Çok Kanallı Elektronik Devre Kesiciler
Sistemlerin güvenilir çalışması elektriksel komponentlerin tasarım ve düzenine olduğu kadar güvenilir güç beslemesine de bağlıdır. En uygun koruma cihazları kullanılarak sistem sürekliliği arttırılır ve arıza veya hatalı çalışma durumunda yükler etkilenmez. Arıza veya hatalı çalışma sonrası sorunların çözülmesi daha kolay ve hızlıdır, böylece duruş zamanları ciddi oranda azalır. Bu yazımızda sizlere en uygun koruma cihazları olan Phoenix Contact'ın çok kanallı elektronik devre kesicilerini anlatacağız.
03.02.2016 tarihli yazı 14108 kez okunmuştur.
Aktif Akım Sınırlama Aşırı Yük ve Kısa Devrelere Karşı Koruma Sağlar
Anahtarlama sistemleri birçok makine ve cihazı kontrol etmek ve anahtarlamak için kullanılır. Bir makine 7/24 çalışmak zorundayken kesintiye yol açan hiçbir arıza veya hatalı çalışma olmamalıdır. Phoenix Contact'ın CBM çok kanallı elektronik tip devre kesicileri kapsamlı koruma sağlar - mevcut akım değerleri kademeli olarak değiştirilerek tüm yüklerin talepleri karşılanabilir.
Şekil 1: Günümüzün otomatik sistemleri tam gün üretimde çalışır - elektronik çok kanallı devre kesiciler yüksek süreklilik sağlar.
Makine veya sistemin hatasız çalışması için çok önemli olan konu yüklerin besleme gerilimidir. Bu izin verilen çalışma geriliminden saparsa hata oluşur ve makine durur. Bu tip duruşların maliyeti çoğu zaman çok yüksek olur.
Sabit Gerilim Sistem Sürekliliğini Arttırır
Prosesin ortasında bir aşırı yük oluşursa gerilim düşer ve sistem artık güvenilir çalıştırılamaz. Yüklere giden akım aktif olarak sınırlanarak aşırı yük çekimleri önlenebilir. Bir makinede geçici aşırı yük talebi olursa istemsiz bir açma oluşabilir ve bu durumda teknisyen makineyi yeniden başlatmalıdır. Bu, sistemin yeniden çalışır duruma gelmesi için nominal akımın yükseltilmesi demektir. Hatalı çalışmada bu olayın sonuçları çoğunlukla dikkate alınmaz: akım beslemesindeki aşırı yük ve bununla birlikte gerilim düşümü diğer yüklerin arızalanmasına yol açar.
Phoenix Contact'ın CBM çok kanallı elektronik tip devre kesicileri ayar akımlarının yanlışlıkla değiştirilmesini önleyen elektronik kilitlemeye sahiptir. Bir değeri değiştirdiğinizde değişikliği onaylamak için Kanal LED butonuna basılı tutmanız gerekir. Bu makinenin yanlışlıkla durmasını önler. Ayrıca entegre nominal akım asistanı sistemin en verimli şekilde çalışması için en uygun nominal akımı seçmenize yardımcı olur.
Şekil 2: Phoenix Contact'ın CBM elektronik çok kanallı devre kesicisinde kullanımı kolay bir ön panel vardır: (1) Korunan devreler (2) Sıfır gerilim sinyali (3) Uzaktan anahtarlama (4) Uyarı I > % 80 (5) Besleme gerilimi OK (6) Kendinden besleme için eksi bağlantı (7) 80 A'e kadar besleme (8) Kanal durumunu gösteren durum ekranı (9) Kademeli akım seçme anahtarı
Elektronik Kilitleme ve Nominal Akım Asistanı
Mevcut akımlar en yaygın yükleri kapsayan 0.5-10A DC arasında değiştirilebilir. Yanıp sönen yeşil LED değerin değiştirildiğini gösterir. Bununla birlikte akım Kanal LED butonuna basılı tutmadığınız sürece değişmez. LED'in yanıp sönmesi durur ve sürekli yeşil yanar. Bu sistemle hatalı değişiklikler önlenir.
Entegre nominal akım asistanı akımı sürekli ölçer ve mümkün olan en iyi ayarı bildirir. Bunun için kanal akımını 10 A'e ayarlayıp başlatırsınız. Sonra akım ayarını kademe kademe azaltırsınız. Akım akışının değeri seçilen ayarın %80'inin üzerindeyse Kanal LED butonu bunu sarı ve yeşil yanıp sönerek bildirir; artık akımı seçim anahtarında bir sonraki konuma ayarlayabilirsiniz. Son olarak optimum değeri onaylamak için butona basılır. Güç kaynağı tüm ayar akımlarının toplamını karşılayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Hatalı çalışmayı telafi etmek amacıyla güç kaynağı yedek güç sağlamalıdır.
Düşük ve Aşırı Gerilim Algılaması ve Kesme Sayesinde Belirli Sistem Durumu
Makine kontrolörlerinin çoğu 24 V DC'de çalışır. Bununla birlikte bu sadece nominal gerilimdir; yüklerin tümünün kendi çalışma gerilimi vardır. Gerilim dalgalanmalarında bazı yükler çalışmaya devam edip diğerleri hatalı çalışabilir veya tümü arızalanabilir. Bu tehlikeli sistem durumlarına neden olabilir.
