NASA’nın Ses Patlaması Yapmayan Sesten Hızlı Uçağı
Uzay ve havacılık alanındaki son araştırmalar arasında, ses hızını aşan uçakların, arkalarında oluşturdukları gürültüleri en az indirmek bulunuyor. NASA, gelişmeler ile yeni jetler tasarlamayı hedefleniyor. Ayrıntılar haberimizde.
06.03.2016 tarihli yazı 21417 kez okunmuştur.
NASA, X serisi süpersonik uçağı için önemli bir adım attı ve sesten hızlı giden uçağı ortaya çıktı. NASA, ses hızını aşabilen yolcu uçağı üzerindeki ciddi çalışmalarını sürdürüyor.
NASA, sonik patlama olmadan, ses hızından daha hızlı seyahat eden yeni bir tür jet için tasarım mühendisleri görevlendirdi. Araştırmacılar, uçakların ses duvarları aşıldığı zaman oluşan "süpersonik ses dalgalarını” kırarak yumuşak bir gürültü üretilmesini sağlayacak. Ses hızının iki katına çıkan Concorde, ses duvarını aştığında gürültüler çok oluyordu. Yeni geliştirilen jetin, gürültü hassasiyeti ile Concorde'u emekliye ayırması bekleniyor.
NASA, sonik patlama olmadan, ses hızından daha hızlı seyahat eden yeni bir tür jet için tasarım mühendisleri görevlendirdi. Araştırmacılar, uçakların ses duvarları aşıldığı zaman oluşan "süpersonik ses dalgalarını” kırarak yumuşak bir gürültü üretilmesini sağlayacak. Ses hızının iki katına çıkan Concorde, ses duvarını aştığında gürültüler çok oluyordu. Yeni geliştirilen jetin, gürültü hassasiyeti ile Concorde'u emekliye ayırması bekleniyor.
İlk ticari süpersonik uçak olan Concorde, Aérospatiale ve British Aircraft Corporation (BAC) ortaklığıyla geliştirilmişti. Uçak 27 sürelik görev süresince transatlantik uçuşlar gerçekleştirdi. Maliyet ve güvenlik sorunları, uçağın üretiminin 2003'te durdurulmasıyla sonuçlandı.
Ses duvarını aşan jet
Jetler 1.234 km/s hızlara eriştiğinde oluşan ses patlaması ile araba ve evlerde bir sarsılma gerçekleşir. NASA sessiz ve daha yetenekli bir jet geliştirerek bunu değiştirmeyi umut ediyor. Düşük patlama, süpersonik seyahat ve yolcular için ses hızından daha yüksek hızlarda uçmaya olanak sağlayabilir.
►İlginizi Çekebilir: Anti-Icing ve De-Icing Sistemi | Boeing 737
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, sesten hızlı gidebilen yolcu uçağı tasarımından daha önce de bahsetmişti ancak net bilgiler vermemişti. Şimdi ise NASA'nın ABD merkezli firma Lockheed Martin ile anlaştığı ve uçakların üretimi için 20 milyon dolar bütçe ayırdığı ortaya çıktı. X serisi olarak ortaya çıkması beklenen uçakların birkaç kişilik yolcu kapasitesi olacağı söyleniyor.
Proje, NASA’nın “X Uçakları” serisinin ilkidir ve 2017 yılının bir parçası olarak tanıtıldı. Plan aksamadan düşünüldüğü gibi giderse, 2020 yılında uçağın küçük ölçekli bir modelinin test uçuşunun gerçekleştirilmesi planlanıyor. Lockheed Martin, ilk adım olarak uçakların temel gereksinimlerini geliştirecek ve erken araştırmalara dayanarak, gelecek 17 ay içinde QueSST için bir ön tasarım gerçekleştirecek. Daha da önemlisi, NASA sesten hızlı seyahatte 'kabul edilebilir ses seviyelerini' belirlemek için toplum ile çalışacaktır. NASA Havacılık Araştırma Misyonu ortak yöneticisi Jaiwon Shin; "Gelişmekte olan sessiz süpersonik ‘X Uçaklarının’ bir sonraki mantıklı adımı endüstrinin desteğini alarak halk için süpersonik seyahat açmak olacaktır." dedi.
►İlginizi Çekebilir: Altimetre Çalışma Sistemi | Boeing 737
Jetlerde, sesin 10 kat hızıyla seyahat edebilme kavramı artık kullanılabilecek. Geçen yılın sonunda, Airbus sadece 1 saat içinde Londra'dan New York'a yolcu alarak (ayrıca azaltılmış sonik patlama ile) sesin 4,5 kat hızıyla uçabilen jetin patentini aldı. Eğer bu hız sessizce elde edilebilirse, hava yolculuğu için büyük devrim gerçelleşecek demektir.
Ses Hızını Aşan Uçak
Kaynak:
►sciencealert
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.