elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Teknolojinin İnsanla İmtihanı

Baş döndüren hızla gelişen teknoloji karşısında, var olan kaynaklarımızla yetişemediğimizi kabul eden bir nesil olarak önemli bir sınav veriyoruz bugünlerde. Teknolojiye yapılan yatırımlar, bilişim üzerine oluşturulan sayısız fikir, insan gücü ve çalışmalar da bu yönde önemli göstergeler. Peki ya teknolojinin insan ile imtihanı ne durumda?



A- A+
12.05.2015 tarihli yazı 14096 kez okunmuştur.
İnsanoğlunun kendini geliştirme konusundaki en büyük oluşumlarından biri teknolojik birikimi artık. Bilişimden, doğal kaynak korunmasına, enerji verimliliğinden, akıllı yaşam konseptine kadar birçok konuda sınırlarının zor çizildiği evrensel bir miras var. Üstelik bu mirası sadece bilim adamları, mühendisler, fütüristler oluşturmuyor, ortaya çıkan ürünlerin kullanıcılarının bile payı bulunuyor. Durum böyle olunca insanın teknoloji ile imtihanı üzerine birçok tartışma ortaya çıkıyor. Bu yazıda bu soruyu tersten sorarak teknolojinin insan ile imtihanı üzerinde düşüneceğiz.

 

Teknoloji Şirketlerinin Pazarlama Stratejileri


Günümüzde teknolojiye yön veren dev şirketlerin projelerini tüketim kültürüne yakın tutup, buna uygun ürünler ortaya koyacak şekilde finanse ettiğini görüyoruz. Apple’ın dijital sağlık platformları üzerindeki fikirleri, Microsoft’un Kinect’in sağlık alanında daha geniş uygulamalarda yer edinmesi ya da Google’ın satın aldığı bir çok robotik şirketin biyomedikal sektöre yönlendirilmesi sözkonusu olmazken tüketim kültürünün baş tacı akıllı cihazlar için sayısız uygulamanın ortaya çıkması için yeni nesil yazılımcılar teşvik ediliyor. Elbette bu uygulamalar içinde insanlık adına faydalı işler ortaya çıkıyor ancak bu şirketlerin daha iyi bir gelecek konusuna verdikleri önem derecesi yazımızın konusu.
 


 
► İlginizi Çekebilir: "Orantısız" Teknoloji Kullanımı

Tek bir örnek üzerinden gidecek olursak Apple’ın pazarlama stratejilerinin dünya çapındaki etkilerini çoğumuz yakından biliyoruz. Dev bir tüketim çılgınlığına dönüşen ve yüz milyonlarla ifade edilen geniş bir kitlenin ortak bir skolâstik düşünceyle tükettiği bu markanın insanlığın devrimi konusundaki yeri iPhone X modelinin ilerisine geçebiliyor mu? Dev bir finans kaynağı, parlak ve yenilikçi beyinler topluluğu ve adı geçince akan suların durulduğu geniş bir kitleye sahip olan bir oluşum, bu gücünü daha yapıcı ve insanlık yararına kullanamaz mı?

 

Akıllı Robotlar Her Yerde

 
Teknoloji şirketlerinin robotik şirketlerine yaptıkları dev yatırımları görmezden gelemeyiz. Google’ın satın aldığı ve ABD’nin savunma alanındaki stratejilerini geliştiren ve yöneten DARPA’nın finanse ettiği Boston Dynamics’in birincil hedeflerinden birinin ABD Savunma Bakanlığı için bir robot ordusu üretmek olduğunu biliyor muydunuz? Şimdiye kadar başarıyla hayata geçirilen Bigdog, WildCat ve Spot gibi robotların zorlu şartlara uyumu, üstün hareket kabiliyetlerini açıkça ifade edilen savaşlarda insan yerine kullanımı için avantaj olacağını öngörüyoruz. Ancak hareket kabiliyeti sınırlanmış hastalara yardımcı robotların düşüncesi, seri üretimde insan gücünün önüne geçecek ve birçok meslek dalını tehdit edecek robotların düşüncesinden daha geniş yer buluyor. Evet, akıllı robotlar her yerde ancak hangi birimiz teknoloji ve insan işbirliği adına faydalı işlerde kullanılacağına gönül rahatlığıyla inanabiliriz?
 

 
► İlginizi Çekebilir: Hayal Gücüyle Geleceğin Teknolojileri

 

Fütüristlerin Düşündüğü Ortak Şey


Günümüzde geleceği şekillendirmek ve yönetmek kolay bir uğraş olmaktan çıktı. Artık daha güçlü ve ciddi yatırımlar yapmak gerekiyor. Bir çok şirketin bünyesinde fütürist bulundurduğunu ya da ortak bir çalışma yürüttüğünü söyleyebiliriz. Bu kişilerin fikirlerinde kesiştiği noktaya baktığımızda makineleşen dünyanın bir çok anlamda olumlu olacağını ve bu değişime adapte olmak zorunda olduğumuz yönünde fikirler görüyoruz. Adından hayranlıkla bahsedilen bu dünyanın bize katkısı ne olacak bunu en çok teknolojinin ta kendisi merak ediyor olmalı.




Kaynak:

► Wikipedia
Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar