Memristör nedir?
Kayıp devre elemanı olarak ün yapan memristör üzerinde geçen akıma göre direncini değiştirerek devrelerde oldukça faydalı kullanım alanlarına oturuyor. Enerji tüketiminin de kendisi gibi küçük seviyelerde olması ise diğer büyük avantajı. Ek olarak akım olmadığı durumlarda da üzerindeki direnç durumu değişmiyor. Gelecekte çok büyük kolaylıklar ve yenilikler getirmesini hayal ederek bekliyoruz.
11.02.2013 tarihli yazı 22582 kez okunmuştur.
Memristör nedir?
► Memristörler akıma göre dirençleri değişen bir çeşit dirençtirler diyebiliriz. Çalışma mantıkları şöyle ; Üzerlerinden akım geçtikçe dirençleri azalıyor, ters yönde akım verildiği zaman ise dirençleri artıyor.
► Memristör fikrini İlk kez 1971′de California Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Leon Chua ortaya atmıştı. ancak dönemin koşullarında memristör fikri hayalden öteye gidememişti. 2008 de ise Hp çalışanları tarafından memristörün geliştirilmesi onu gündeme taşımıştır.
Memristör Nasıl Çalışır?
► Titanyum ve silisyum yarı iltekenleri ile oksijen atomlarından faydalanılarak silisyum dioksit ya da titanyum dioksit elde edilir ve bu bileşiklerden herhangi birisi kullanılarak memristörün iç yapısın oluşturulur. Daha uyumlu olduğu için iç yapıyı oluşturmada genellikle TiO2 - titanyum dioksit kullanılır. Yapılarındaki oksijenler ise küçük boşluklar halinde memristör içinde yerini alır.
► Memristörden akım geçtikçe katkılanmış olan titanyum dioksit tabakadaki oksijen boşlukları akımın geçtiği yöne yani saf titanyum diokside doğru kayarlar ve böylece saf titanyum dioksit aralığı daralır.Katkılı titanyum dioksitlerin aralık uzunluğu artar ve Tio2 film tabakalar arasındaki sınır değişerek direncin de değişmesine neden olur.
► Akımın olmadığı durumlarda ise katkılı ve saf Tio2 tabakaları aralık seviyelerini korur. Ters durumda yani akımın negatif olarak verilmesiyle oksijen boşlukları katkılı tabakaya doğru hareket eder. Ardından saf TiO2katmanı genişliğini arttırarak direncin de artmasına neden olur.
► Elektronik çevresi tarafından kayıp eleman olarak nitelendirilmişti. Gerçekten de diğer üc adet pasif devre elemanı birimleri olan direnç,sığa ve indüktans ile birlikte dörtlü formülü tamamlıyor
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET