elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

C Dilinde İntegral Alan Uygulama Nasıl Geliştirilir?

Bu yazımızda C diliyle axª+bxº+c şeklindeki fonksiyonların değişik versiyonlarını belirli iki değer arasında integre eden uygulamanın kaynak kodlarını göstereceğiz.



A- A+
29.01.2016 tarihli yazı 19958 kez okunmuştur.
1) İlk olarak derleyicimizde yeni bir kaynak dosyası(New Source page) açıp başlık dosyalarımızı aşağıdaki gibi dahil ederiz.
 

 
İlginizi Çekebilir: C Derleyicisi ve Çalışma Prensibi


2) İkinci yapacağımız işlem ise int main() fonksiyonunun üstünde bir fonksiyon tanımlamaktır. Burada kullandığımız fonksiyon türünde integral almanın pratik yolu bilinmeyenin üs değerini bir arttırıp yeni bilinmeyeni yeni üsse bölmektir. Örneğin x değişkeninin integrali x²/2 olur ve x in 2 ile 3 arasındaki belirli integrali ((3)²/2)-((2)²/2) eşitliğinden 2.5’e eşit olur. Aşağıda limit değerlerinin üssünü bir arttırıp bu yeni üs kuvvetini limit değerlerine uygulayacak ve onları yeni üs kuvvetine bölecek integre ismindeki fonksiyonun tanımlanması gösterilmiştir.
(NOT: ARALARINDA +VEYA – BULUNAN HER POLİNOM BRİM POLİNOM OLARAK ADLANDIRIMIŞTIR.)
 

 


3) Üçüncü aşamada yapacağımız ise, void veri tipinde main fonksiyon bloğumuzu açıp int veri tipindeki j,pol değişkenleri ile fonksiyon ismindeki iki boyutlu dizimizi tanımlamaktır.  
 

Burada bulunan j değişkeni fonksiyon adlı dizimize değer atarken kullandığımız  for döngüsü için başlangıç değeri olması için tanımladık ve 0 değerini for döngüsü içinde atadık. Öte yandan pol değişkenini ise kullanıcının oluşturmak istediği birim fonksiyon sayısını atamak için oluşturduk. Fonksiyon isimli dizimizin her elemanının  iki adet temel özelliğini bilmemiz gerekir. İki boyutlu dizilerde sütunların numaralandırılması 0’dan başladığından ikinci köşeli paranteze 2 yazarak birim polinomun katsayısını atayacağımız fonksiyon[pol][0] ve polinomdaki değişkenin(x) mertebesini atayacağımız fonksiyon[pol][1] elemanlarını elde ettik.
 
4) Dördüncü adımda beşinci adımda kullanacağımız  float veri tipinde sum ismindeki bir değişken ile limit değerlerimizin atanacağı float veri türündeki a ve b değişkenlerini tanımlayıp bunların sırasıyla hafızaya alınmasını sağlayacak printf() ve scanf() fonksiyonları aşağıdaki görselde olduğu gibi kullanılmıştır.   
 

 
5) Beşinci adımda j değişkenimize aşağıdaki görselde göründüğü gibi  tekrar sıfır değeri atayıp, for döngüsü  boyunca fonksiyon dizisine ait tüm ikili elemenların sırasıyla aşağıdaki for döngüsü içindeki  işleme tabi tutulup sum adlı değişken ile toplanıp yine sum değişkenine atanmasını sağladık. 
 

6) Son olarak sum adlı değişkenimiz artık pozitif bir değere sahip olabileceği gibi negatifte olabilir. Fakat belirli integral değeri alan hesabı olduğu  için ve alan her zaman poziif olması gerektiğinden aşağıdaki görselde gösterildiği üzere math.h kütüphanesinde bulunan mutlak değer almaya yarayan fabs() fonksiyonu ile doğru sonuç elde edilir.Getch fonksiyonu sonucun ekranda kullanıcı klavyeye basmadığı sürece kalması için kullanılmıştır.Aksi halde sonuç ekranda kısa bir süre gözükecek ve .exe uzantılı uygulama kapanacaktır.
 

 

Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar