elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Bandaj Teknolojisi ile Kronik Yara Tedavisi

Tufts Üniversitesi’ndeki mühendisler tarafından geliştirilen akıllı bandaj ile hastanın hastalık süreci hakkında bilgi sahibi olunurken, kronik yaraları hassas bir şekilde tespit edebiliyor. Akıllı bandaj ile ilgili detaylı bilgi yazımızın devamında.



A- A+
18.09.2018 tarihli yazı 5788 kez okunmuştur.
Akıllı bandaj; pH, sıcaklık, oksijenasyon gibi faktörler yardımıyla yaraların durumunu takip edebilmek için geliştirildi. Yarayı tedavi edebilmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli ilaçları elektronik olarak sağlayabiliyor. Akıllı bandaj, laboratuvar ortamında test edildi ve klinik öncesi çalışma sürecinde.
 
Tufts Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ nde profesör olan Sameer Sonkusale, var olan pansuman yöntemleri ile ilgili yaranın kapatılmasıyla bazı tedavi edici moleküllerin pasifleştirildiğini ve iyileşme süreci hakkında yeterli bilgi elde edemediklerini söylüyor. Bu nedenle hastaların tıp uzmanları tarafından sürekli olarak izlenmesi gerekiyor.
 
Sonkusale’nin laboratuvarında geçmişte de farklı koşulları tespit eden farklı bandajlar tasarlanmıştı. En son geliştirdikleri akıllı bandaj ile geçmiş çalışmaları birleştirdiklerini ifade ediyor.
 
Kronik yara yönetimi, biyomedikal sistemler için temel uygulama alanlarından birisidir. Sonkusale‘ in akıllı bandaj sistemi; pH ve sıcaklık sensörleri, bir mikro ısıtıcı, bir hidrojel bandına gömülmüş ısıya duyarlı ilaç taşıyıcıları, sensörlerden gelen verileri okuyan ve ilaçları otomatik olarak serbest bırakmak için termal aktivasyon sistemini kontrol eden kablosuz elektronikler gibi çoklu bileşenlerden oluşuyor. 



 
İlginizi Çekebilir: Terlemeyi Ölçen Biyolojik Sensör
 

Akıllı Bandaj Nasıl Çalışıyor?

Bandajın bir bandında; sensörler, ilaç taşıyıcılar ve mikro ısıtıcı bulunuyor. Kronik yaranın pH’ ının bazik olması bakteriyel bir enfeksiyonun olduğunu işaret ediyor. Sıcaklık sensörü de yaranın içinde ve etrafındaki iltihaplanma hakkında bilgiler veriyor. Başka bir bantta da sensörlerin sinyallerini kaydeden ve gerektiğinde ısıtıcıya güç veren elektronik yapılar var.

Bu iki bant; 3 mm'den daha ince bir esnek bandaj oluşturmak için şeffaf bir tıbbi bant üzerinde, cilt üzerine tutturulmuş şekilde yan yana durmaktadır. Tufts mühendisleri, bandajı kapalı bir döngü gibi tasarladıklarını söylüyorlar. Akıllı bandaj; yaranın yavaş iyileşmesi durumunda ya da herhangi bir enfeksiyon, iltihap belirtileri elde ettiğinde ilacı yaraya bırakıyor. Bunu ısıya bağlı bir sistem vasıtasıyla yapıyor. Akıllı bandaj içindeki bir mikroişlemci, pH ve sıcaklık seviyelerini izler. Eğer çok yüksek çıkarlarsa, içerisinde ilaç barındıran jöle ısıtılır ve ısınan jöledeki parçacıklar büzüşerek ilaç yaranın içine doğru akar.


 
Diyabet hastaları, belli travmatik yaralanmaları ve yanıkları olan insanlar ve ayrıca yaşlılar, kronik yaralar için risk altında olan insanlardır. Kronik yaralar, genellikle iyileşmenin normal şekilde ilerlemediği ve bir ayda önemli bir iyileşme olmayan yaralar olarak tanımlanır. İnsanlar yaşlandıkça da iltihabı kontrol etmeye yardım eden bağışıklık sistemi de zayıflar. Akıllı bandaj teknolojisi sayesinde birçok hastanın tedavi süreci kolaylaşıyor.

Yazar: Deniz Karakaş

Kaynak:

https://www.asme.org/engineering-topics/articles/bioengineering/smart-bandage-does-it-all
http://media.drugdu.com/latest-information/research/smart-bandage-to-enhance-wound-healing.html

Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.