Hacklendiğinizi Anlamanın Yolları ve Yapmanız Gerekenler
Son yıllarda artan hacking olaylarıyla birlikte ister istemez hesaplarımızın ele geçirilip geçirilmediğinden şüphe duyabiliyoruz. Eğer böyle bir şüphe duyuyorsanız bir an önce gerekli kontrolleri yapıp önlemleri almanız gerekiyor. Ertelediğiniz her dakika hesabınızı ele geçiren hackerın diğer hesaplarınıza erişim sağlayabilmesine neden olabilir. Bu yüzden aşağıdaki adımları gecikmeden uygulayın.
19.09.2019 tarihli yazı 9454 kez okunmuştur.
Hesaplarınıza izinsiz giriş sağlayan kullanıcılar arkalarında iz bırakırlar. Bu nedenle eğer dikkat ederseniz izinsiz girişleri erken fark edebilir böylece önlem alabilirsiniz.
Hacklendiğinizden emin olun
Hesabınızın ele geçirilip geçirilmediğini anlamak için “Have I Been Pwned?” sayfasını ziyaret edin. Bu sitede hesaplarınızda herhangi bir anlık veri ihlali söz konusu mu görebilirsiniz. (Have I Been Pwn? ‘i “ele geçirildim mi olarak? Çevirebiliriz. Buradaki pwn “own” kelimesinden türetilmiş olup güvenlik camiasında argo olarak “hacklemek, fethetmek, ele geçirmek, sahip olmak” anlamına gelir.)
Ayrıca en önemli hesaplarınızdaki saldırılara ilişkin hikayeler için bir Google Uyarısı bile oluşturabilirsiniz; bu, ilgili haber makalelerini doğrudan gelen kutunuza gönderir.
Garip bir hareket olup olmadığını kontrol edin
►İlginizi Çekebilir: Araçların Siber Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Birçok uygulama ve platform size son hesap etkinliğinin ayrıntılarını verebilir; bu, başka birinin hesabınıza erişip erişmediğini kontrol etmenin mükemmel bir yoludur. Örneğin Gmail hesabınızda yapabilirsiniz. Web’de gelen kutunuzun en sonundaki ayrıntılar düğmesine tıklayın. Yeni bir sekmede Gmail hesabınıza yapılan son 10 giriş, kullanılan uygulama ve giriş bilgilerinin coğrafi konumu ile birlikte gözükecektir.
Facebook’ta da buna benzer bir özellik bulunuyor. Facebook’a web üzerinden giriş yaptığınızda ayarlar kısmında bulunan güvenlik sayfasını açın. Daha sonra giriş yerleri listesinin altındaki daha fazlası kısmına tıklayın. Buradan giriş tarihi ve saati, hangi uygulama ile girildiği ve hangi lokasyondan girildiği bilgisine ulaşabilirsiniz.
Benzer özellik Twitter’da bulunuyor. Web’ten twitter hesabınıza giriş yaptığınızda ayarlar sayfasını açın. Uygulamalar ve oturumlar kısmına tıklayın ve hesabınıza tam olarak hangi cihazların giriş yaptığını ve nerede olduklarını görün. Aynı sayfa, Twitter hesabınıza erişme iznine sahip tüm üçüncü taraf uygulamalarını da görebilir istediklerini silip istediklerinizi ekleyebilirsiniz.
Instagram içinse buraya tıklayarak son giriş hareketlerini kontrol edebilirsiniz. Giriş yapan cihazlar,tarihleri ve konumlarını detaylı olarak görebilirsiniz.
Artık çoğu hesap bu özelliğe sahip. Web'te veya uygulamada, ayarlar veya güvenlik seçeneklerinde bulabilirsiniz. Bu kontrolleri düzenli olarak yaparsınız sizin dışınızda yapılan izinsiz girişleri en kısa sürede fark ederek önlem alabilirsiniz.
Tüm oturumlarınızı kapatın
Email üzerinden ya da hesap hareketlerinize bakarak şüpheli bir giriş fark ettiğinizde,izinsiz giriş sağlayan kullanıcıları hesaplarınızdan çıkarmak öncelikli isteyeceğiniz şey olacaktır. Birçok uygulama ve sitenin, gizlilik ve güvenlik ayarlarında o an bulunduğunuz oturum dışındaki tüm aktif oturumlardı kapatabilmeniz için bir seçenek vardır. Böylece kimlik bilgilerinizi değiştirmeden önce, izinsiz giriş yapan kullanıcıları hesaplarınızdan bir süreliğine uzaklaştırabilirsiniz.
Facebook şüpheli bir hareket algıladığınızda hesabınızı güvence altına alabilir. Oturum hareketlerinizi inceleyebileceğinizi belirttiğimiz sayfa üzerinde tanımadığınız tüm girişleri işaretleyebilir ve sağda bulunan üç noktaya tıklayarak o cihazdan uzaktan çıkabilirsiniz.
İzinsiz giriş yapan kullanıcıyı hesaptan çıkardıktan sonra ilk yapmanız gereken parolanızı değiştirmek olmalı. Tahmin edilmesi zor ve diğer hesaplarınızla kullanmadığınız uzun bir parola seçmelisiniz. Ayrıca daha fazla saldırıya uğramamak adına iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirebilirsiniz.
Hesabınıza hiç giriş yapamıyorsanız büyük olasılıkla hacker, dijital giriş bilgilerini değiştirerek sizin hesaba erişiminizi kilitlemiş olabilir. Bu durumda platformun ilgili destek ekibine her zaman ulaşabilirsiniz (örneğin, Facebook, Twitter, Instagram, Google). Onlarla temasa geçtiğinizde, güvenlik sorularına cevaplar, hesabınızı ne kadar süredir kullanmış olduğunuz, cihazlara ne kadar süredir başvurduğunuzu söyleyerek kim olduğunuzu kanıtlayabilir ve hesabınıza geri dönebilirsiniz.
Kaynak:
►popsci
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET