elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çukurova Üniversitesi |
Tercih Rehberi

Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, Çukurova Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.



A- A+
11.07.2015 tarihli yazı 10887 kez okunmuştur.
Seyhan Baraj Gölü’nün doğu  yakasında kurulu Çukurova Üniversitesi Balcalı  Kampüsü, insanı kendine hayran bırakan manzarasıyla doğal bir park alanıdır.  Kent merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta olan üniversite, modern alt yapısı,  öğrencilerin ve çalışanların her türlü gereksinimlerini karşılayacak modern  tesisleriyle ülkemizin sayılı üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Dünya  Üniversiteler sıralamasında ilk 500 içerisinde ülkemiz sıralamalarında da ilk  5’te yer alan Çukurova Üniversitesi'nin kuruluşu 1973 yılına dayanmaktadır.

Çukurova Üniversitesi'nin bugün geldiği durum; 16 Fakülte, 5 Yüksekokul, 13 Meslek  Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama  Merkezidir. 2014 yılı Ekim ayı itibariyle Çukurova Üniversitesi'nde 2130 Akademik Personel, 30.297’si lisans, 12.225'i ön lisans ve 4.542’si lisansüstü olmak üzere  47.161  öğrencinin eğitim ve öğretiminde görev almaktadır.          
                                     


Fakülteler

Diş Hekimliği Fakültesi
Fen - Edebiyat Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
Mühendislik - Mimarlık Fakültesi
Su Ürünleri Fakültesi
Tıp Fakültesi
Ziraat Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Ceyhan Mühendislik Fakültesi
İletişim Fakültesi 
Kozan İşletme Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Ceyhan Veteriner Fakültesi

Enstitüler ve yüksekokullar hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.



 


 

Eğitim               

Üniversitede öğrencilerin  derslerini rahat ve sağlıklı bir ortamda izleyebilmelerine olanak sağlayan modern  derslikler ve amfiler bulunmaktadır. Eğitim dili bölümlere göre değişiklik göstermekte olup bazı bölümlerde Türkçe, bazı bölümlerde ise İngilizcedir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Çukurova Üniversitesi'nin; Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim Programlarıyla birçok üniversiteyle ikili anlaşması vardır.



 

Sosyal Hayat Olanakları                

Kampüs içerisinde bölgenin en önemli hastane kompleksinin yanı sıra, mediko sosyal ünitesi, lojmanlar, sosyal tesisler, konuk evleri, her türlü sporun yapılabildiği salonlar ve sahalar, anaokulu, market, öğrenciler ile çalışanlara öğle yemeği sunulan kafeteryalar, kafeler, büfeler ve kantinler, posta ve telefon hizmeti veren birimler, banka şubeleri, modern makinelerle donatılmış  bir basımevi ve merkezi kütüphane bulunmaktadır. Böylelikle hem öğrencilerin hem de çalışanlarının tüm ihtiyaçlarını karşılanması sağlanmaktadır. Çukurova Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi, 12 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermekte olup, 800 okuyucu kapasitesine sahiptir. Türkiye’deki 12 Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezinden birisidir.  
      

Barınma Olanakları                 

Her yıl binlerce öğrencinin eğitim için geldiği üniversitenin Balcalı Kampüsü içerisinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı, 1.296’sı kız,1.516’sı erkek olmak üzere, toplam 2.812 yatak kapasiteli Fevzi Çakmak Yurdu bulunmaktadır. Kampüs dışında kent merkezinde de öğrencilere yönelik ve her türlü imkânların sunulduğu yurtlarda bulunmaktadır. Öğrenciler, yüksek okulların bulunduğu Osmaniye ilinde ve Ceyhan ilçesinde de özel ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlardan yararlanmaktadırlar.  Osmaniye’de; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 246’sı kız, 110’u erkek olmak üzere, toplam 356, Adana’nın Ceyhan ilçesinde ise 171’i kız, 330’u erkek olmak üzere, toplam 501 öğrenci kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Ayrıca Çukurova Üniversitesi ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca sürdürülen ortak çalışmalar sonrasında, Çukurova Üniversitesi kampüsünde 1000 kişi kapasiteli yeni bir yurt binasının yapılması kararı alınmıştır.               
  



Kültür ve Sanat Olanakları                 

Çukurova Üniversitesinde eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere de büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda konferans, seminer, panel, kongre, sempozyum, gösteri sergi, tiyatro, konser gibi çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştirilmektedir. 


