3D Yazıcı ile El Ortezi Üretildi
Kısmi felçli hastalar günlük egzersizlerini yerine getirebilmekte zorluklar yaşamaktadır. Tıp dünyasında gelişimi her geçen gün artan 3D printer'lar ile bu duruma da çözüm sağlandı. Rehabilitasyon amaçlı kısmi felç hastalarına özel ortez üretildi. Ayrıntılar haberimizde.
09.03.2016 tarihli yazı 9354 kez okunmuştur.
Tıp dünyasında her geçen gün gelişim gösteren 3D printer'lar ile farklı üretim teknikleri sayesinde çene kemiği protezi, omurga kafesi gibi hatta canlı doku üretimi başarıyla gerçekleştirilmişti. Şimdilerde ise Polonya’da, belirli bir amaç için son derece özel el ortezi üretildi.
Bu yeni projede hafif felç durumu olan kişilere yönelik yardım amaçlı rehabilitasyon üzerinde çalışmalar sürdürüldü. Giyilebilir bir teknoloji olan bu sistem zayıflamış dokulara ve sinirlere zarar vermemek için mümkün olduğunca hafif ve rahat olmalıdır. Elbette ki konforunun yanı sıra hastaya fiziksel fonksiyonlarını gerçekleştirmesi konusunda kullanışlı olmalıdır.
Wroclow Üniversitesi tarafından başlatılan bu proje, ilk olarak 33 yaşında eli kısmi felçli olan bir hastanın şikayetleri üzerine gerçekleştirildi. Egzersiz amaçlı yapması gereken faaliyetleri yapamadığı gibi çok sevdiği masa tenisi sporunda raketi bile kavrayamıyordu. Araştırmacılar hastanın sağ elinin 3D modellemesini oluşturmak için alçı dökümünden faydalandılar. Devamında ise ATOS II isimli 3D scanner cihazı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bilgisayar ortamındaki verilerden faydalanarak CAD yazılımlarıyla beraber oluşturulan modelleme doğrudan hastanın ihtiyaçlarına göre tasarlandı.
Kabuk kısmı olarak adlandırılan en büyük parçası hastanın bileğini yakından ve tam bir şekilde kavrayabilir şekilde tasarlandı. Daha küçük parçalar ise eklem yapısını taklit ederek parmakları desteklemek amaçlı tasarlandı. Kol mekanizmasının farklı bir takım işlemleri gerçekleştirmesi için elin arka bölümünden bağlantılar oluşturuldu. Kullanıcı ürünü kullandığı zaman tamamen fiziksel hareketlerini destekleyici bir ürün haline geldi. Cisimleri kavrama ve gerekli parmak hareketlerini gerçekleştirmesinde yardımcı olan bu ortez sayesinde hastanın iyileşme süresinin kısalacağı gözlemlendi.
Zmorphhybrik 3D printer tarafından ABS flament ile 70’ten fazla parçayla farklı renkler içermektedir. Kol sistemindeki tüm parçaları bir birine bağlamak amacıyla üretilmiş olan bütün ufak parçalarda dahil hepsi 3D printer ile oluşturulmuştur.
Araştırmacılara göre üretilen bu sistem,ortez hastalarının fiziksel aktiviteler sırasında destekleyici amaçta kullanmak için yeterince elverişli bir sistem. Ekip gelecekte sipariş üzerine yeni ürünler üretildikçe bu sistemin daha çok gelişeceği ve daha farklı fiziksek sorunlara karşı çözümler üretebileceğini düşünüyorlar.
Kaynak:
►all3dp.com
►gizmag.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.