Yeni Nesil Modüler Araç Tasarımı
Kullandığımız araçların teknolojileri gün geçtikçe akıllanmaya, modülerleşmeye ve hayatımıza getirdikleri yeniliklerle bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu yazımızda yeni nesil otonom araçları inceleyeceğiz
12.12.2018 tarihli yazı 4647 kez okunmuştur.
Yaklaşık bir yıl önce İsviçreli araç üreticisi Rinspeed, Snap adlı elektrikli otonom aracını Las Vegas CES fuarında (Consumer Electronics Show) tanıttı. 2019 yılında yapılacak fuarda ise çok daha akıllı çözümler sunan, daha küçük ve daha akıllı microSnap adlı model tanıtılacak.
Her İhtiyaca Aynı Araç
Renault’un Twizy adlı küçük modeli ile aynı boyutlarda üretilen araç, tasarım dili olarak ise ilk modelin izinden gitmeye devam ediyor. Tasarımda 48 voltluk bir elektrik motoru ve aktarma organları ile hareketi sağlanan adeta bir kaykay tabana sahip kabinler kullanılıyor.
Bu kabinler ihtiyaca göre yük veya yolcu taşıyabilmek üzere değiştirilebilmekte. Bu da her amaca yönelik hizmet edebilen, farklı üst kabinleri serbestçe kullanabilen bir araç yaratıyor. Her bir ihtiyaca göre ayrı ayrı araçlara sahip olma geleneğini de ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.
Bu kabinler ihtiyaca göre yük veya yolcu taşıyabilmek üzere değiştirilebilmekte. Bu da her amaca yönelik hizmet edebilen, farklı üst kabinleri serbestçe kullanabilen bir araç yaratıyor. Her bir ihtiyaca göre ayrı ayrı araçlara sahip olma geleneğini de ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.
Yeni tasarımda bileşenlerin kullanım ömrü bittiğinde geri dönüşümü sağlanabiliyor ve eskiyen parçanın yerine yenisi alınıp kullanılabiliyor. Örneğin; hareketi sağlayan tekerlekli alt modülün kullanım ömrü bitti fakat yolcu kabini hala kullanılabilir durumda ise tüm aracı yeniden almak yerine yalnızca eskiyen alt modülü satın alınarak kullanıma devam edilebiliyor.
Seyahat Deneyimini Değiştiren Teknolojiler
2019’da tanıtılacak olan microSnap’teki öne çıkan yenilik ise otonom olarak birleşip ayrılabilen alt modül ve üst kabinlerden oluşması. Bağlantı sağlamak için manuel bir müdahaleye ihtiyaç duyulmayacak.
Buna ek olarak dijital plaka gösterimi, mikro pikselli led farlar, göz kamaştırmayan uzak mesafe farları, diğer araçlar ve sürücüleri ile haberleşmeyi sağlayan dış aydınlatmalar, yolcu tercihlerine göre ayarlanabilen iç aydınlatmalar, kararma derecesi ayarlanabilir camlar, yolcu tanıma için iris tarayıcı ve 49 inç led ekranlı kontrol ve eğlence paneli aracın sahip olduğu diğer teknolojik yenilikler olarak belirtiliyor.
Bu araçta otonom sürüş, entegre edilmiş sensörler ve 5G teknolojisinin özelliği olan gerçek zamanlı veri aktarma ve işlemeyle gerçekleştiriliyor. 5G kullanımı , otonom kavramını önceki nesillere kıyasla oldukça ileri seviyelere taşıması açısından önemli bir teknoloji durumunda.
Ek bir güvenlik önlemi olarak, kaza riski olan durumlarda yolculara da fren yapabilme ve aracı yönlendirebilme imkanı sunan, geleneksel otomobillerde bulunanlara benzer manuel bir sisteme de yer veriliyor. 2019 yılının ocak ayında dünya lansmanı yapılacak olan microSnap, daha sonra Cenevre Otomobil Fuarı’nda da yer alacak.
Yazar: Bedirhan Şen
Kaynak:
►Newatlas.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.