elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Yazılım ANDROID de Neymıs |
Elektrikport Akademi

Android nedir? Nasıl tanımlanır? Kurulumunu nasıl yapılır? Uygulamalı olarak anlattığımız yazımızda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.



A- A+
26.02.2013 tarihli yazı 23736 kez okunmuştur.

ANDROID NEDİR?


Andy Rubin şu şekilde tanımlıyor Android’i;

“Mobil birimler için gerçekten açık ve kapsamlı ilk platform.Mobil yenilikçiliğe engel olan sınırlar olmaksızın,bir cep telefonunda çalışmak için tasarlanmış bütün yazılımlar..”


Android:

1. Mobil cihazlar için ücretsiz,açık kaynaklı bir işletim sistemi,
2. Mobil uygulamalar yaratmak için bir açık kaynak geliştirme platformu
3. Android  işletim sistemini ve bu işletim sistemi için oluşturulmuş yazılımlarla çalışan cihazlar,yani mobil cihazlar

Android ilk olarak 23 eylül 2008 yılında 1.0 sürümüyle piyasaya sunulmuştur ve her sene düzenli olarak güncellemesini

1.1
1.5(Cupcake)
1.6(Donut)
2.0/2.1(Eclair)
2.2(Froyo)
2.3(GingerBread)
3.0(Honeycomb)
4.0(IceCream)
4.1(jellybean)


Seklinde isimlerle adlandırmıştır


Android’in özellikleri


Handset Çizimler

Sistem , VGA , 2D grafik arşivler , OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.

Depolama

Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.

Bağlanabilirlik

Android ,GSM , Bluetooth , EDGE ,3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.

Mesajlaşma

Hem sms hem de mms desteği vardır.

Web tarayıcısı

Android’in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit Application Framework üzerine kuruludur!

Medya destekleri

Android, MPEG-4 ,MP4 , H.264 , MP3  ve ACC , AMR ,JPEG , PNG , GIF gibi ses , video ve resim formatlarını da desteklemektedir.

Ek Donanımları

Android , Anti-titremeli video-foto kameraları, touchscreens , GPS , pusulalar, ivme ölçerlerde son derece kabiliyetlidir.



ECLIPSE VE ANDROID SDK KURULUMU


Androidjava üzerine kurulu bir platformdur, bu sebebple java bilmek buyuk avantaj. Java üzerine kurulu olduğu için Android SDK dan önce JDK'yı ve IDE olarak Eclipse'i kurmamız gerekmektedir. Daha sonra Android SDK ve Android Development Tools’u (ADT) kuracağız.

Her şeyden önce http://developer.android.com/ adresi bizim ana adresimiz olacak. Bu adres altında SDK sekmesinden Installingthe SDK linkine tıklayalım. Kurulum için gereken adımlar karşımıza geldi. Java ile program yazacağımızdan Java geliştirme ortamının bilgisayarımızda kurulu olması gerekmektedir. Gereksinimlere burdan bakabilirsiniz. Linkte eclipse 3.5 ve üzeri, JDK5 veya JDK6 kurulu olması gerektiği yazıyor.Bu şartları sağlayanlar direk Android SDK kurulumuna geçebilirler.

İlk defa kurulum yapacaklar önce JDK’yıindirmelidirler. Bu adresten ulaşabilirsiniz. Aşağıda sayfanın ekran görüntüsü görülmektedir. En soldaki düz JDK’yı indirin.

 




JDK’yı indirdikten sonra sırada Eclipse var.  Bu linkten güncel sürümünü download edebilirsiniz. “Eclipse IDE for Java Developers” ı indirmeniz daha doğru olacaktır.

Şimdi sıra geldi Android SDK yı indirip kurmaya. developer.android sitesinden SDK sekmesine tıklayın ve download linkine tıklayın. Karşınıza gelen sayfadan SDK yı indirip kurun. Bu linkten erişebilirsiniz.


 

 
SDK yı indirip kurduktan sonra son ekranda güncelleme yapılsınmı diye size soracaktır. Evet derseniz SDK Manager çalışıp o anki uygun güncellemeleri, SDK platformlarını aşağıdaki görüntüdeki gibi size gösterecektir. İhtiyacınız olan güncellemeleri buradan seçip karşıdan yükleyip kurabilirsiniz. Bu işi SDK Manager’ı çalıştırıp daha sonrada yapabilirsiniz.
 


