elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pompa Sistemlerinde Yüksek Verimlilik için 14 Yol

Pompa sistemleri; sürücü, pompa, boru ve kontrol mekanizmasından oluşur. Her sistemde olduğu gibi verim ve enerji pompalarda da önemlidir. Pompa sistemlerinin verimliliğini artırmak için yayımlanan standartları sizler için derledik.



A- A+
12.10.2016 tarihli yazı 15416 kez okunmuştur.

1) Bakım

Bakımları yapılmayan ya da eksik bir şekilde bakımları yapılan pompaların, çalışma verimi azalır ve bunun soncunda yıpranan pompalar sistemin maliyetini artırır. Pompalar için düzenli bir bakım tüm sorunların azalmasını sağlayacaktır. Pompa bakımında izlenmesi gereken yollar;

► Katı atık pompalarında aşınmış çarkların değiştirilmesi
► Rulmanların bakımı, yağlanması ve gerekirse değiştirilmesi
► Pompa ve motor kontrolü
► Gerekli muayenelerin yapılması


 

2) İzleme

Sistem monitörler yardımı ile takip edilip işletme ve bakım zamanlarında verimi ayarlanır. Sorunların çözümünde hızlı bir yol teşkil eder. Sistemde pervane hasarı, tıkanıklık belirtileri, yetersiz emme gücü, borular, operasyon dışı tercihler izlenmektedir. Ayrıca, aşınma, basınç ve güç izleme, titreşim analizleri, sıcaklık ve kirletici durumları da takip edilmektedir.
 


►İlginizi Çekebilir: Hidrolik Sistemler | 1. Bölüm

3) Kontrol

Kontrol sisteminin amacı pompaları doğru kullanmak ve yük durumuna göre düzenleme yapmaktır. Çok sık kullanılan uzaktan kontrol yöntemi ile daha hızlı ve daha doğru kontrollerin yanında geleneksel sistemlere göre daha zordur.
 

4) Tanklar

Üretim verimliliğini artırmak ve pompalara binen yükü azaltmak adına kullanılır. Üretim döngüsü boyunca akışı dengeler. Gereğinden fazla akış döngüleri ortadan kaldırılmış olur.
 

5) Daha Verimli Pompalar

Pompaların verimi çalışma süresine göre %10-%25 arası azalır. Uzmanlara göre bu azalma, pompanın sadece çalışma süresine bağlı olmadığını pompa kapasitesi ve işleyişine göre değişebileceğini belirtiyorlar. Pompalar belirli bir basınç ve debi gereksinimlerine göre kullanılır. Belirli görevler için doğru pompa seçimi ile çalışma verimi artmakla ve işletme giderleri azalmaktadır. Doğru pompa seçimi ile %2 ila %10 arası enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
 
►İlginizi Çekebilir: Atıksu Terfi İstasyonları | EMUport
 

6) Uygun Boyutlu Pompalar

Motor yüküne bağlı olarak daha küçük bir motor kullanmak her zaman doğru olmayabilir. Büyük motor kullanmakta daha genel çalışma anlamına gelmemelidir. Düşük verimliliği olan bir motor sadece yedek parça bakımından kolaylık sağlar. Yapılan işe göre seçilecek pompanın küçük veya büyük, akış hızı yüksek veya düşük şeklinde belirlenmesi %30’un üzerinde verim sağlayabilir. Doğru pompa yapılandırmaları ile seçilen özelliklere göre %15 - %25 elektrik verimliliği sağlanır.
 


►İlginizi Çekebilir: Kavitasyon Nedir?
 

7) Farklı Yükler için Birden Fazla Pompa

Birden fazla pompa kullanımı yapılacak işin daha verimli ve daha az maliyetli yapılmasını sağlar. Alternatif olarak sürücüler de kullanılarak sistemin dinamiği ayarlanabilir. Bu bağlantı ile %10-%50 arası elektrik tasarrufu yapılır.
 

8) Pervane Düzenlemesi

Pompa pervaneleri çalıştığı sürece verimi azalmakta ve tükettiği enerji artmaktadır. Sonuç olarak da akış hız ve basınç azalmaktadır. Pompa türüne ve yapılan işe uygun olarak pompa pervanesi kullanılarak uygulamalarda daha etkin bir sonuç alınır. Gıda işleme, kağıt ve petrokimya sanayide küçük dişli veya dişli oranları ayarlanarak elektrik tüketiminden %75 tasarruf edilebilir.
 

9) Ayarlanabilir Hız Sürücüleri

Ayarlanabilir hız sürücüleri ile pompa hızları daha iyi ayarlanır. Böylelikle pompalarda kullanılan motorlardan enerji tasarrufu da sağlanır. Ayarlanabilir hız sürücüleri ile verimlilik, kontrol ve ürün kalitesi artırılır. Ekipman aşınmaları azalacağı için bakım maliyetlerin de önemli azalmalar oluşur. Pompalarda %20 ila %50 arasında enerji tasarrufu olmalıdır. Tasarruflar pompa boyutu ve yük çeşidine bağlıdır.


 

10) Manuel Valflerden Kaçınma

Otomatik açma kapama valfleri, manuel valflere göre hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlatır.
 

11) Uygun Boru Seçimi

Pompalarda kullanılan boru çaplarının uygun düzeyde seçilerek sürtünmeden ötürü oluşacak kayıpların azaltılmasına yardımcı olur. Sürtünmenin azaltılması için pompalanan sıvı ve borunun genel özelliklerini göz önüne alınmalıdır. Boruların doğru konumlandırılması da sistem tasarımında maliyetin azaltılmasını sağlar.

12) Kayışların Değiştirilmesi

Çoğu pompa kasnak sistemi ile çalışmaktadır. Bu sistem de verim kaybına yol açmaktadır. Kasnaklarda dişli kemerler kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
 

13) Yüzey Kaplaması

Enerji verimliliğini artırmak için, metal yüzeylerin kaplanması ve parlatılması yüzey sertliğinin azalmasını sağlar. Çalışma süresi boyunca makineleri korumaya devam eder. Küçük pompalar için etkili bir yoldur.
 

14) Sızdırmazlık İyileştirmeleri

Pompa üzerinde bulunan sızdırmaz malzemeler ile korunma sağlanmaktadır. Kullanılan contaların kaliteli ve kullanılan malzemelerle uyumlu olmalıdır. Yapılan iyileştirmeler ile verim artışı mümkündür.




Kaynak:

electrical-engineering-portal.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar