Beyinden Beyine İletişim Sağlayan Sosyal Ağ Kuruluyor
İnsanların düşünceleriyle iletişim kurma yeteneğini tanımlayan çok sayıda kitap ve film yapılmıştır. Bu fikir gerçekte ispat edilemese de, fizikçiler ve nörobilimciler beyinler arası telepati ve beyinden beyine iletişim konularında son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiler. Bu çalışmalardan en ilginci ise “Beyinlerin Sosyal Ağı” adlı çalışma. Detaylar haberimizde…
02.11.2018 tarihli yazı 9079 kez okunmuştur.
Washington Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilim insanları üç kişinin beynini başarıyla bağladıklarını ve birbirlerine düşüncelerini iletebildiklerini söylüyorlar. Bu araştırmacılar yeni bulgularını bilimsel bir makalede internet ortamında yayınladılar. Yaptıkları deneylerin türünün ilk örneği olduğunu iddia ediyorlar. Aynı araştırmacı grubunun daha önce de insan beyinlerini birbirine bağlamak için çalışmaları bulunmaktadır. 2015 yılında, iki kişinin beynini birbirine bağlamak için benzer ekipman kullandılar. Bu denemenin bir kısmı, basit bir kelime oyunu oynayan iki sınav konusunu içeriyordu.
Araştırmacılar yeni projelerine BrainNet adını verdiler. BrainNet’i, insanların problem çözmede işbirliği yapması amacıyla tasarlanan ilk doğrudan beyin-beyin arayüzü olarak tanımladılar. Bilim adamları, deneyde üç kişinin bir video oyunu oynadığı sırada beyin-beyin iletişimi kurduğunu söyledi. Oyun, 1980'lerde oldukça popüler olan video oyunu Tetris'in basitleştirilmiş bir versiyonuydu. Oyunda, oyuncular bir bulmacanın üzerine düşen renkli blokları eşleştirmeye çalıştılar. Deneye katılan insanlar tarafından iki çeşit elektronik cihaz giyildi. EEG'ler deneklerin elektriksel beyin aktivitesini kaydetmek için kullanıldı. Beynin bir bölümünü manyetik olarak uyaran TMS(Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) ise deneyde yer alan diğer kişilere bilgi göndermek amacıyla kullanıldı.
Oyun sırasında iki oyuncu gönderici ve üçüncüsü alıcı olarak seçildi. Gönderenlerin gerçek zamanlı EEG bilgileri kullanılarak beyin sinyalleri çözüldü. Kod çözme işlemi, göndericilerin oyundaki önerilen hareketlerle ilgili kararlarını kaydetti. Bilgilerin gönderilmesi ve alınması, farklı ışık formlarına bakan denekler tarafından gerçekleştirildi. Daha sonra kararlar, internet üzerinden video oyununu göremeyen alıcının beynine iletildi. Alıcı hangi hamlenin yapılacağına karar vermek için göndericilerin bilgilerini kullandı. Oyun ek olarak, göndericinin alıcının kararını incelemesi ve alıcının beynine geri bildirim göndermesi için ikinci bir şans sağladı. Bilim adamları, bu deneye ek olarak alıcının yanıtlarını etkileyip etkilemeyeceğini test etmek için bir göndericinin sinyaline gürültü eklediler. Alıcıların, en güvenilir göndericiyi yalnızca beyinlerine iletilen bilgileri kullanarak tanımayı öğrendiklerini bildirdiler. Araştırmacılar deneyleri, her biri 3 insandan oluşan 5 farklı denek grubuyla gerçekleştirdi. Denek grupları BrainNet arayüzünü kullanarak oyunu toplamda %81 başarı oranıyla tamamladılar.
Araştırmacılar çalışmalarını geliştirmeyi ve sonuçta insanların beyinlerini birbirine bağlayarak bir sosyal ağ kurmayı amaçlıyorlar. Bu sosyal ağ ile insanların beyinlerinin iletişime geçirilmesi ve BrainNet arayüzü üzerinden işbirliği yaparak problemleri çözebilmesi amaçlanmaktadır.
Kaynak:
►VoaNews
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.