elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bulut Tabanlı Veri Yükleme ve Almayı Etkileyen 5 Faktör

Bulut depolama, sunucular tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolanmasıdır. Biz kullanıcıların bildiği Google Drive, Yandex Disk ve Dropbox gibi uygulamalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamaları kullanırken veri almada ve yüklemede etkili olan faktörler nedir? Bu yazımızda bunları inceleyeceğiz.



A- A+
28.09.2016 tarihli yazı 7062 kez okunmuştur.

1) Kullanım Kategorisi

Bulut depolamanın servisleri vardır ve bu bulut servislerinin birkaç tipi bulunmaktadır. Data kullanımında nasıl ve ne kadar etkileneceğimiz, servisin hangi tip olduğuna bağlıdır. Genel olarak üç kategori bulunmaktadır. Bunlar;

► Software-as-a-Service (Yazılımsal Servis-SaaS)
► Platform-as-a-Service (Platform Servisi) 
► Infrastructure-as-a-Service (Altyapı Servisi)
 


►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnterneti ve 5G Teknolojisi

SaaS ile internet üzerinden bulut servis sağlayıcıları tarafından tercih edilen ve tamamıyla bakımı yapılabilen yazılımlara kolayca ulaşırsınız. Yazılımın tipi e-mail,içerik yöntemleri sistemleri, iş uygulamalarını içerebilir. Bu serviste kullanıcının cihazında kurulum için belli bir alan gereksinimine ihtiyacı var. Ayrıca en az sistemin işlevselliğini sağlayacak kadar kontrol ve esneklik sağlar.

Paas ile bulut merkezi bize geliştirme, yükleme ve uygulamaları çalıştırmak için bir donanım ve yazılım imkanı sağlar. Bu serviste uç sunuculara direkt bağlantınız yoktur fakat yapabileceğiniz işlemle ilgili daha fazla kontrole sahip olmuş olursunuz.

IaaS ile bulut merkezi size kullanabilmeniz için fiziksel ya da sanal sunucular sağlar ve ayrıca büyük bir depolama alanın kontrolü de sağlanmış olmaktadır.IaaS servisi Public (Kamuya açık ), Private (Özel) ya da Hybrid (Melez) olabilir.


 

2) Güvenlik

Güvenlik sadece kimlik bilgileriniz ya da finansal bilgileriniz değil tüm kişisel bilgilerinizin korunması açısından önemlidir. Güvenlik ayrıca buluttaki bilgilerinizin ve uygulamalarınızın bütününün korunması ve onlara erişim için bir anahtardır. Güvenlik duvarları, şifreleme, yedekleme, kaynakların izolasyonu, kullanıcı arayüzlerindeki yetkilendirme gücü gibi şeyler çalışanların veya müşterilerin kaynaklarınıza ulaşıp ulaşamayacaklarını belirlemenizi sağlar. Bu bilgileri nasıl kullanacaklarına da siz karar verirsiniz.
 


►İlginizi Çekebilir: Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Ne yazık ki tamamıyla aşılamaz sistemler yoktur. İnternetteki herhangi bir dosya yada veri her zaman tehdit altındadır. Örneğin; bu gibi nedenlerden dolayı ülkeler e-devlet ya da diğer devlete ait sitelerde olduğu gibi veriler bilgisayar sistemine geçilse de belgelerin kaybı tehlikesine karşı hala yazılı kaynak olarak arşivleme devam etmektedir. Bu gibi sebeplerden dolayı sürekli bir yazılım ve virüs güncellemesi gerektirmektedir.
 

3) Bant Genişliği ve Buna Ayrılan Bütçe

Bulut, bir kişi yada şirket için satın alması son derecede pahalı olan yazılım, donanım ve altyapıyı sağlayabilir. Fakat burada neler yapabileceğiniz bu ayrıcalık için ne kadar ödemek isteyeceğinizle alakalı. Yani ödeyeceğiniz miktar doğrultusunda hizmet alınabiliyor. Uygulamanın belirli kısmını kullanabiliyorsunuz. Hatta çoğu zaman uygulamalarda “Premium” ve karşısında ücretini belirten yazılarla karşılaşırsınız.
 

Bireysel kullanıcılar için birçok ücretsiz bulut seçenekleri bulunurken, "e-mail ve dosya, fotoğraf gibi seçenekler için oldukça yararlı" bu uygulamalardan çoğu birkaç GB'lık alanın kullanımına izin veren aylık veya yıllık ücretlere sahiptir. Şirketler çeşitli bulut uygulamalarının için depolama ve veri tabanı amaçlı ödemeler yapmaktadır.
 

4) Bant Genişliği Kotaları ve Sınırlandırılması

Bulut, kullanım ücretleriyle gelebilir. Fakat bulut kullanımında bizleri etkileyecek diğer bir durumda internet servis sağlayıcımızdaki kotalar ve hız sınırlamalarıdır. Yani sadece bulut servisleri ne kadar veri kullanıp kullanmadığınızı ölçmez aynı zamanda servis sağlayıcıları da ölçer. Kotalar kullandığınız sağlayıcıya, pakete göre değişiklik göstermektedir. 
 

Limitlerinizi aşmanız durumunda servis sağlayıcınız belki internetinizi kesmez ama sizin önemli derecede sıkıntı yaşayacağınız hız kesintileri yapar. Bu da bulut servislerine erişiminizi önemli ölçüde sınırlar.
 

5) Ağ Sorunları ve Kesintiler

Bulut servisleri genelde “uzaktan kontrol” olarak tanımlanırlar ve bu kontrolü sağlamak için bir ağ bağlantısı üzerinden servise bağlanmak zorundasınız. Fakat burada bazı problemle karşılaşmanız mümkün.

Bu problem evinizdeki internet ağı, internet servis sağlayıcınızın internet ağından kaynaklanabilir. Servisler doğa olayları ve felaketlerinden dolayı kesilebilir. Güneş fırtınaları, sel, yangın, hortum gibi doğal afetler fiziksel kopukluklara neden olabilmektedir. Ayrıca elektrik kesintileri, ekipman arızaları, programsız bakım ve onarım için yapılan kesintiler.

 

Bulut servis alanında ilk öncülerden biri olan Amazon, 2011-2013 yılları arasında birkaç kez kamuoyunda yüksek bir etki uyandıran  elektrik kesintileri yaşadı. Bu kesintilerin sebebi tayfun, güç kesintileri, insan hataları gibi olayların olduğu belirtildi. Yine aynı şekilde Windows Azure servisi 2012’nin Şubat ayında 10 saatlik uzun bile elektrik kesintisi yaşadı.

Burada gördüğümüz gibi bulut sistemlerinin cihazımızdaki aşırı yükü ortadan kaldırması,istediğimiz yerde veriye ulaşabilme imkanı gibi avantajlarının yanısıra internet hızı, doğal afetler gibi dezavantajları da bulunmaktadır.


Kaynak:


howstuffworks.com

Yazar: Ali Can Çabuker
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar