Türk Kobiler Silah Üretiyor
Türkiye, savunma sanayisinde sessiz sedasız devrim yaptı. 2010'da yerli üretimin payı ilk kez % 51 oldu. Bine yakın KOBİ, yılda 3 milyar doları bulan dev projeleri üstlendi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, 2007 yılında savunma sanayisinde üretimde yerli payını daha da artırmak için Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ ) açılma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde Silahlı Kuvvetler'in ihtiyaç duyduğu teçhizatların üretimine Türkiye'deki organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler de dahil edilmeye başlandı. Müsteşarlık bu konuda işi sıkı tutarak hazırladığı projelerde ana yüklenici firmalara yan sanayi ile birlikte çalışma mecburiyeti getirdi.
SİSTEMDE 1.000 FİRMA VAR
Bu sistem yerli savunma sanayisini zıplatmaya yetti. Yüzde 25'lerde seyreden savunma sanayisindeki yerli payı 2009'da yüzde 45'e, 2010'da ise yüzde 51'e çıktı. Değişim en fazla KOBİ'lere yaradı ve savunma sanayisindeki dev firmalarla iş yapmaya başlayan KOBİ'lerin sayısı hızla arttı. Bugün sadece Ankara'da Kurulu olan OSTİM'de 250 firma savunma sanayinde alt yüklenici olarak çalışmaya başladı. Kendi aralarında bir araya gelerek savunma sanayi kümelenmesi başlatan firmalar teknolojide de sınıf atladılar. Savunma sanayisine iş yapan KOBİ sayısı Türkiye genelindeyse bini geçti.
DIŞ BAĞIMLILIK BİTTİ
Sabah'a konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar gelinen noktada Türkiye'nin artık savunma sanayisinde kendine yeter bir ülke olduğunu kaydetti. Özellikle karada ve denizde dış bağımlılığın tamamen bittiğini vurgulayan Bayar, "Savunma sanayisindeki bu değişim çok önemli. KOBİ'lerin yetenekleri ve heyecanları bizleri çok etkiledi. Bu değişim sektörü de ateşledi" dedi.
"2010'da savunma sanayisinde yerli payının yüzde 50 olmasının yanı sıra ihracatımız da 1 milyar doları aşıyor" diyen Bayar, kısa zamanda yerli payını yüzde 70'lere çıkaracaklarını da sözlerine ekledi. Türkiye'nin kendi milli piyade tüfeğini her türlü kara ve deniz aracını üretebilir durumda olduğunu sözlerine ekleyen Bayar, "Dinamik ve esnek yapılara sahip KOBİ'lerin savunma projelerinde görev alması hem maliyetlerin düşmesini sağladı hem de gecikmelerin ve ana yüklenicide gereksiz kapasite oluşumunun önüne geçti" şeklinde konuştu.
KOBİ'LERİN DE İÇİNDE OLDUĞU PROJELER
Milli Piyade Tüfeği
Milli Tank Geliştirme
MİLGEM Korvet Geliştirme
Türk İnsansız Hava Araçları
C-130 Modernizasyonu
Göktürk Gözlem Uydusu
Milli Torpido Geliştirme
Simülatörler
Her türlü kara ve deniz araçları
İTALYAN SİLAH DEVİYLE FÜZE İŞBİRLİĞİ
Füze üreticisi MBDA şirketi Sorumlu Yöneticisi Antonio Perfetti, hava savunma sistemi geliştirmek için ROKETSAN, ASELSAN ve AYESAŞ firmalarıyla çerçeve anlaşması imzaladıklarını açıkladı. İtalyan Finmeccanica'in Türkiye irtibat ofisi açılışında konuşan Perfetti, Türk savunma sanayiindeki ASELSAN ve ROKETSAN, AYESAŞ ortaklarının tesadüfen seçilmiş olmadığını, ortakların en üst bilgi ve tecrübeye sahip, başarılı geçmişi bulunan firmalar olduğunu kaydetti.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye