10 Yıldan Fazla Güneş Enerjisi Depolayabilen Sıvı Geliştirildi
İsveç'teki araştırmacılar güneş ışığının enerjisini emen, aylarca hatta yıllarca tutan ve gerektiğinde serbest bırakan özel bir sıvı geliştirdi. Detaylar yazımızın devamında.
15.11.2018 tarihli yazı 5472 kez okunmuştur.
Şu ana kadar kullandığımız fosil yakıtlara bağlı güç kaynaklarından uzaklaşmanın çözümlerinden biri güneş enerjisini kullanmaktır. Güneş enerjisine sürekli erişim zordur çünkü uzun süre depolanamaz. Bununla birlikte, İsveç'teki bilim adamları ‘güneş termal yakıtı’ olarak adlandırılan ve on yıldan fazla bir süre boyunca güneşten aldığı enerjiyi depolayabilen özel bir sıvı geliştirdi. MIT'de bir mühendis olarak çalışan Jeffrey Grossman, ‘Güneş termal yakıt şarj edilebilir bir batarya gibidir, ancak elektrik yerine, güneş ışığını devreye sokar ve ısıyı dışarı alırsınız, talep üzerine kullanabilirsiniz.’ diyerek sistemi açıkladı. Bu sıvı, İsveç'te bulunan Chalmers Teknoloji Üniversitesi bilim adamları tarafından bir yıldan fazla bir süredir geliştirilmektedir. Geliştirilen bu özel sıvı; karbon, hidrojen ve azottan oluşan bir moleküldür.
Güneş ışığı sıvı ile temas ettiğinde, atomları arasındaki bağlar yeniden düzenlenir ve bir izomer olarak adlandırılan enerjilenmiş bir versiyona dönüşür. Güneş enerjisi daha sonra izomerlerin güçlü kimyasal bağları arasında yakalanır. Moleküller oda sıcaklığına düştüğü zamanlarda bile, orada sıkışan enerji kalır. Bu sıkışan enerjiyi kullanmak için; sıvı, molekülü orijinal formuna döndüren ve ısı formunda enerji veren bir katalizörden geçirilir.
Araştırma ekibinin lideri, Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Kasper Moth-Poulsen, ‘Bu izomerdeki enerji artık 18 yıla kadar saklanabilir. Bu enerjiyi çıkarmaya ve kullanmaya başladığımızda, ümit ettiğimizden daha büyük bir sıcaklık artışı elde ederiz.’ diyor. Araştırma laboratuarı, enerji sisteminin prototipini üniversitenin çatısına yerleştirdi ve çok sayıda büyük yatırımcının gözüne çarptı.
Sistem bir döngü olarak çalışır ve güneşin pozisyonunu takip etmek için merkezinde bir boru ile içbükey bir reflektöre sahiptir. Sıvı, güneş tarafından emilecek şeffaf tüplerden pompalanır. Isıtıldığında, norbornadiene molekülünün başlangıç formundan, ısı tutucu izomere (quadricyclane) dönüşür. Enerji dolu sıvı daha sonra oda sıcaklığında saklanır. Enerji talebi olduğunda, sıvı, molekülleri bir önceki hallerine çevirerek, sıcaklığı 63 derecelik Santigrat derecesine yükselten bir katalizörden geçirilir. Bu sıvı, daha sonra ev tipi ısıtma sistemlerinden, bir binanın su ısıtıcısına, bulaşık makinesine, çamaşır kurutma makinesine ve çok daha fazlasına güç sağlayan her türlü uygulamada kullanılabilir. Son olarak, sıvı daha sonra kurtarılmak üzere tekrar çatıya pompalanır Araştırmacılar, şu ana kadar, moleküle önemli bir zarar vermeden işlemi 125 kezden fazla gerçekleştirmiştir. Bu, gelecekte enerji depolamak için oldukça alternatif ve temiz bir çözüm olabilir.
Kaynak:
►wonderfulengineering.com
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.