Örneğin sistemin hareketli ve döner parçaları durur veya sensör veya limit siviçler kullanılarak kesilirse, bunlar gerilim sapmaları nedeniyle hatalı çalışabilir, bu da operatörler için çok tehlikeli olabilir. Bu düşük ve aşırı gerilim algılama ; CBM tipi devre kesici kullanımıyla önlenebilir (CBM Circuit Breaker Multichannel'in kısaltması). 18-30 V DC çalışma geriliminin üst veya alt eşiği geçildiğinde tanımlı kesme tetiklenir. Gerilim 18 V'un altındaysa DC OK LED'i sarı olarak yanar. Gerilim 30 V'un üzerindeyse yükler aşırı gerilime karşı korunur ve DC OK LED'i kırmızı olarak yanar. Ek olarak her iki arıza tipi grup durum mesajı ile elektriksel sinyal olarak bildirilir. DC OK LED'i kırmızı veya sarı olarak yanıp sönerek öncesinde gerilim dalgalanması olduğunu bildirir. Bu sorun giderme ve hata diyagnostiği için oldukça kullanışlıdır.
Şekil 3: 24 V DC güç beslemesi ve CBM çok kanallı elektronik devre kesicisi: sekiz kanala kadar koruma ve güncel ve geçmiş olayların gösterimi.
Arıza ve Hatalı Çalışmaların Algılanması ve Gerektiği Şekilde Tepki Verilmesi
Elektriksel sistemlerde birçok farklı arıza, hatalı çalışma ve farklı durumlar oluşabilir. Bir takım elektriksel faktörlere bağlı olarak gecikmeli ve ani kesmeler arasında fark oluşur. Yükte büyük bir giriş kapasitesi varsa hiç kesme olmaz. Giriş kapasitesi 75,000 µF'a kadar çıkarak büyük yüklerin anahtarlanmasında sorun oluşmamasını sağlar.
Akım ayarlanan değerin %0 ila %80'i arasındayken ilgili Kanal LED'i yeşil yanarak sorun olmadığını bildirir. Akım %80 ila %110 arasına yükselirse elektriksel çıkış verilir ve LED sarı olarak yanar. Kanal çalışır durumda kalır ancak LED kullanıcıyı olası sorunlar konusunda uyarır. %110 ila %130 arasında bir aşırı yük durumunda LED sarı ve kırmızı arasında yanıp söner. Kesme 30 saniyelik gecikmeyle tetiklenir. Akım %130'un üzerindeyse kısa devre olarak tanımlanır, akım %150'nin üzerindeyse akım aktif olarak sınırlanarak yüklerde gerilim düşmesinin önüne geçilir. Kısa devre durumunda kesme sadece 20 ms sonra gerçekleşir, böylece güç beslemesi etkilenmez.
Şekil 4: Akım akışı sürekli olarak ölçülür - aralıklar farklı uyarılar veya kesmeleri tetikleyen renkli LED'lerle bildirilir: Yeşil = OK, Sarı = Uyarı %80, Sarı/kırmızı = Aşırı yük, Kırmızı = Kısa devre
Sistem Durumunun Optik ve Elektriksel Gösterimi
Sıfır gerilim sinyalizasyonu sayesinde CBM devre kesici herhangi bir makinenin diyagnostiklerine entegre edilebilir. Arıza veya hatalı çalışma içeren bölgeler ve bunların tipleri yanıp sönerek veya sürekli yanan LED'lerle bildirilir. Düşük gerilim ve aşırı gerilimler farklı gösterildiği için diyagnostikler daha hızlı ve kolaydır ve duruş zamanı önemli ölçüde azalır.
Elektronik Devre Kesicilerin Kullanım Amacı Nedir?
Rekabetçi global pazarda makine ve sistemlerin hatasız ve sürekliliğinin yüksek olması gittikçe önem kazanmaktadır. Bu özellikle 24 V DC'de çalışan kontrol sistemlerinde ve bunlara bağlı yüklerde çok önemlidir. Ne yazık ki bazı tüketiciler sistemin çalışmasını bozan çok yüksek anahtarlama akımı gerektirir.
Elektronik devre kesiciler bu anlamda oldukça güvenilir koruma sağlar. Sistemin izlenmesi konusunda birçok seçenek sunarlar. Elektronik devre kesiciler arıza ve hatalı çalışmaları çok hızlı algılar ve bunları gidermenin yollarını, basit uyarı mesajlarından hedeflenmiş kesmelere kadar sunar. Zaten her iki yönde oluşmuş olan aşırı yük, kısa devre ve gerilim dalgalanmaları gibi olayların tespit edilmesini sağlar. Böylece olası tüm arıza ve hatalı çalışmaları teşhis etmek daha hızlı ve kolay olur.
Elektronik devre kesiciler bu anlamda oldukça güvenilir koruma sağlar. Sistemin izlenmesi konusunda birçok seçenek sunarlar. Elektronik devre kesiciler arıza ve hatalı çalışmaları çok hızlı algılar ve bunları gidermenin yollarını, basit uyarı mesajlarından hedeflenmiş kesmelere kadar sunar. Zaten her iki yönde oluşmuş olan aşırı yük, kısa devre ve gerilim dalgalanmaları gibi olayların tespit edilmesini sağlar. Böylece olası tüm arıza ve hatalı çalışmaları teşhis etmek daha hızlı ve kolay olur.
VİDEO: Çok Kanallı Devre Kesiciler - Devreye Alma ve Sinyalizasyon
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET