elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

100 Kat Daha Hızlı Çalışabilecek 3D Yazıcı Geliştirildi

3D yazıcı ile istediğimiz tasarımı protipleyebilir, kendi ürünlerimizi oluşturabiliriz. Bunları oluştururken klasik yazıcılarda kullanılan filamentler yerine reçineler ve farklı dalga boylarındaki ışıklar kullanırsak, baskı hızımız artar mı? Detaylar yazımızda.



A- A+
22.01.2019 tarihli yazı 7302 kez okunmuştur.
İstenilen bir programda tasarlanan 3 boyutlu sanal nesneleri, somut nesnelere dönüştüren makinelere 3 boyutlu yazıcı denir. 3D yazıcılar ile ihtiyaç duyduğunuz bir aparatı basabilir, 3D tarayıcı ile taradığınız bir cismin çıktısını alabilir, çizilen bir tasarımı prototipleyebilir, hatta yeni tasarlanan bir ürün de basabilirsiniz. Kısacası 3 boyutlu yazıcılar ile istenilen çoğu şey oluşturulabilir.
 
Michigan Üniversitesi araştırmacıları klasik 3D yazıcılarda kullanılan plastik filamentleri katman katman oluşturmak yerine, farklı dalga boylarındaki ışıklar kullanarak, işlemin 100 kat daha hızlı yapılacağını gösterdi.
 
Geleneksel 3D yazıcıların çalışma mantığı, yazıcı ucundaki kafa bölgesinin belirli bir sıcaklığa gelerek plastik filamentin erimesini sağlar, eriyen bu filament yüzeye düştüğü an katılaşmaya başlar ve katman katman serilmesiyle katı nesne oluşturulur. Haberimizdeki method için ise araştırmacılar; filament yerine reçine kullanarak, reçinenin sertleştiği yeri ve sıvıyı nerede tuttuğunu kontrol etmek için iki ışık kullanılır ve sıvı reçineyi katılaştırır. Klasik yazıcılarda olan katmanların teker teker oluşturulmasının yanı sıra burada, 1D veya 2D kesitlerden ziyade tek bir seferde baskı tamamlanabilir. Araştırmacıların baskısı olan M bloğunu aşağıdaki görselde görebiliriz.


 


►İlginizi Çekebilir: Çoklu Malzemeli Ev Tipi: 3D Yazıcı
 

Reçine, ışığın parladığı pencerede katılaşmaya geçtiği için baskı işini başlarken durdurur. Daha dayanıklı nesneler üretmek için daha kalın reçineler üretilebilir. Bu da filament ile yapılan 3D baskının yapısal bütünlüğünü en iyi duruma getirir.
 
Kullanılan camlardaki katılaşma problemine çözüm, oksijen ortamı sağlayan bir pencereydi. Oksijen reçineye nüfuz eder ve pencerenin yakınındaki katılaşmayı durdurur. Michigan takımı, katılaşmayı durdurmak için oksijeni ikinci bir ışıkla değiştirerek, reçinenin binlerce kez daha hızlı akabilmesini sağlayarak, daha büyük bir boşluk üretebilir.
 
Bu araştırmadaki en önemli nokta reçinenin kimyasıdır. Geleneksel sistemlerde, sadece bir reaksiyon vardır. Bir fotoaktivatör, ışığın parladığı her yerde reçineyi sertleştirir. Michigan sisteminde, farklı ışık dalga boylarına karşılık veren bir foto inhibitör de vardır. Reçineyi sertleştirmek için de iki tür ışığı modelleyerek normalden 100 kat daha hızlı baskı yapmaya olanak sağlar.


 


Kaynak:

►technology.org

►3dprinting.com
►all3dp.com

Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.