacak olursak; örneğin otomobillerde kesintisiz güç kaynağı olarak kullanılan akülerin yapısında kurşun ve asit bulunuyor. Bu iki bileşen nötralize edilip ayrıştırıldığında yeniden kullanımı ve yeni bir akü üretimi gerçekleştirilebiliyor. Batarya ve pillerin yapısındaki bileşenlere göre geri kazanımları farklılık gösteriyor. TÜBİTAK MAM Başkanı Bahadır Tunaboylu, tesis açılışında yaptığı konuşmada “Çıkacak olan madenlerimize bakacak olursak metalik çinko, mangan karbon tozu, demir, çinko. Bunlar değişik sanayilerimizde girdi malzemesi olacaklar. Bunlar boya, kimya, demir çelik ve madencilikte yoğun olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Atık pillerin yaklaşık olarak % 90'nını oluşturan çinko, karbon, alkali atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden devreye alınması, bertaraf edilmesi ve ekonomik kullanıma sunulması ülkemiz için çok önemli bir kazanım olacak.”
 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tesisin açılışında yaptığı konuşmada “Bir birim malı üretmek için OECD ortalaması bir birim enerji kullanmaksa, Türkiye'de biz maalesef aynı birim malı üretmek için 1,5 birim enerji kullanıyoruz. Bu rakam Almanya ve Japonya'da "0,75" yani Türkiye'nin yarısı kadar. Sanayimiz rekabet gücünü kazanacaksa önce enerji verimliliğine odaklanacak. Bir birim üretmek için şu anda kullandığımız enerjinin yarısını kullanmak durumundayız. Bu, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine de hizmet edecek, Türkiye'nin ithalatını da çok ciddi azaltacak bir anlayıştır. Buna odaklanmak durumundayız. Yani aynı birimi üretmek için daha az doğal kaynak, daha az su ve daha az enerji kullanmalıyız. İkincisi, bu üretimi yaptığımızda üretimin sonucu olarak ortaya çıkacak atığın minimum olması önemlidir. Üçüncüsü de ortaya çıkan atığın geri dönüşüm yoluyla tekrar ekonomiye kazandırılması, çevreye zarar vermesinin engellenmesi. Sürdürülebilir üretimden kastımız bu.” açıklamarında bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında başlattığı atık pil toplama projesinde 10 yıllık süreç sonunda toplamda 107 ton atık pil topanmıştı. Pillerin ve bataryaları kullanım dışına çıkması sonrasında bilinçli şekilde atık pil toplama ünitelerine atılması geri kazanımda büyük bir öneme sahip.


Kaynak:


Yerel Ajanslar

Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.