STS
(Statik Transfer Anahtarı) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Teknolojinin gelişmesi ile, hemen hemen tüm elektronik cihazların mikroişlemci denetimli şekle dönüşmesi, her geçen gün bizleri kesintisiz enerjiye daha fazla bağımlı hale getirmektedir. Mevcut enerji kaynaklarımız arasında elektronik cihazları etkilemeden manevra yapabilmek çok önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Statik transfer anahtarı (STS) mevcut olan iki elektrik kaynağından iyi olanı otomatik olarak seçerek kritik yüklerin beslenmesini sağlar. STS'ler ile ilgili bilinmesi gerekenleri 10 başlık halinde inceledik.
08.12.2016 tarihli yazı 25671 kez okunmuştur.
STS nedir ?
Statik Transfer Anahtarı ana enerji kaynağından, yedek enerji kaynağına mümkün olduğu kadar kesintisiz geçişi sağlayan cihazlardır. Bu cihazlarda enerji kaynağının kalitesi kullanıcı tarafından tarif edilir. Voltaj veya frekans gibi parametreler tarif edilen toleranslar dışına çıkar ise cihaz kritik yükü yedek enerji kaynağına transfer eder. Transfer esnasında mümkün olduğu kadar kesinti oluşturmamaya çalışır. Ancak kaynakların voltaj ve frekans değişiminin yönetimi cihaz tarafından yapılmadığı için bazı şartlarda çok kısa kesintiler oluşabilir.
Neden STS'ye İhtiyaç Duyulur ?
İki enerji kaynağı bulunan uygulamalarda eğer kritik yük var ise, yükü bir kaynaktan diğerine aktarmak için şalter düzeneğine ihtiyaç vardır. Ancak elle kumanda edilen şalterlerde sürpriz kesintilerde yükü bir kaynaktan diğer kaynağa aktarmak için başında bir görevli bekletmek gerekir bu durumda bile görevli kişi kesintiyi 2 milisaniye gibi kısa bir sürede algılayamaz. STS cihazı ise kaynakları sürekli ölçerek herhangi bir kesintiyi 2 milisaniye içinde algılar ve transfer işlemini otomatik olarak yapar ve transfer anında kesinti oluşmaz.
Hangi Tip Enerji Kaynaklarında STS Kullanılabilir ?
► Jeneratör ile şebeke arası geçişlerinde,
► İki enerji şebekesi bulunan yerlerde bir enerji hattından diğerine geçmek için,
► İki KGK kullanılan yerlerde bir KGK dan diğerine geçmek için kullanılabilir.
KGK Yerine STS Kullanılabilir mi ?
Hayır. İki cihazın görevleri farklıdır. KGK elektrik kesilince aküden AC enerji oluşturur. STS ise aynı anda mevcut iki elektrik hattı arasında istenene geçiş yapılmasını sağlar.
KGK ve STS Aynı Anda Kullanılabilir mi ?
Evet. KGK çıkışlarında STS kullanılan birçok uygulama mevcuttur. Birden fazla KGK kullanılan yerlerde bir KGK’dan diğerine geçmek için STS kullanılabilir.
► İlginizi Çekebilir: Hibrit UPS Nedir?
STS Cihazının Çeşitli Güçlerde Modelleri Mevcut mudur ?
Evet. Yükünüze göre cihazın maksimum çıkış akımı değişir. Bu nedenle STS cihazı almadan önce yükünüzün tespit edilip bu değere göre bir STS cihazı temin edilmesi gerekir. STS cihazlarının güçleri kVA cinsinden değil çekilen akım (amper) cinsinden anılır. Yani sizin akım ihtiyacınız 80 amper ise kapasitesi 100 amper olan bir STS cihazı ihtiyacınızı karşılar.
Aşırı Akım Çekişlerinde STS Cihazları Nasıl Davranır ?
STS cihazları çok kısa sürelerde %1000 yani normal akımın 10 katı kadar akımları karşılar ve bu akıma kadar cihazın kendisinin herhangi bir kesintiye sebep olmamasını sağlayacak şekilde üretilir.
STS Cihazı Bilgisayardan Kontrol Edilebilir mi ?
Evet. STS cihazları RS232 seri haberleşmesi ve TCP/IP protokolü ile kontrol edilebilir ve izlenebilir. Bu işlem için cihaz ile birlikte verilen özel yazılım kullanılır.
► İlginizi Çekebilir: Tescom Solar Sulama Sistemi
Cihazın Çıkışında Kısa Devre Oluşursa Her İki Enerji Kaynağı da Etkilenir mi ?
Hayır. STS cihazının en önemli özelliği çıkışının kısa devre olduğu anda sadece o anda kullanılan enerji kaynağı yüklenir ve çok kısa bir süre sonra cihaz çıkış voltajını keserek diğer kaynağın yüklenmesini önler.
► İlginizi Çekebilir: Tier Standardı Nedir? Tier Standardları Farkları Nelerdir?
Tier Standartları Açısından Bakıldığında STS Önemi Nedir ?
Uptime Institue’nün belirlediği Tier standartları, veri merkezlerinin tasarım, uygulama ve yönetim açısından kalitesini belirleyen, uluslararası en geçerli belgelerden biridir. Olayı bu sertifika açısından değerlendirdiğimizde Tier IV ve Tier III sınıfı veri merkezlerinin elektrik altyapılarında olması gereken yedekli güç sistemleri veya elektrik şebekeleri arasındaki geçişi sağlayacak eleman STS’dir. Bu sebeple kritik bir öneme sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET