Spray Drying
(Sprey Kurutma – Püskürterek Kurutma) Nedir ?
Sprey kurutma, gıda ve ilaç endüstrisinde kuru ürünlerin ve ilaçların üretilmesinde kullanılan temel yöntemlerden biridir. Bu yazımızda ilgili yöntemin detaylarını ve Spray Drying (Sprey Kurutma – Püskürterek Kurutma) cihazları ile gerçekleştirilebilen genel uygulamaları bulabilirsiniz.
10.03.2023 tarihli yazı 4793 kez okunmuştur.
Spray Drying - Sprey Kurutma - Püskürterek Kurutma Yöntemi Nedir?
Sprey Kurutma Yöntemi, sıvı fazdan katı faz ürün eldesi için çok yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.
Sulu ve Organik çözeltiler, emülsiyonlar vb. kurutulmasında özellikle kimya endüstrisi ve gıda endüstrisinde kullanımı çok yaygındır. Kuru süt toz, deterjanlar, boyalar gibi birçok örnekleme yapılabilir.
Bu uygulamada, sıvı fazdaki ürünün sıcak bir kurutma ortamına püskürtülerek partikül forma geçirilmesi sağlanır. Bu sayede hızlı kurutma sayesinde ürünün bozunmasının geciktirilmesi, ürün sevkinde konsantre ürün elde ederek ağırlık ve hacim azaltılması, partikül morfolojisi kısmında ise partikül boyutunun büyültülmesi veya küçültülmesi ile hedefe yönelik ürün imalatı sağlanmaktadır.
Spray Drying, son 20 yılda gerçekleşen yoğun çalışma ve araştırmalar sonrasında, rekabetçi bir uygulama tekniği haline geldi. Temel Prensip Olarak; atomize edilmiş besleme materyalinden nemin uzaklaştırılması temeline dayanır. Genel kurutma gazı olarak hava kullanılır. Kurutma, istenilen partikül nemi ve partikül boyutu elde edilmesi sonrasında tamamlanır. Ürün bir çözücü içerisinde; emülsiyon, süspansiyon veya dispersiyon olarak beslenmektedir.
Spray Dryer Cihazları ile Gerçekleştirilebilen Genel Uygulamalar
Buchi B-290 Mini Spray Dryer Sistemleri
Buchi B-290 Spray Dryer sistemleri; laboratuvar ölçekli olarak dizayn edilmiş olup, saatte 50 ml alt limitten 1 litre üst limite kadar besleme yapabilmektedir. Üzerine entegre edilen aksama göre, nozzle’dan son ürüne kadar görsel olarak izlenebilir yapıda proses olanağı sunmaktadır.
B-290 Spray Dryer sistemleri, küçük ölçekli fizibilete ( Ar-Ge ) çalışmaları ve yüksek değerli ürünlerde üretim amacı ile kullanılabilmektedir. Küçük ölçekli fizibilite çalışmaları sonrası büyük ölçek sistemleri kolaylıkla geçiş sağlanabilmektedir.
Küçük ölçek çalışmaların sağlanmasında, örnek olarak ilaç uygulamaları, çok hızlı küçük üretimler sağlanabilmektedir.
B-290 Spray Dryer sistemleri, co - current akış rejiminde çalışmaktadır. Bu sistemlerde ürün ve kurutucu gaz akışı aynı yönde beslenmektedir.
Buchi B-290 Mini Spray Dryer sistem dizaynı aşağıdaki görselde mevcuttur.
Açık Çevrim ve Kapalı Çevrim Sistemler
Genel olarak hava kurutma gazı olarak kullanılmaktadır. Hava, ısıtma sistemi ile sisteme beslendikten sonra atmosfere atılmaktadır. Bu sistemler açık çevrim olarak adlandırılmaktadır.
Eğer, kurutma gazı ısıtıldıktan sonra ( örn. Azot gazı ) , geri kazanılıp tekrar sisteme geri besleniyor ise bu sistemler kapalı çevrim olarak adlandırılmaktadır. Kapalı çevrim sistemler genel olarak yanıcı çözücüler, toksit ürünler ve oksijen duyarlı ürünler için kullanılmaktadır.
Buchi, kullanıcılara su bazlı, su ve organik çözücü karışımları ve % 100 organik çözücü bazlı uygulamalar için farklı çözüm önerileri sunmaktadır.
S-395 Inert Loop
Kuru organik çözücüleri püskürtmenin güvenli yolu, Mini Püskürtmeli Kurutucu S-300'ünüz için ideal aksesuar olarak Inert Loop S - 395'i kullanmaktır. Yenilikçi tasarımı, organik solventlerin spreyle kurutulmasını daha çevre dostu, uygun maliyetli ve güvenli hale getirir.
B-90 Nano Spray Dryer
Buchi B - 90 HP Nano Spray Dryer Kurutma odasında numunelerin hazırlanması, atomizasyonu ve kurutulması, üretilen parçacıkların toplama elektrotu tarafından yakalanması ve tozun geri kazanımı süreci ile işleyen özgün sistem yapısı ile nano partikül üretiminde dünyada en yaygın kullanılan spray dryer sistemidir. Modüler cam yapı, işlemin görselleştirilmesini sağlar ve tek bir operatör tarafından kolaylıkla temizlenebilir ve monte edilebilir. Tek bir işlem adımında, en küçük partiküller dahi rahatlıkla üretilebilir.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET