elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zekayla Çalışan Robotik Köpek Geliştirildi!

Yapay zeka ve simulasyon teknolojileri ile üstün becerilerle donatılan robot ANYmal hakkındaki detaylar haberimizde.



A- A+
20.01.2019 tarihli yazı 4278 kez okunmuştur.
Adı “animal” kelimesi ile aynı telaffuza sahip olan dört bacaklı robot ANYmal ile tanışın. Yaklaşık 33 kg ağırlığındaki köpek formundaki robot İsviçreli mühendisler tarafından geliştirildi. Yapay zeka sayesinde diğer örneklerine göre daha hızlı koşabiliyor, daha verimli kontrol edilebiliyor, gerektiğinde kendini yeniden başlatabiliyor ve çok daha hızlı öğrenebiliyor.

Robotun “Science Robotics” dergisinde yer alan bilgilerine göre sadece yapay zeka ile değil, bilgisayar simulasyonlarıyla da gerçek dünyada olup bitenler hızlıca kayıt altına alınabiliyor. Bu sayede gerektiği durumlarda sistem güncellemesi ile yeni ortamlara hızlıca uyum sağlayabiliyor. Yapılan çalışma ve deneyler sonucu bu simulasyonların gerçek dünya öğrenmesinden yaklaşık 1000 kat daha hızlı öğrenme sağladığı görüldü.

Simulasyonlarda basitleştirilmiş alan tasarımları değil, gerçek dünyaya en yakın şekilde araçlar, insanlar, hayvanlar hatta zaman algısı modellendiği için sanal öğretiden çok daha iyi sonuçlar elde ediliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Robot Sırt Çantası Geliştirildi

Simulasyon ile öğrenme deneyiminin tasarlanması için tersten bir yöntem benimsendi. İlk olarak robotun gerçek dünyada nesneler ile karşılaştığında verdiği tepkiler ölçüldü ve kaydedildi. Daha sonra bunlar simulasyona işlendi. Bu sayede simulasyonun kendi zekası, robotu davranışlarına göre yönlendirebilmeyi öğrendi.

Bu yöntemde robota dünyayı öğretme hızının artışının yanı sıra, gerçek dünyada yapılamayacak veya yapılması riskli ve maliyetli olacak davranış senaryoları robot üzerinde  denenebiliyor. Bu sayede robotlar en az maliyetle mümkün olan en çok farklı sayıda dış dünya senaryosuna hazırlanabiliyor. Örneğin robotun ne kadar sürede bozulabileceği yaklaşık olarak tahmin edilebiliyor. Sanal öğrenme süreci tamamlandıktan sonra robot gerçek dünyayla tanışmaya hazır oluyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Robot Yılan Hayat Kurtaracak

Tüm bu yapay zeka ve simulasyon süreçlerinden sonra robot, verilen talimatları çok daha keskin ve yüksek doğrulukla yerine getirebilecek. Örneğin 0.5 m/s hızla ilerleme komutu verildiğinde önceki versiyonlara göre daha hassas ve dengeli biçimde gerçekleşebiliyor. Bir engele takılıp düştükten sonra çok daha dengeli şekilde ayağa kalkabiliyor ve çok daha hızlı koşabiliyor. Araştırmacılar özellikle kendi kendine kalkabilme işleminin geliştirilmesinin oldukça karmaşık süreçler barındırdığını belirtiyor.

Yeni yöntemin robot programlama süreçlerini çok daha düşük maliyetlere çektiği belirtiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Laboratuvarı’nın başında bulunan Profesör Chris Atkeson’a göre programlama yapmak ve o programın işlev testlerini tamamlamak başlıca bir maliyetken robot programlamanın çok daha yüksek maliyetlere ulaşan bir süreç olduğunu belirtiyor Profesör, simulasyon zekasının ve tüm diğer adımların etkin kullanımının hem zaman hem de para açısından büyük avantajlar sağladığını da sözlerine ekliyor.

 





Kaynak:

popsci.com


 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.