Üniversite Rektörlüğüne bağlı Güzel Sanatlar Bölümü ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışmalar yapan Kültür Sanat Merkezi, öğrencilerin boş zamanlarını ilgi alanlarına göre değerlendirmekte, onları yeni alanlara yönlendirmekte, dinlenme ve eğlenme olanakları yaratmaktadır. Güzel Sanatlar Bölümü ve Kültür Sanat Merkezine başvuruda bulanan öğrenciler, uzman ve deneyimli öğreticiler tarafından çeşitli sanat dallarında eğitilmekte, yeteneklerini geliştirmeleri sağlanmaktadır. Öğrenciler, yılsonlarında üyesi oldukları topluluklar için-de hazırladıkları etkinliklerle hem kendilerini ifade etme olanağı bulmakta, hem de becerilerini arkadaşları ve üniversite mensuplarıyla paylaşmaktadır.  


 
Öğrencilerin; arzu ettikleri takdirde, eğitim-öğretim dönemi süresince ders alabilecekleri programlar şunlar: Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Bağlama, Halk Bilimi, Halk Oyunları, Üflemeli Çalgılar, Tambur, Ud, Kanun, Piyano, Pop Gitar, Klasik Gitar, Şan, Resim, Süsleme Sanatları, Sanat Tarihi, Deri El Sanatları, Fotoğraf, Tiyatro ve Sinema.

Kültür Sanat Merkezi binasında ayrıca, Öğrenci Konseyi ve öğrenci kulüplerine ait çalışma odaları da bulunmakta ve öğrenciler buralarda özgürce kendilerini ifade ederek yaratıcılıklarını gösterebilmektedirler.                 



Spor Olanakları                

Öğrencilerinin bedenen ve ruhen de sağlıklı olmalarını ilke edinen Çukurova Üniversitesinde, her türlü sporun yapılabileceği spor salonları, kapalı yüzme havuzu, futbol sahaları, tenis kortları, açık hava voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır. Tesisler üniversite dışındaki insanlar içinde yararlanma imkânı sunmaktadır.      
         

Üniversitede 5600 metrekare kapalı alana sahip, tribünleri teleskobik ve 3.500 kişi kapasiteli Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayı bulunmaktadır. Salon; spor karşılaşmalarının yanında konser ve çeşitli organizasyonların gerçekleştirilebilmesine de uygun olarak inşa edilmiştir. Balcalı Kampüsü’nde yer alan Özdemir Sabancı Kapalı Yüzme Havuzu, bölgenin en modern tesislerinden biri konumundadır. Balcalı Kampüsü’nde kapalı yüzme havuzunun dışında, spor ve cimnastik salonları; çim ve halı futbol sahaları, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortları ve atletizm alanlarıyla, Seyhan Baraj Gölü kıyısında bir de kayıkhane yer almaktadır.               


 

Sosyal Tesisler             

Kampüsta, Seyhan Baraj Gölü’nün kıyısında,  çam ağaçları arasında yer alan ve eşsiz bir manzaraya sahip bulunan Sosyal Tesisler; konukevi bölümü ve geniş yemek salonlarından oluşmaktadır. Kampüs içerisinde üniversiteye sosyal, bilimsel ve kültürel etkinlikler için gelen konuklar, tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri 12 odalı, 24 yatak kapasiteli Sosyal Tesisler konukevi bulunmaktadır. Bununla beraber üniversite 50 yatak kapasiteli modern bir konuk evine sahiptir.                 



Sağlık Hizmetleri              

Üniversitede öğrenciler ile üniversite çalışanlarının beden ve ruh sağlıklarının korunması amacıyla Medikososyal Birimi hizmet vermektedir.  Ayrıca 1250 yatak kapasiteli, günde ortalama 2100  hastaya hizmet veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bulunmaktadır. Sağlık, psikolojik danışma ve rehberlik ile sosyal hizmetler alanlarında çalışmalar yapılan merkezde; kadın hastalıkları ve doğum, cilt hastalıkları, kulak-burun-boğaz, genel cerrahi, üroloji, çocuk sağlığı ve hastalıkları, aile hekimliği, diş ve diş eti hastalıkları dallarında uzman hekimler hizmet vermektedir.
 


Kaynak:
►Çukurova Üniversitesi
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.