elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil 4D Yazıcılar

Bilgisayarlar veya kontrol aygıtları gibi harici desteklere gereksinim duymaksızın hareket edebilecek, renklerini değiştirebilecek ve birleşerek daha büyük yapıları inşa edebilecek araçlar ve eşyalar artık akıllı veya programlanabilir olarak adlandırılan malzemeleri işleyen 4D yazıcılarla artık mümkün.



A- A+
10.02.2016 tarihli yazı 9519 kez okunmuştur.
Akıllı veya programlanabilir malzemeler uzun yıllardır bilinen ve kısaca nano seviyesindeki tasarımı sayesinde belirli faktörlere karşı farkındalığı olan malzemelerdir. Akıllı malzemeler getirdikleri yeniliklere rağmen uygulama alanı bakımından gündelik hayatta fazla yer bulamayan ürünlerdir. Gündelik hayatta akıllı malzemelerin uygulama alanlarının az olmasının nedeni ise; akıllı malzemelerin işlenmesinin hem maliyetli hem de birçok kişinin bir arada çalışmasını gerektiren teknik altyapı ve birikim gerektirmesidir. İşte bu soruna çözüm üretip akıllı malzemelerin hem  uygulama alanlarını hem de kullanıcı sayısını arttırmak için son yıllarda geliştirilen üretim teknikleri  4D yazıcılar ortaya çıktı. 
 


 
►İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır?


4D yazıcılar ilk olarak 2013 yılında MIT’deki Skylar Tibbits öncülüğündeki bilim adamları ile  Stratasys ve Autodesk firmalarının araştırmacıları tarafından zaman ve belirli uyarıcılara karşı farkındalığı  olan birçok akıllı malzemeyi bir amaca uygun olarak bir araya getiren ve normal 3D yazıcılara göre daha karmaşık işler yapabilen yeni nesil yazıcılar olarak geliştirilip hayatımıza girdiler.  
 


 


4D yazıcılar, 3D yazıcıların ürettikleri ürünleri üretme kabiliyetine sahip olmakla birlikte bunlara ek olarak; zaman, ısı, nem, ışık gibi faktörlere karşı değişiklik gösteren elbiseler, ayakkabılar, camlar, ev aletleri ve hayal edebileceğimiz birçok yenilik 4D yazıların gelişmesiyle mümkün olabilir. Böylece farklı durumlar için farklı parçalar üretip bu parçaları şartlara göre değiştirmek yerine tek bir 4D yazıcı ürünü sayesinde bütün bu zahmetlere gerek kalmaz. 
 


4D yazıcıların, 3D yazıcılara üstünlük sağladığı bir diğer nokta ise ürünlerin birleştirilerek tek seferde yazıcıdan üretilemeyecek ürünlerin birbirine monte edilmesinde ortaya çıkar. 3D yazıcıların montajı ürünlerin kendi kendilerine yaptığı bir iş olmayıp dış etkiyle olurken, kendiliğinden birleşecek şekilde üretilen 4D ürünleri birbirileri ile rahatça etkileşebildikleri ve hareketlerini sınırlamayacak ortamlarda bir araya gelip devasa ürünler ortaya çıkarabilirler. Kendi kendilerini inşa eden 4D ürünlerin gelecekte savunma sanayisinde kullanımı için ABD ordusu  Harvard, Pittsburgh ve Illinois üniversitelerindeki kendi kendini inşa eden 4D ürünleri üzerine yapılan araştırmalara 800 milyon dolar bağış yapmıştır.
 


4D yazıcıların bu ve diğer özelliklerine yönelik araştırmalar genellikle su gibi akışkanların içerisinde bir araya gelme ihtimali bulunan mikroskobik 4D ürünleri üzerinedir.4D yazıcıların getirebileceği yenilikler sadece bunlarla sınırlı değil; son yıllarda ortaya çıkan  laboratuvar ortamında yapay doku ve organ üretimine de hız kazandırabilir. 4D yazıcılarla 3D yazıcılarla yapılan protezler daha geliştirilebilir ve biyonik olmayan ama biyonik dokuların tepkilerine sahip dokular ve organlar üretebilir.  



Kaynak:


iflscience

Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.