Sırada ADT kurulumu var. Bu linkten ADT yi manuel olarak indirip eclipse ekleyebilirsiniz yada bu işlemi direk olarak eclipse üzerinden yapabilirsiniz. Böylece eclipsegoogle’ın sunucusundan ADT’yi çekip kuracaktır. Bunun için önce eclipse’i açın. Ardından şu yolu izleyin. “Help>Install New Software”. Açılan pencereden sağ üstte gözüken “Add” butonuna basın. Açılan “ AddRepository” dialog penceresinde isim alanına “ADT Plugin”, Location alanınahttps://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ girin.
 

 
Karşımıza gelen pencerede “Developer Tools” seçeneğini seçin ve devam edin. Karşımıza lisans anlaşması gelecektir. Okuyup kabul edin :) Kurulum tamamlandıktan sonra eclipse’i yeniden başlatın. Son olarak android SDK yolunu eclipse bildirdiğimizde kurulum tamamlanmış olacak. Bunun için eclipse’te Window>Preferences yolunu takip edin. Açılan pencerede sol taraftaki listeden Android’i seçin ve SDK Location yazan yere bilgisayarınızdaki SDKnın yolunu girin. “Apply” dediğinizde bilgisayarınızda kurulu olan SDK platformlarını göreceksiniz.EğerAndroid SDK kurulumundan sonra SDK Manager’a güncelleme yaptırmadıysanız bu liste aşağıdaki gibi boş gözükecektir
 


SDK platformlarını internetten indirmek için (Yazıdaki 3. Ekran görüntüsü) sdk klasöründeki SDK Managerı manuel olarak çalıştırabilir veya Eclipse’teWindow sekmesinden “Android SDK and AVD Manager” seçeneğinden istediğiniz platformları internetten indirip kurabilirsiniz. Böylece kurulumumuz tamamlanmış olacaktır.

Daha sonra Eclips'te yeni Android Projesi oluşturup kod yazmaya başlayabiliriz. Yazdığımız kodlarıda AVD (Android Virtual Device) Managerda oluşturduğumuz emulatörler üzerinde çalıştırabiliriz.Android sürümlerinin emulatörünüburdan çalıştırarak birebir inceleme fırsatı bulabilirsiniz. İndirdiğiniz uygulamaları emulatöre atıp deneyebilirsiniz. Örneğin aşağıda Android2.2Froyoemulatörünü görebilirsiniz

 
 

Uygulama yapmadan İlk dersimizi Bitirmeyelim..

Button,Textview,Edittext kullanımları ile başlayacağız.Edittext girilen bir metni ifade ederken,TextViewyazılı olan metinleri ifade eder.Button a basıldıktan sonra textview goruntuleme işlemi ile başlayalım.


İlk Uygulamamız


Şimdi Eclipse programımızı açıyoruz ve yeni bir android projesi oluşturuyoruz.(Yeni başlayanlar için Proje oluşturma)
 
 
 


Ardından next ile ilerleyip projemizi oluşturalım. Gelen ekranda activity_main_xml kısmına gelip asagidaki kodlarımızı yazalım.
 

Kodumuzda görülen idbutton,edittext,textview a ulaşım için kullanılmıştır.Diger programlama dillerindeki değişkenlere isim vermek gibi düşünülebilir. android:layout_gravity=”center” ortalama işlemi için kullanılmıştır.

Ardından soldaki src/com.example.orneginizinadı/mainactivity.java dosyasının içine asagıdaki kodu yazalım.

 
 


Java da olan kısa yolları kullanabilirsiniz.(ctrl+shift,ctrl+z vs.)Verdigimizidleri kullanarak bileşenlere ulaşıp butonumuza onclick olayına işlediğimiz event(Butona basıldıktan sonra gerçekleşmesini istediğimiz olay)i verip bitiriyoruz. Emulatoru nasıl acacagimiz asağidagösterdim.Run edip calistirabilirsiniz.
 

 
 






  Selin KAMAŞ

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar