Robotlar Artık Alışveriş Çantalarımızı Taşıyacak!
Robot tasarımlarının işlevselliği gün geçtikçe artmakta .Bu haberimizde alışveriş çantalarımızı taşıyacak olan robotları inceleceğiz.
23.01.2019 tarihli yazı 4539 kez okunmuştur.
Her geçen gün birbirinden farklı robotik teknolojileri duymaya alışır olduk. Sanayi tesislerinde bulunan büyük ölçekli olanlardan, avuç içi boyutunda olanlarına kadar değişik büyüklükte robot uygulamaları ile karşılaştık. Bu haberimizde ise Avustralyalı araştırmacılar tarafından geliştirilen ve çalışmaları devam eden iki ayaklı kişisel yardımcı robotlara göz atacağız.
Queensland Üniversitesi araştırmacıları günlük işlerimizde bizlere yardımcı olabilecek iki ayaklı robotları daha ucuz ve verimli hale getirmeye çalışıyor. Ekip, bu tür robotların erişilebiliriliğini arttırmak adına basitleştirilmiş fakat daha işlevsel tasarımlar üzerinde çalışıyor. Bilim kurgu eserlerinde görmeye alışık olduğumuz yürüyen robotların üretilmesinin aslında oldukça karmaşık bir süreç olduğunu belirten Dr.Pounds, bu alandaki diğer araştırmaların da bu durumu doğruladığını sözlerine ekliyor.
Farklı firmaların özel amaçlarla ve genellikle savunma sanayisi için ürettikleri robotlar oldukça işlevsel ve dayanıklı olsa da maliyetleri milyon dolarları bulabiliyor. Bu ekibin asıl amacı küçük, işlevsel, en önemlisi de olabildiğince ucuz üretim ve programlama metotlarına ulaşmak. Bu sayede herkesin kolay ulaşabileceği robotlar olacak ve hayatımızı kolaylaştırma yolunda önemli bir adım daha aşılmış olacak.
Yeni geliştirilen sistemde jiroskoplar ile robotun dikey dengesi sağlanırken ayakların her birinin bağımsız olarak nereye basacaklarının doğru kontrol edilmesi sağlanıyor. Bu kontrol sistemi aslında daha ucuz sensör ve devre bileşenleri ile dış ortamın algılanmasını sağlıyor. Çalışmaların ardındaki mühendislik problemlerinin çözümlerine en küçük ölçekten başlamak için ilk robot modelinin bir tavuk boyutlarında olduğu belirtiliyor. Sistemin başarılı olması halinde ilerleyen süreçlerde insan boyutlarında tasarımlar yapılıp günlük hayatımıza entegre olabilecek duruma gelecekler.
Bu büyüklüklere ulaşıldığında, market alışverişlerimizde bize yardım etmek için yeterli taşıma kapasitesine sahip olacaklar.Bu tasarım aslında ölçeklenebilir bir model olarak hazırlanıyor. İhtiyaçlara göre bir fare boyutundan bir kamyon boyutuna kadar ulaşılabilecek bir skalada üretilebilecekler.
Son çalışmalar ile klasik iki ayak üzerinde yürüme mekaniği bir adım öteye taşınabilecek. Böylelikle yürüme işlemi gerçekleştirilirken ortaya çıkabilecek engeller aşılabilecek ve arazi yürüyüşleri yapılabilecek. Aslında bu yetenekler yeni değil. Birçok farklı model yürüyebiliyor, koşabiliyor hatta engellerden atlayabiliyor. Fakat bunları yapabilen ucuz bir model henüz piyasada yok.
Giderek insanlığın yaşlanması ve teknolojinin hızla ilerlemesi robotların er ya da geç hayatımızda olacağını gösteriyor. Teknolojinin ilerlemesi bir bakıma ucuzlaması anlamına da gelmekte. Dolayısı ile bu tür kompakt ve ulaşılabilir robotların birçok alanda yardımcı konumda olmaları çok da uzak gözükmüyor.
Kaynak:
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.