elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlar Takım Ruhu Kazanacak

“Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek bir ilerlemedir, beraber çalışmak ise başarıdır.” Bu yazımızda Henry Ford’un başarı olarak tabir ettiği sözünün, robotlar tarafından uygulanan tam karşılığını göreceğiz.



A- A+
25.09.2019 tarihli yazı 4700 kez okunmuştur.
“Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek bir ilerlemedir, beraber çalışmak ise başarıdır.”  - Henry Ford

 
Birlik olmak sadece biz insanlar için bir avantaj değil. Georgia Teknoloji Enstitüsü, robotların birleşerek farklı görevleri yerine getirmesini sağlayan bir robotik sistem tasarladı. Bu sistemde robotlar tek başlarına hareket edemese de bir araya geldiklerinde bir robottan daha aktif kullanılabiliyorlar.
 
 

 

►İlginizi Çekebilir: Dört Ayaklı Yerli Robot 'ARAT'

 
Bu robotik sistemin diğerlerinden en büyük farkı robotların her birinin kendilerine has bir kontrol merkezlerinin olması. Bir araya geldiklerinde tek bir beyinden idare edilmiyorlar. Her bir robot diğerleriyle iletişim kurarak ortaklaşa bir şekilde hareketi gerçekleştiriyor. Projenin araştırmacıları bu robot grubunu “supersmarticle” olarak isimlendiriyor.

Bunun en büyük avantajıysa herhangi bir robot hasar gördüğünde sistem çalışmaya devam edebiliyor.


►İlginizi Çekebilir: Robotlarda Kullanılan Motor Tipleri
 
Bir araya gelen bu robotlar normalde bireysel olarak başaramayacakları görevleri yerine getirebiliyorlar. Aynı zaman da bu sistem, birleşik büyük bir robotik sisteme göre daha az maliyetle işin içinden çıkılabiliyor ve daha esnek avantajlar sunuyor.

Ekip, bu robotik sistemin grup olarak bir ışık kaynağına doğru hareket etmesini sağlayan bir algoritma tasarladı. Her bir robot, parlaklık belirli bir noktayı geçtiğinde duracak şekilde programlandı. Işığa en yakın ön taraftaki robotlar hareketlerini bitirdiklerinde arka taraftaki robotlar hareketlerine devam ederek robotik sistemi ışığa doğru ulaştırmayı başardı.


 
Şimdilik çok karmaşık bir görevde kullanılamasa da projenin araştırmacılarından William Savoie, kendi geliştirdikleri bu sistemin gelecekte taşıma, kurtarma ve askeri misyonlar için büyük umut vaat ettiğini, engebeli arazilerde daha fazla hareket imkânı sunduğunu söylüyor. 

Bu sistem deterministik bir düzende kontrol ediliyor. Haliyle belirli misyonları yerine getirmekte başarılı olsa da ortam şartlarına uyum sağlayabilmesi ve daha esnek bir kullanım alanı sunabilmesi için gelecekteki bu gibi sistemlerin yapay zekaya dayalı, stokastik bir yapıda tasarlanması daha uygun olabilir.
 


 
Kaynak:


interestingengineering.com
►sciencemag.org


Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.