Yapay Yağmur Oluşturmak için Dronelerden Faydalanılıyor
Dünya’nın bir kısmı yoğun yağışlar yüzünden seller ile uğraşırken bir kısmı az yağışlar yüzünden oluşan kuraklık ve sürekli rekorlar kıran sıcaklıklara çare bulmakla meşgul. Oluşan bu dengesizliğin başlıca sebeplerinden birisi de hepimizin malumu küresel ısınma ve iklim değişikliği. Bu haberimizde iklim değişikliğine drone ile müdahale edilebilir mi? sorusuna değineceğiz. Detaylar yazımızda.
20.08.2021 tarihli yazı 4385 kez okunmuştur.
İklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını ne ölçüde etkilediği konusunda çalışmalar devam etmekte fakat oluşan uzun süreli kuraklıklar ve Dünya’nın her yerinde ortaya çıkan devasa yangınlar günbegün artmaktadır. Peki, tam beklenmedik bir anda yağmur yağsaydı. Düşüncesi bile bizleri ferahlatmaya yeterdi.
►İlginizi Çekebilir: Devrilmeyen Drone için Doğadan İlham Alındı
Yağmurun oluşum süreci aslında basittir: Yeryüzündeki sular buharlaşır, soğuk hava ile karşılaşan su buharı su damlacıkları şeklinde yoğunlaşmasına neden olur ve su damlaları, yeterince büyüyünce yağmur olarak yeryüzüne düşer. Bazen gökyüzüne bakarsınız, bulutlarla dolu olmasına rağmen yağmur yağmaz çünkü bulutlarda ki su miktarı yoğunlaşma için yeterli değildir. Süreç basit fakat hiçbir dış müdahalede bulunulamayacak bir sistem gibi duruyor. Fakat ilk denemesi 5 Ocak 1923’te Ohio’da Cornell Üniversitesi'nde profesör olan Bancroft tarafından başlamak üzere “bulut tohumlama” üzerine çalışmalar vardır. Genellikle bulutlar üzerine gümüş iyodür kullanılarak suni yağmur oluşturulmaya çalışılır. Genellikle yaz mevsiminde oluşan kümülüs bulutlarında sonuç verebilir. Tohumlama genelde uçaklarla veya yerden atılan roketlerle yapılır. Türkiye’de farklı zamanlarda İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanmıştır ve “yağmur bombası” adıyla bilinmektedir.
Peki, sizce yağmur oluşturmak için İHA kullanılsaydı ne olurdu? Az yağmur yağmasından mustarip ülkelerden olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu konu üzerine birçok proje yürütmektedir. Bunlardan bir tanesi de Birleşik Krallıkta bulunan Reading Üniversitesi bünyesinde devam etmektedir. Projenin amacı yağmur yağdırmayan bulutların içerisine statik elektrik göndermek ve su damlalarının birleşerek yağmur yağdırmaya yetecek kadar büyük olmasını sağlamak. Elektrik yükü emisyon cihazı ve çeşitli sensörler içeren bir drone kullanarak alçak irtifadaki ve genelde kümülüs olarak adlandırılan bulutlara elektrik yükü vererek suni yağmur oluşumunu teşvik edecektir. Fakat “bulut tohumlama” bulut oluşturmaya yaramaz eğer havada bulut yoksa yağmurda yoktur. Buradaki amaç var olan bulutların içerinde bulunan suyu, statik elektrik yardımıyla saçımızı taradığımızda tarakla kâğıt parçalarını toplama deneyinde olduğu gibi bir araya getirerek, yağmur oluşumunu sağlamaktır.
Belki gelecekte çok gelişmiş teknolojilere sahip olacağız ve daha etkili yapay yağmur teknikleri öğreneceğiz fakat bunların hiçbirinin garantisi yok. Bizler bu Dünyada yaşayan insanlar olarak bizlere armağan edilmiş ve hiçbir emek vermeden elde ettiğimiz suyumuzun kıymetini bilmeliyiz ve onu korumalıyız.
KAYNAK
►Interestingengieering.com
►Wikipedia
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.