elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Bobini ile Kablosuz Enerji Aktarımı |
Röportaj

Fatih Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri yaptıkları ve "Cafer" adını verdikleri Tesla Bobini ile kablosuz enerji aktarımını yapmayı başardı. Ekip üyeleri ile kendileri ve projeleri hakkında yaptığımız röportaj sizlerle.



A- A+
06.07.2015 tarihli yazı 22793 kez okunmuştur.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Proje ekibimiz yaklaşık 6 kişiden oluşmaktadır ve herkes Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi. Ayrıca bize yardım eden 4. sınıftan 2 kişi, 3. sınıftan 1 kişi ve 2. sınıftan 3 kişi var. Ekip üyeleri; Safa Bağlan, Nermin Kalmaz, Eyüp Mutlutürk, Umur Polat, Ayşenur Kan, Enes Aydın.  İlk olarak Tesla ile çıktık yola, bizim için daha yolun başı. IEEE kulübünün adı altında bu projeyi yaptık.
 

 

 

Projenizden bahseder misiniz?

Tesla bobini yüksek frekans düşük akım ve yüksek gerilimden oluşan bir deşarj bobinidir. Etrafa yüksek frekansta ve yüksek gerilimli belirli dalga boyu aralığında dalga yayar. Bu dalga, bir alıcı tarafından havada emilir bunu alıcıya verir. En basit mantığı bu şekildedir. Tesla 1. rezonans devresini, ilk trafodan çıkan voltaj 1. rezonans devresini aktif hale getirip, 1. rezonans devresinde belli bir frekans aralığında bir dalga yayıp tepesinde ikinci bir rezonans devresiyle bu dalgayı emip çıkışında en yüksek gerilim ve en yüksek frekansta dalga boyu yarar. Bu yüksek değerli dalga boyu sayesinde uzak mesafelere kablosuz elektrik aktarımı yapıyoruz. Radyo dalgalarında da en temel mantık bu şekilde. Radyolarda MHz seviyesinde bir dalga boyu kullanılmakta. Bu MHz seviyesindeki dalgalarla kilometreler düzeyinde enerji aktarımı yapabiliyoruz. Bizim Tesla'mızda kullandığımız frekans 179 kHz. 179 kHz.'le çalıştırıyoruz Tesla bobinimizi. Ortalama 3 metre mesafedeki bir alıcıyı çalıştırabiliyoruz güçlü bir şekilde.
 


►İlginizi Çekebilir: Tesla Bobininin İncelenmesi

 

Proje "Cafer" ismini nereden almakta?

Cafer ismi, kendi aramızda bir espri aslında. Projeyi tamamladıktan sonra Eyüp arkadaşımızın ısrarı ile projeye Cafer ismini verdik.

 

Proje ilk olarak nasıl ortaya çıktı?

Proje ilk olarak ben (Enes Aydın) birinci sınıftayken bir arkadaşımın teklifi üzerine geldi. Ben meslek lisesi çıkışlıyım bu nedenle biraz daha fazla teknik bilgiye sahiptim. Tabi o zaman bir disiplin altında çalışmıyorduk. Sonradan o grup ilerlemedi. Projenin başkanı bendim ve proje bana kaldı yine. Sonra yeniden bir ekip oluşturduk. Tesla’ya ilgimiz zaten fazlasıyla vardı. Görsel olarak da çok dikkat çekiciydi. Sonra biz de bu projeyi gerçekleştirdik.
 



►İlginizi Çekebilir: Kablosuz Enerji Aktarımı

 

Projenin maddi yönünden bahseder misiniz?

Projeyi ilk anlama aşamasında İTÜ’den bir akademisyen bize yardımcı oldu. Bize eskiden yaptığı Tesla bobinlerinin maliyetlerini söyledi. Tabi bu bize oldukça pahalı geldi. Biz de okuldan destek istemeye karar verdik. Projeyi sunmak için Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Onur Toker’in desteğini aldık ve projemizin bütün maliyetini üniversitemiz karşıladı.

 

Bu proje günlük hayatta nerelerde kullanılabilir?

Açıkçası her yerde kullanılabilir tabi geliştirilmesi şartıyla. Şu an telefon şarjlarında kullanılıyor. Bazı telefonların belirli mesafe içerisinde kablosuz şarj olmasını sağlıyor. Bunu biraz genişe yayarsak, şehirlerarası yüksek enerji aktarımı hatlarının yerine belirli aralıkla yerleştirilmiş Tesla bobini topuzlarını düşünün. Aralarında hiçbir kablo olmadan birbirleri arasındaki aktarımı en iyi şekilde yaptığını düşünün ve kablosuz bir dünya düşünün. Elektriğin, enerjinin olduğu her yerde kullanılabilir. Bu olabilir. Çok uzak bir hayal değil.
 

 

Proje, daha iyi nasıl geliştirilebilir?

Tesla bunu ilk yaptığı zaman yarıiletken yoktu. Bunun yerine kare dalga üretecek mekanik bir aksanla bobini yaptı. Bu mekanik aksanın en büyük sıkıntısı çok yüksek ses çıkarması. Bundan dolayı gerekli yarıiletkenler kullanılarak bu sesin oradan kaldırılması sağlanabilir.

 

Peki, önünüzdeki zaman diliminde neler yapmayı planlıyorsunuz, başka projeleriniz de var mı?

Biz daha çok hayal üzerinden gidiyoruz. Tesla bobini yapmak bizim hayalimizdi ve şu an bunu gerçekleştirdik. Şimdiki hayalimiz ise biyonik el. Biyonik el; bu yönde engeli bulunan insanlara bir umut ışığı olduğu için ve elektrik elektronik mühendisliği bazında bize çok şey katacağından bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Küçük de olsa çalışmalarımıza başladık. 

 
Ekibin yaptığı Tesla bobininin çalışma anını videoda görebilirsiniz:
 


Ekibi, Facebook üzerinden takip edebilirsiniz:
 


Proje ekibinin kulübü "Fatih Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolunu" da sosyal medyadan takip edebilirsiniz:
 

 
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.