elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aeroex Havacılık ve Uzay Konferansı 2016

Havacılık ve uzay alanında çalışan akademisyenleri, araştırma enstitülerini ve şirketleri buluşturmaya, araştırmacıların yeni ARGE projelerini sunmalarını ve forumlar aracılığıyla fikir alışverişi sağlamayı amaçlayan Aeroex fuarının ilki Kayseri’de gerçekleştirildi.



A- A+
20.10.2016 tarihli yazı 8583 kez okunmuştur.
Aeroex havacılık ve uzay fuarını üç ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar: Uçak tasarım ve üretimi üzerine yapılan araştırma geliştirme projelerinin sunumu, Türkiye’deki alanında yetkin ve deneyimli isimlerin konuşmaları, Firmalar ve araştırmacılar arası ikili buluşma etkinliğidir.
Konuşmalardaki ve panellerde ana konu başlıkları:

► Havacılık ve uzay materyalleri
► Havacılık aerodinamiği
► Uçuş sistemleri
► Uydu teknolojileri
► Havacılık iletişim sistemler i
20 Havacılık ve uzay alanında faaliyet gösteren kuruluşun stant açtığı; 500 den fazla katılımcının olduğuAeroex ‘de16 alanında uzman konuşmacı panellere katıldı ve sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca etkinliğin ikinci gününde 14 proje sahibi tanıtımlarını yaptılar.


 

13.10.2016 Açılış Konuşmaları

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven’in açılış konuşması ile başlayan etkinlik ve panellerin ilk gününde; Savunma Sanayi Müsteşarlığı Başdanışmanı Özgür Özdemir, Cumhuriyetin ilk uçak fabrikası olan Kayseri Tayyare Fabrikasının ’da üretilen uçaklardan ve Savunma Bakanlığı’nın desteklediği ANKA ve BAYRAKTAR İHA’lar hakkında bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı müsteşar yardımcısı Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu Türkiye’de uygulamaya hazırlandıkları STEM eğitim sistemi hakkında bilgi verdi.

Aeroex jürisi tarafından projesi birinci seçilen Altuğ Başoğlu’nun ödülü takdim edildi. Başoğlu geliştirdiği termal radyasyonun etkilerini hızlı ve doğru bir şekilde hesaplanabilmesini yazılımı tanıttı. Ayrıca kendi yazılımında da kullandığı ve Dünya’da sürekli yükselen bir eğilim olan bilimsel hesaplama işlemlerinde GPU kullanımı hakkında bilgi verdi.

Airbus Defence and Space şirketinden Murat Sorguç, şuan iki tanesi Kayseri Hava İkmal ve Bakım Komutanlığında kullanılmakta olan A400m kargo uçağı programı, Askeri amaçlara uygun Solar UAV Zephyr, ticari uyduların fırlatılmasında kullanılan Ariane Roketi ve Airbus’ın sektördeki konumundan bahsetti.

 

Panel-I

TAİ ’den Dr. Erkan Solakoğlu, Ankara TAİ etrafında kurulmaya çalışılan havacılık ekosisteminden, Silahlı Kuvvetlerin İHA kullanımı, Türkiye’de bir ilk olarak Bayraktar İHA’nın üzerinden mühimmat kullanımından ve kendisi mühimmat olan İHA’lar hakkında bilgi verdi.
 
Panel-II

ASELSAN temsilcisi Esra Erkan, ASELSAN’ın bir telsiz fabrikası olarak kurulması halihazırda üretilen 2MHz-40Ghz banındaki telsiz üretimleri, bu telsizlerin içerisinde kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemi;ASELSAN’ın zamanla gelişimi, entegre mimarilerinin haberleşme ve havacılık alanında kullanımı hakkında bilgi verdi ve “entegre haberleşme süiti”nin tanıtımını yaptı.
Dowaksa temsilcisi Taner Bozacı, saç telinden 10 kat daha ince karbon elyaf tel üretimlerinden, havacılıkta karbon elyaf kullanımı ve eklemeli üretimden bahsetti.

 

Mir Unique Solutions temsilcisi Dr. Mustafa Doğu, ısıtıldığında yumuşayan soğutulduğunda tekrar sertleşen termoplasttık kompositlerden ve bunların normal kompositlere göre artıları olarak:
► Kimyasal dayanım
► Hafiflik
► Hızlı üretim özelliklerinden bahsetti.
Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden ve uzun yıllar NASA’da çalışmış olan Prof. Dr. Arsev Eraslan, Sayısal Uçuş Yöntem Kural’ından, rüzgâr tüneli sonuçları üzerine çalışmaktansa sayısal modelleme ile gerçeğe daha yakın veriler alınabildiğinden. Sayısal modelleme teknolojilerinin Türkiye’yi havacılık sektöründe sınıf atlatacağını söyledi.


 

14.10.2016 İkinci Gün

Panel-III
Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Kutu uyduların uzay sektöründe kullanımından, küp uydularının öğrenciler için büyük bir tecrübe olmasından, üretim maliyetlerinden ve İTÜ’nün uzay çalışmalarından bahsetti.
Prof. Dr. Ozan Tekinalp, BILSAT projesinden, milli üretim DONENCE projesinden, Küpsat’ların genel özellikleri olan:

► Kalifiye eleman yetiştirmede kullanılması
► Düşük maliyet
► Uzayda kullanılacak olan alt sistemlerin testi hakkında bilgiler verdi.
Tubitak Uzay temsilcisi Burak Yağlıoğlu, Kübik uydu paradigması, açılabilir optik teknolojisi ile uydu fotoğraf çözünürlüklerinin artırılması, CubeSat projesi ve kendin yap uydu projeleri olan SunCube ve KICKSAT’dan bahsetti.

 

Standlardan Kareler

Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Doç. Dr. Tuğrul Oktay ve Öğr. Gör. Mehmet Konar ‘ın ekibi ile gerçekleştirilen, pasif ve aktif başkalaşım özellikli taktik insansız hava aracı (TİHA) ZANKA 3, TÜBİTAK 1001 Ardeb programı ile desteklenmiştir. Bu TİHA' nın aktif ve pasif başkalaşım özelliklerini bir arada barındırması Dünya'da ilktir. Pasif başkalaşım hava aracı geometrisinde uçuş öncesinde otonom performansı yükseltmek adına küçük değişikliklere müsaade etmektedir. Aktif başkalaşım ise yine hava aracı geometrisinde uçuş sırasında otonom performansını en verimli hale getirmek için küçük değişikliklere izin vermektedir.

 

Ben de Yaparım| Solar Hazerfan ve Yüksek İrtifa Balonu Projeleri

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TÜGVA Vakfı Kayseri Şubesi tarafından desteklenen Bende Yaparım Projesinin önemli alt projelerinden biriside 25 saat havada kalma hedefi olan “Solar Hazerfan” dır. Dünyada güncel olarak birçok solar uçak projesi yürümekte olup, ülkemizde bilinen önemli bir çalışma bulunmamaktadır. Bu projeden gönüllü profesyonellerin öncülüğünde, öğrenci gönüllülerin desteğinde LALE (Low Altitude Long Endurance) sınıfı bir insansız hava aracı geliştirilmektedir. Projede hâlihazırda 3.5kg ağırlığında ve 6 metre açıklığına sahip bir kanat üretilmiştir. Proje kapsamında Mayıs 2017’de ilk uçuşların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.


 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.