elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Direk Tipi Trafo Merkezleri

Küçük yerleşim yerlerindeki aboneleri beslemek için tesis edilen direk tipi trafo merkezlerinde hangi elemanlar kullanılır? Direğin altındaki panonun görevi nedir ve bileşenleri nelerdir? Bu soruların cevabı yazımızda.



A- A+
16.05.2015 tarihli yazı 72125 kez okunmuştur.

Trafo Nedir?

Trafolar elektrik tesislerinde gerilim veya akımı yükseltip-alçaltmaya yarayan elektrik makineleridir. Elektromanyetik indüksiyon prensibine göre, frekansta değişme olmadan çalışırlar. Elektrik enerjisinin üretildiği yerden tüketicilere güvenilir, kaliteli bir şekilde ulaştırılması için yükseltilmesi gerekir. Her güçte ve ortamda çalışabilecek transformatörler üretilmiştir. 
 


Şekil 1: Trafo Yapısı

 



Trafo Merkezleri

Elektrik tesislerinin önemli merkezleri olan transformatör merkezleri 4 grupta incelenir. 

Direk Tipi Trafo Merkezleri,
Bina Tipi Trafo Merkezleri,
Açık Tip (Şalt Sahası) Trafo Merkezleri,

► Yeraltı Trafo Merkezleri.

 
► İlginizi Çekebilir: Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?



 

Direk Tipi Trafo Merkezleri

Bu tip trafo merkezlerini neredeyse her mahalle ve/veya köy girişinde ya da bir tesisi beslemek için kullanıldığını görmüşüzdür. Ekonomik yönden tesis edilmesi ucuz ve hızlı olması bu tesislerin farkını ortaya koymaktadır.

Kullanım amacı; orta gerilimi,  şebeke gerilimi olan 220 Volt'a dönüştürmektir. 400 kVA'e kadar direk üzerine trafo konulabilir. 400 kVA'den büyük güçteki trafolar için bina veya açık tip trafo merkezleri tesis edilmelidir. Genellikle kafes tipi ve beton direklere tesis edilirler.

Direk tipi trafo merkezinin ana bileşenlerine gelince; trafo, orta gerilim ayırıcı, parafudr, dağıtım ve ölçüm panosudur.  

 


Şekil 2: Trafo Postası Genel Şema

 

Orta Gerilim Ayırıcı

Elektrik tesislerinde yüksüz açma kapama yapılabilen şalt teçhizatıdır. Her gerilimde çalışabilecek türde imal edilirler. Direk tipi trafo merkezlerinde harici bıçaklı-sigortalı tip ayırıcılar kullanılır. Genellikle trafo direğine monte edilirler ama Şekil 3'de ki gibi istisnai durumlarda trafo direğinden bir veya iki direk öncesine de monte edilebilirler. 



Şekil 3: OG Ayırıcı


► İlginizi Çekebilir: Ayırıcılar|1. Bölüm

 
Ayırıcı kumandası ise teknik personel tarafından direğe monteli ayırıcı kumandası ile yapılır. Bir kez daha unutulmamalıdır ki ayırıcı yüksüz iken kumanda edilmelidir aksi takdirde ayırıcı kontakları ve ayırıcıyı açan kişi zarar görür.

Direk tipi transformatör merkezlerinde koruma görevi ayırıcı üzerindeki sigortalar ve her faza bağlanan parafudr dediğimiz elektrik tesislerinde kullanılan koruma elemanları ile gerçekleşir. 



 

Orta Gerilim Parafudru

Elektrik tesislerinin genellikle hepsinde bulunan parafudrlar direk tipi trafo postalarında da koruma görevini üstlenmiştir. Ana görevi, iletim hattında meydana gelen aşırı gerilim yükselmesi durumunda fazla gerilimi toprağa aktarmaktır. Faz iletkeni ile toprak arasına bağlanırlar. 
 



Şekil 4: Direk Üzerindeki Şalt Malzemeleri


► İlginizi Çekebilir: Parafudrlar|Alçak Gerilim

 

Ölçüm Panosu

Bu panonun içinde bazı koruma röleleri, zaman röleleri, ölçüm trafoları cihazları ile hattın çektiği akımı vs. bilgileri teyit etmek için kullanılırlar. Ayrıca bir arıza meydana geldiğinde şalter aracılığı ile enerjiyi kesmek için kullanılır. Ölçüm panosunun içinde dağıtım panosu ve tesise göre kompanzasyon panosuda bulunabilir. 
 


Şekil 5: Benzin İstasyonu İçin Tesis Edilen Direk Tipi Trafonun Ölçüm Panosu
 



Kaynak:

►Trafo Merkezleri Ders Notları
Serkan Akca Serkan Akca Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar