Nikola Tesla’nın Hayata Geçirilememiş 6 İcadı
Nikola Tesla, 300’e yakın patenti ve icatlarıyla zamanının çok ötesinde bir dâhiydi. Tesla’nın ölümünden onca yıl geçmesine rağmen gerçekleştirilememiş olan fikirlerine gelin daha yakından bakalım.
26.01.2019 tarihli yazı 18337 kez okunmuştur.
Nikola Tesla, döner manyetik alanı keşfetmesi, asenkron motorların gelişmesini sağlaması, uzaktan kumandayı icat etmesi ve 40 km ye kadar kablosuz enerji aktarımı yapması gibi devrimsel icatlarıyla zamanının çok ötesinde bir dâhiydi. Bunların yanında Tesla’nın hayata geçiremediği fikirleri de vardı. İşte o fikirlerden 6 tanesi:
Tüm Dünyaya Kablosuz İletişim Ağı
Tüm dünyaya ücretsiz elektrik enerjisi sunmak Tesla’nın en büyük hayallerinden biriydi. Tesla dünyayı bir iletken olarak kullanarak herhangi bir yere telgraf mesajları, ses hatta görseller iletebileceğine inanıyordu. New York’ta elit bir çevreye sahip olan Tesla bu proje için yatırımcı J.P. Morgan’dan sağladığı 150 bin dolarlık(bugünün parasıyla 4 milyon dolar) finansmanla Wardenclyffe adı verilen kulenin inşaatına 1901 yılında Long Island’da başladı.
►İlginizi Çekebilir: Beyinden Beyine İletişim Sağlayan Sosyal Ağ Kuruluyor
Finansmanı bulan Tesla hızla çalışmaya başladı. Westinghouse’tan gerekli ekipmanları tedarik etti ve mimar olan yakın arkadaşı Stanford White ile 57 metre yüksekliğindeki kulenin tasarımını yaptı. Bu sırada Marconi ilk transatlantik telgraf mesajını iletmişti. Tesla ise Marconi ile daha iyi rekabet edebilmek için kulesini büyüterek elektrik de iletebilmesi için Morgan’dan ek bütçe istedi ancak Morgan bu fikre yanaşmadı ve daha sonralarda artan masraflar yüzünden projeyi finanse etmeyi bıraktı. Tesla proje üzerinde bir süre daha çalıştıktan sonra borçlarını ödeyebilmek için kuledeki bazı ekipmanların sökülüp satılmasına engel olamadı. Tesla’nın bir nevi ilkel bir internet olan bu projesi ne yazık ki tamamlanamamış oldu.
Uzaktan Kumandalı Deniz Filosu
1898 yılında Madison Square Garden'da düzenlenen bir sergide Tesla, herkesi heyecanlandıran ve o zaman hayal edilmesi zor olan bir gösteri yaptı. Kimse Tesla’nın bir tekneyi uzaktan kumanda edebileceğini beklemiyordu. Gösteriyi izleyen insanlardan bazıları botun telekinezi ile yönlendirildiğini hatta botun içinde eğitimli küçük bir maymun olduğunu iddia etmişlerdi. Tesla'nın dediği gibi tekne ödünç alınmış bir akılla donatılmıştı.
►İlginizi Çekebilir: Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinde Potansiyel 11 Bin MW
Tesla bu fikri daha büyük ölçeklerde gerçekleştirmek istedi hatta Amerikan ordusuna bu konuyla ilgili bir teklifte bulundu ancak Amerikan ordusu bunun savaşta kullanılacak bir şey olmadığını düşünüyordu. Tesla’dan yıllar sonra 1. Dünya Savaşı’nda uzaktan kumandalı botlar Almanlar tarafından kullanıldı.
Düşünce Kamerası
Tesla’nın gerçekleştiremediği fikirleri arasında düşünceleri görüntüye çevirebilen bir projektörde bulunmakta. 1933’te Kansas City Journal-Post’ta gazetecilere verdiği demeçte, “1893’de yaptığım araştırmalar sırasında düşüncede oluşturulan kesin bir görüntünün yansıma yoluyla retina üzerinde ilgili bir görüntü ürettiğine ikna oldum.Bu görüntünün uygun bir cihazla okunabileceğini düşünüyorum” demiştir.
►İlginizi Çekebilir: Güvenlik Kamerası (CCTV) Nasıl Çalışır
Tesla, bir düşünce kamerası oluşturma planını hiçbir zaman gerçekleştirmemiş olsa da bilim adamları günümüzde beyin sinyallerini yorumlamaya ve insanların gördüklerini görselleştirmeye çalışıyorlar.
Deprem Makinesi
1893 yılında Tesla, çok yüksek hızlarda titreşimler oluşturarak elektrik üretebilen ve buharla çalışan bir mekanik osilatörün patentini aldı. Bu cihazla deneyler yaparken cihazın rezonansını binanın rezonansıyla aynı tonda çalıştırmayı denedi. Bu denemenin ardından binadan bir ses geldi. Daha sonra kademe yükselterek cihazı tekrar çalıştırdı ve daha şiddetli bir ses duydu. Tesla bunun binadan geldiğini anlamıştı ve sınırları zorlamak istedi. Cihazı daha da yüksek kademede çalıştırdı cihaz laboratuvarın içinde zıplamaya başlamıştı ve dışarda kıyamet kopuyordu, Tesla eline bir çekiç aldı ve cihazı kırarak bu duruma bir son verdi.
►İlginizi Çekebilir: PIC Mikrodenetleyici Ailesi için Osilatör Devresi
Birkaç yıl sonra 1898'de gazetecilere, titreşim makinesinin New York City'deki laboratuvarında ayarlama yaparken zeminin sallanmasına neden olduğunu söyledi. Polis ve ambulanslar olay yerine geldiğinde Tesla osilatörü devre dışı bırakmıştı ve çalışanlarına depremin asıl nedenini gizli tutma talimatı verdi. Tesla ayrıca deprem makinesinin isterse Empire State Binası kadar yüksek bir şeyi bile yıkabileceğini iddia etti.
Yapay Dalga
Tesla, üreteceği devasa yapay dalgaları düşman donanmalarına karşı savunma teknolojisi olarak kullanabileceğini düşünüyordu. Tesla bu teknolojiyle en büyük gemileri bile yok edebilmeyi umuyordu. Böylece herhangi bir savaş gemisi bile işe yaramaz olacağı için hiçbir ülke donanma inşa etmeyecekti. Tesla, bunu yapmak için bir düşman donanmasının yakınında birkaç ton patlayıcı madde patlatabilecek teleotomaton adını verdiği uzaktan kumandalı gemiler tasarlamıştı.
Tesla, patlamanın ürettiği patlayan gaz kabarcığının patlamadan bir mil uzaktaklıkta bile 30 metre yüksekliğinde dalgalar üretebileceğini hesapladı. Tesla bu projesini hayata geçiremedi. ABD ve Sovyetler Birliği ancak 1940'larda ve 1950'lerde sualtı nükleer bomba testleri yaptılar.
Ölüm Işını
Tesla’nın deyimiyle barış ışını. Tesla, bir cıva izotopu sesin 48 katı hıza çıkarılırsa barındıracağı enerjiyle koca bir orduyu tek başına yok edebileceğini düşünüyordu. Tesla ölümündeki önceki son yıllarda bu fikrini birçok devlete pazarlamayı denedi. Sovyetler Birliği Tesla’yla deney yapan tek ülkeydi ancak silahın üretiminde başarılı olamadılar.
Kaynak:
►interestingengineering.com
►teslaresearch
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.