elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aşırı Motorlamanın Uygulama Üzerindeki Etkileri

Birçok durumda uygulama, bir uygulamayı aşırı motorlamak, diğer bir deyişle, gerekli olandan daha yüksek bir beygir gücü motoru seçmek olmuştur. Bu yazımızda "aşırı motorlamanın neden iyi bir fikir olmadığı" konusunu inceledik.



A- A+
25.03.2017 tarihli yazı 9519 kez okunmuştur.

Kötü Uygulama


1. Daha düşük verimlilik
2. Daha düşük güç faktörü
3. Daha yüksek motor maliyeti
4. Daha yüksek kontrolör maliyeti
5. Daha yüksek kurulum maliyetleri
 
Değişen görev uygulamalarında aşırı motorun bir örneğini görelim. Görev çevrimine bağlı olarak seçilebilen 30 hp motora karşı tepe yükü temel alınarak seçilebilen 40 hp motor karşılaştırmalarını göz önünde bulundurun:
 
1. Motor Masrafı // Standart açık 1800 dev/dak su korumalı motorun fiyatı:
 
30 hp = 1160 $
40 hp = 1446 $
 
2. Kontrol Maliyeti // NEMA-1 genel amaçlı motor, 240-V marş:
 
30 hp, boyut 3 = 600 $
40 hp, boyut 4 = 1350 $
 
Şekil 1, girişteki güç (watt) farkını ve Şekil 2'de aynı çıktıda çalışan 30 ve 40 hp motorlar için giriş kilovolt amperindeki farkı göstermektedir.

 
► İlginizi Çekebilir: Beygir Gücü Nedir?

 
36 hp'nin üstündeki yüklerde, 40 hp'lik motor için giriş daha elverişlidir. Bununla birlikte, 36 hp'ın altındaki yüklerde, kilovat ve kilovolt amper girişleri 30 hp motor ile daha düşüktür.
 
 
Şekil 1: Aynı yükte 40 hp'lik bir motora karşı 30 hp'lik bir motor için watt cinsinden güç tasarrufu

 
ÖNEMLİ! Genel olarak, gerçek yük ile motor gücü arasındaki fark ne kadar büyük olursa, aynı yük için giriş gereksinimleri de o kadar yüksek olur.
 
 
Şekil 2: Aynı yükte 40 hp motora karşı 30 hp motor için kilovolt amper cinsinden tasarruf

 
Aşırı motorlamanın ortak uygulaması, güç dağıtımı sisteminde daha az verimli motor çalışması, daha yüksek motor akımı, daha düşük güç faktörü ve daha fazla enerji kaybı ile sonuçlanır.


 
Bazı durumlarda zirve yükler için aşırı boyutlandırma gerekebilir, ancak aksi takdirde daima % 75 ila % 100 yük aralığında etkili bir şekilde çalışan bir motor seçmeniz gerekir. Etkin yük aralığı, bazı motor tipleri, tasarımlar veya uygulamalar için değişir. Bazı durumlarda, motorun küçültülmesi enerji talebi tasarrufunu sağlayabilir.

 

Büyük boy bir motoru değiştirir misiniz?

Motorlar nadiren tam yük noktalarında çalışırlar. Dört endüstriyel tesisteki 60 motorun saha testleri, ortalama olarak, nominal yüklerinin % 60'ında çalıştıklarını göstermektedir. HVAC sistemlerinde besleme veya dönüş havası fanı tahrik eden motorlar genellikle nominal yükün %70 ila %75'inde çalışır.


 
Kabul gören bir görüş, büyük boyutlu motorların, özellikle de nominal yükün % 50'sinden daha azında çalışan motorların etkin olmaması ve derhal uygun boyutta enerji tasarruflu ünitelerle değiştirilmesi gerektiğidir. Gerçekte, enerji tasarruflarının doğru bir şekilde değerlendirilmesini tamamlamak için birkaç bilgi gereklidir. Bunlar, motor üzerindeki yük, o yük noktasındaki motorun çalışma verimi, değiştirilecek motorun tam yük hızı (dakikada devir sayıları [rpm]) ve küçültülmüş yedek parçanın tam yük hızıdır.

 

Büyük Ölçekli Motor Değiştirme Fırsatlarını Analiz Etmek İçin Yazılım Kullanma

 
MotorMaster
 
MotorMaster yazılımı, değiştirilecek motorun tip etiketi tam yük hızı girildiğinde, yedek motorun yükündeki artış veya azalma otomatik olarak hesaplanacak şekilde bir hız/düzeltme algoritması içerir.
 
Hız değişim efektleri, yıllık enerji ve dolar tasarruflarını ve yeni, enerji açısından verimli bir motora yatırım yapmanın basit geri ödemesini belirlemek için kullanılır.
 
MotorMaster, çoğu motor için tam, %75, %50 ve %25 yük ve güç faktörü verileri de içerir. Yeni küçültülmüş motor için uygun dahili olarak hesaplanan yük noktasındaki verimliliği belirlemek için MotorMaster interpolasyonuyla, büyük boyutlu bir motor değiştirme analizi kolayca yapılabilir.
 
Değiştirilen motor için ekipman ve kurulum maliyeti verileri otomatik olarak analiz içine girilir ve hız düzeltmesi otomatik olarak tekrar hesaplanır.
 
 
**MotorMaster Kullanım Klavuzu için buraya tıklayın.

 
Kaynak:

► Electrical Engineering Portal
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar