elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Optik Fare ve Lazer Fare Arasındaki Farklar

Fare, özellikle dokunmatik ekran tabanlı olmayan bilgisayarlar için en önemli çevre birimlerinden biridir. İhtiyaç hali, şekil, işaret teknolojisi vb. bağlı olarak çeşitli bilgisayar faresi tipleri mevcuttur. Ancak en yaygın kullanılanlar optik fare ve lazer faredir. Peki, bu fareler arasında nasıl seçim yapılır, arasındaki farklar nelerdir? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
20.01.2019 tarihli yazı 62990 kez okunmuştur.
Bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biri de faredir. Sık kullanılan fareler, optik fare ve lazer fare olup bu farelerin genellikle aynı olduğu düşünülür ve birbiriyle sıkça karıştırılır. Her ikisi arasındaki farklar şu şeklide sıralanabilir:
 
1. Teknolojinin Başlangıcı: Optik fare teknolojisi 1980 yılında icat edildi, ancak ticari başarı eşiğine ulaşmak neredeyse 2 yıl sürdü. Lazer fare ilk olarak Sun bilgisayarlarının sunucularında ve iş istasyonlarında görüldü. Logitech tarafından 2004 yılında günlük bilgisayar kullanımı amacıyla başlatılmıştır.
 
2. Işık Kaynağı: Optik fare, ışık kaynağı olarak LED veya bir dizi fotodiyot kullanırken, lazer fareler çıplak gözle görülemeyen kızıl ötesi lazer kaynaklarını kullanırlar. Lazer ve optik fare görünüşte benzer göründüğü için, fark ancak baş aşağı çevrilerek ve ışık kaynaklarını karşılaştırarak çözülebilir. Optik fareler genellikle onlardan çıkan kırmızı, beyaz veya mavi renkli bir ışığa sahipken, lazer fareler genellikle görünmeyen bir kızılötesi kaynağa sahiptir.

3. Düğme İşlevselliği:  Optik fareler, iki düğme ve bir kaydırma tekerleği veya üç düğme ayarına sahiptir. Lazer fareler ise, kullanıcı tarafından programlanabilen ekstra düğmelere sahip oldukları için çok daha fazla işlevsellik özelliği taşırlar. Bir lazer faredeki düğmelerin sayısı 12'ye kadar çıkabilir.
 
4. DPI ve Fare Duyarlılığı: DPI (Dots per inch), farenin bir inç hareket ettirildiğinde hissedebileceği hareket sayısı olarak tanımlanabilir. Bir farenin DPI değeri ne kadar yüksek olursa, fare işaretçisi o kadar hassas olur. Genellikle lazer farelerin optik farelere göre oldukça yüksek bir DPI gösterdiği bilinmektedir. Lazer farenin 2000'den 3400'e kadar herhangi bir yerde DPI'yı desteklediği, optik farenin ise 800'e kadar DPI gösterdiği bilinmektedir.
 
5. Yüzey: Farenin, fare altlığı olarak bilinen nispeten yumuşak bir platform altında çalıştığı bilinmektedir ve optik farenin çoğunun çalışması için bir fare altlığına ihtiyacı vardır. Bu fareler, parlak veya çok yansıtıcı yüzeylerde çalışırken iyi çalışmaz. Bununla birlikte, lazer fare de yüzey kısıtlaması yoktur. Bunları bir sehpa kadar sert veya yatak kadar yumuşak bir yüzeyde de kullanabilirsiniz.

 


►İlginizi Çekebilir: Optik Farenin İç Yapısı

6. Pil Tüketimi:  Kullanıcı kablosuz fare işaretleme moduna geçtiğinde, standart optik farelerin pil yedekleme ile uğraştıkları biliniyor. Güç kullanımında ve hatta pil tipinde gelişmeler olmasına rağmen, bu farelerden yeterli miktarda pil desteği alınmamıştır. Diğer taraftan, lazer fareler daha iyi bir batarya yedeklemesi sağlar ve Li-on bataryalarda 8 ay boyunca çalışabilirler. Daha ekonomik ve daha iyi pil ömrü mümkün olacağından, her tür kablosuz fareyle yeniden şarj edilebilir pillerin kullanılması önerilir.
 
7. Kullanıcı Deneyimi: Optik fare, mekanik fare üzerinde çok daha gelişmiş bir sürüm olarak kendini kanıtlamıştır. Ancak, lazer farenin kullanıcı deneyimi açısından sağladığı üstünlüğü ortadan kaldıramaz. Bilgisayar ekranı 17 inç'e kadar ve hatta daha büyük boyutlara sahip olduğundan, farenin iyi bir DPI vermesi istenir. Burada, lazer fareler her zaman optik olanlardan daha çok tercih edilir. Ayrıca, lazer fareler yüksek hassasiyetleri ve ekstra düğmelerin ilave donanım özelliği ile oyuncular arasında popülerdir. 
 
8. Fiyatlandırma: Her iki fare de ekonomik fiyatlara sahiptir, ancak bir tanesi özellikle oyun oynamak için tasarlanan yüksek seviye farelere yöneldiğinde fiyatlandırma artar. Lazer fareler daha uzun süreli kullanımı destekleyen teflon ve diğer yapışkan olmayan kaplamalarla kaplanabilen daha iyi bir plastik gövdeye sahiptir. Dahası, DPI çıkış ekranına göre değiştirilebilir.
 
9. Optik ve Lazer Fare Uygulamaları: Optik fareler, evde, ofiste ve okullarda kullanılan farelerdir. Kullanıcı daha büyük bir ekrana uyum sağladığında, grafik üzerinde çalışmak istediğinde veya üst düzey video oyunları oynamak istediğinde, lazer fareyi kullanması daha olasıdır. Lazer fareler ayrıca, ayrı bir hareket topunu da içeren farklı yüzey dokusu gibi çeşitli modifikasyonlara da sahiptir. Bazı lazer fareleri, kullanıcının oyunu sadece bir fare kullanarak oynayabileceği bir oyuna özgü bir şekilde geliştirilmiştir.



Kaynak:

►engineersgarage.com

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar