NASA, İnsansı Robotu ile Mars'ta Üs Oluşturacak
NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı) 2020 yılında gerçekleştireceği Marslı keşif programı ile birlikte Mars ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Amerikan Uzay Ajansı NASA, bir süredir kızıl gezen üzerindeki keşfedilmemiş bölgelere göndermek üzere robotlar geliştiriyor. Mars üzerinde bir üs oluşturmak için insansı robotu Valkyrie' i geliştirdi. Detaylar haberimizin devamında.
02.08.2019 tarihli yazı 6720 kez okunmuştur.
NASA'nın R5 olarak adlandırdığı Valkyrie yarı-insansı robot Johnson Uzay Merkezi (Johnson Space Center-JFS) Mühendislik Departmanı tarafından 2013 yılındaki Darpa Robotik Büyük Meydan Okuma (Darpa Robotics Challenge-DRC) yarışmasında yarışmak ve zorlu şartlar altında çalışmak için tasarlandı. Adını İskandinav mitolojisinden alan Valykrie sayesinde NASA, insanların Mars'ta yaşaması için merkezler inşa etmeyi planlıyor. Robot, NASA Space Robotics Challange tarafından bir dizi uzay temelli testlere sokularak geliştirildi.
►İlginizi Çekebilir: Robobee| Robot Arılarla Bir Gün
Valkyrie, insan araçlarını kullanabiliyor ve üzerindeki sensörler yardımıyla yolunu haritalandırabiliyor. Hidrolik gücü sayesinde, kayalık arazide de rahatça dolaşabilir. Ön yüz plakası kızılötesi saydam bir yapıda ve içerisinde çevresini sürekli olarak döner bir biçimde tarayarak nesne ve engelleri bulan LIDAR sensörü bulunuyor. Robotun beyni diyebileceğimiz, sensörlerden gelen verileri yorumlayan iki adet Intel iCore i7 işlemcili bilgisayar bulunuyor. Testler sırasında güç kablosu yardımıyla çalıştırılmış olsa da, özel çift voltajlı akü ile robot yaklaşık bir saat çalışabiliyor.
Valkyrie üzerinde birçok kamera ve sensör bulunduruyor. Başında lazer, 3D stereo ve video ile hem de önüne ve arkasına bakan “tehlike kameraları”nı birleştiren bir Multisense SL kamera yer alıyor. Her iki üst kolu 4 seri elastik döner aktüatörden oluşuyor ve 7 eklem yardımıyla kolların ön kısmına birleşiyor. Kolları taşıma ve servis kolaylığı sağlayan ilk iki eklemi arasında hızlı bir mekanik ve elektriksel bağlantıya sahip. Her ikisinde de 4 tane olmak üzere toplamda 8 parmağı olan ellerinde bulunan 38 sensör sayesinde robotun el becerisini kolaylaşıyor ve 44 derece serbestlik sağlıyor.
NASA'nın R5 robotu Valkyrie'ın astronotlarla beraber daha çok maden kaynaklarında çalışması ve kızıl gezegenin yüzeyinde yaşanabilecek üsler oluşturması bekleniyor.
Kaynak:
►NASA
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.