elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Batarya Projesi Devreye Alındı

Elektrik bilgi gibidir. Depolanıp aktarılmadıkça sadece o günü kurtarır. Nasıl gelecekteki nesillere ışık olmak için kitap yazıp bilgiyi depoluyorsak aynı şekilde gelecekteki günleri kelimenin tam manasıyla “aydınlatabilmek” için elektriği de depolamak gerekir. Bu yazımızda şimdiye kadar kurulmuş en büyük enerji depolama sisteminden bahsedeceğiz. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.01.2021 tarihli yazı 6173 kez okunmuştur.
Enerji depolama sistemleri gün geçtikçe daha büyük yatırımlar almaya devam ediyor. Gerek sistemlerin kurulumu gerekse de gelişimi için enerji sektöründeki şirketler büyük bir bütçe ayırıyor. Vistra Energy firması, geçtiğimiz yılın aralık ayında Moss Landing enerji depolama tesisini devreye aldı. Kaliforniya Monterey County'deki bu sistem 4500’den fazla pil paketi kullanılarak birleştirilmiş bir batarya grubundan oluşuyor.


 
Lityum iyon pillerle oluşturulan sistem, 300MW /1200MWh kapasitesi ile dünya üzerinde bugüne kadar kurulmuş en büyük enerji depolama sistemi olma özelliğini taşıyor. Hatta şirket bununla da kalmayarak projenin ikinci aşamasına başladı bile. Bu ikinci aşamada yeni pil blokları eklenerek sistemin toplam enerji depolama boyutu 300MW/1200MWh’den 400MW/1600MWh seviyesine yükseltilecek. Depolama tesisinin alanı göz önüne alındığında, 1500MW/6000MWh kapasitesinde elektrik enerjisini depolayabilecek potansiyelinin olduğu söyleniyor.

 
Kaç Konut Enerjilendirilebilir?
 
Tabii ki enerji tüketimi söz konusu olduğunda ortalama bir değer vermek pek doğru olmuyor. Çünkü enerji tüketimi, yılın hangi ayında, haftanın hangi gününde, günün hangi saat diliminde olduğumuza göre değişiklik gösteriyor. Bunların dışında hanede kaç kişinin yaşadığı ve hangi ölçekte elektriklendirilmiş bir ev olduğu gibi sayabileceğimiz birçok etmen de elektrik tüketimini etkiliyor.

Biz ortalama bir konutun günlük elektrik ihtiyacını 8kWh kabul ederek hesaplayacak olursak:

Batarya grubu (1200)/(300) =  4 saat boyunca tam yükte enerji verebilir. Hesabımıza göre ortalama bir ev 4 saatte (8/24)*(4)  = 1,33 KW güç tüketecektir. Sonuç olarak bu sistemin, (300*10^3)/(1,33) = 225.563 hanenin 4 saat boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu görülür.

 
Enerji Nereden Depolanıyor?

Enerjinin depolanması kadar hangi elektrik üretim kaynağından depolandığı da büyük önem arz ediyor. Batarya sistemi, güneş panellerinin gün içerisinde ürettikleri kullanılmayan enerjiden depolanıyor. Daha sonra bu sistem, yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterli kalmadığı zamanlarda şebekeyi besliyor. 2040 yılına kadar Kaliforniya eyaletinin bütün enerjisinin bu ve bunun gibi sistemler sayesinde %100 yenilebilir enerji kaynaklarıyla üretilebileceği öngörülüyor.


Kaynak:
 

renews.biz
Luminant
►energy-storage.news
vistacorp
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.