E-House:
Hızlı, Modüler, Tak-Çalıştır Enerji İstasyonu Çözümleri
E-house ya da Electrical House, prefabrik olarak dizayn edilmiş, orta gerilimden alçak gerilime bir enerji dağıtım ya da kontrol merkezinde yer alan hemen tüm ekipmanları içinde barındırabilen bir sistemler bütünüdür. E-House'un kullanım alanları, avantajları ve tipleri nelerdir? Yapımı hangi aşamalardan oluşmaktadır. Detaylar makalenin devamında...
28.04.2022 tarihli yazı 2594 kez okunmuştur.
E-House’un en önemli farklılığı bütün sistemlerin (orta ve alçak gerilim sistemleri, HVAC, F&G ve diğer yardımcı sistemlerin) fabrika ortamında montajının ve testinin yapılıp sahaya sevk edilmesidir.
Siemens tarafından montajı tamamlanarak üretilen E-House’un satışına 2010 yılında başlandı. 2010 yılından bugüne Siemens E-House Türkiye’de ve yurt dışında sayısız proje gerçekleştirdi. Petrokimya tesisi, petrol sahası, dağıtım şebekesi ve santral projeleri gibi zorlu sahalarda yürütülen bu projelerde devreye alma işlemleri ve enerjilendirme çalışmaları yapıldı.
Siemens tarafından montajı tamamlanarak üretilen E-House’un satışına 2010 yılında başlandı. 2010 yılından bugüne Siemens E-House Türkiye’de ve yurt dışında sayısız proje gerçekleştirdi. Petrokimya tesisi, petrol sahası, dağıtım şebekesi ve santral projeleri gibi zorlu sahalarda yürütülen bu projelerde devreye alma işlemleri ve enerjilendirme çalışmaları yapıldı.
Siemens; Tak-Çalıştır, Modüler ve Hızlı Çözüm Odaklı ürünü E-House ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor
Siemens E-House kapsamında petro-kimya, enerji dağıtım ve rafineri alanlarında birçok büyük firmaya ürün sağladı ve enerjilendirme tamamlanana kadar saha içinde destek verdi.
E-House son kullanıcıya sağlam bir yapının yanı sıra mühendisliği yapılmış alçak ve orta gerilim panoları, UPS, DCS, kontrol panoları, dahili kablaj ve diğer bütün yardımcı ekipmanı, montajı yapılmış ve test edilmiş bir ürün halinde sunuyor. Modüler tasarım esnekliğinin yanı sıra saha ve mühendislik maliyetlerini de düşüren E-House, donanımlara süreklilik ve bakım kolaylığı sağlıyor.
Maliyet optimizasyonu: Yatırımdan ve işletmeden tasarruf edin
E-House’lar uzun yıllar boyunca petrokimya endüstrilerinin elektrik donanımlarını yerleştirmek üzere kullanıldı. Günümüzde ise pek çok altyapı ve endüstriyel müşterileri de kendi ekipmanları için E-House kullanıyor.
Tipik bir E-House kapsamında orta gerilim panoları, alçak gerilim panoları, motor kontrol merkezleri, alçak ve orta gerilim röle panoları, RTU’lar, kontrol panoları, DCS sistemleri, UPS ve SCADA gibi ekipmanlar bulunabiliyor. E-House’lar ayrıca yüksek gerilim şalt ürünlerinin kontrol ve kumanda ekipmanlarını barındırmak için de kullanılabiliyor.
Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, bir endüstriyel tesisin ya da bir sanayi bölgesinin orta gerilim, alçak gerilim dağıtım şebekesinin, SCADA sisteminin ve akü redresör gibi yardımcı sistemlerin tasarım ve uygulamasını anahtar teslimi gerçekleştireceğimizi düşünelim. İlk aklımıza gelen, elektrik panolarını yerleştireceğimiz beton köşk ya da dağıtım binalarını nasıl konumlandıracağımız ve inşaat kapsamlarını nasıl belirleyeceğimiz olurdu. E-house çözümünde ise betonun ve binaların yerini çelik ve modüler prefabrik yapılar alıyor. İçerisinde barındırdığı tüm sistemlerin montaj ve devreye alma işleri, üretim tesislerinde tamamlanarak bir yandan saha maliyetlerinden avantaj sağlanırken, diğer yandan da kompakt sistemin getirdiği hızlı çözümlerle iş bitirme sürelerinde iyileştirmeler elde ediliyor.
► İlginizi Çekebilir: Orta Gerilim Şalt Panolarında Pano İç Ortamının Havalandırılması
E-house’ların alışılagelmiş kullanım amacı orta gerilim şalt tesisleri olduğu gibi, alçak gerilim dağıtım sistemleri, kontol&kumanda&ölçü sistemleri , UPS sistemleri, MCC’ler, OG&AG sürücüler, SCADA uygulamaları vb. gibi ürünleri de kapsayacak şekilde modüler bir çözüm sunmasıyla günümüzde endüstriyel tesislerde hızla yaygınlaşmakta ve kullanım alanları gün geçtikçe genişlemektedir.
E-House’ların en önemli avantajları arasında minimum montaj ve devreye alma zamanı ile düşük maliyet bulunuyor. Kontrol ve kumanda sisteminin oluşturulması ve test edilmesi, orta ve alçak gerilim panolarının montajı, aydınlatma ve aydınlatma panosunun montajı, klimanın montajı ve akü grubunun montajı ve testleri gibi bütün montaj ve test işlemleri fabrikada yapılıyor. Ancak geleneksel binalarda müşteri bütün saha montajı, kumanda sisteminin kurulması ve test edilmesi gibi konuları koordine etmek zorunda. E-House uygulamaları genellikle beton köşk veya harici tip pano uygulamaları gibi açık hava çözümleri ile karşılaştırılıyor. Uygulama verimliliği değerlendirmesi ise ilk kurulum ve toplam ömür maliyetleri ile yapılıyor.
Siemens E-House teklif aşamasında müşteriye sunulan 3D çizimler ve detaylı teknik dokümantasyon ile öne çıkıyor. Teklif aşamasında üst düzeyde verilen kesintisiz destek, sipariş aşamasında Siemens’in proje yönetim anlayışı ile buluşarak müşteri memnuniyetini merkeze alan Siemens E-House konseptini ortaya çıkarıyor.
E-House Kullanım Alanları ve Tipleri
E-house’ların başlıca kullanım alanlarını enerji dağıtım şebekeleri, petrol rafinerileri/sahaları, maden işletmeleri, raylı sistemler, açık deniz enerji tesisleri olarak sıralayabiliriz. Özellikle yer sıkıntısı yaşanan tesislerde, ağır çevre şartlarının yaşandığı ve ulaşım zorluğu olan bölgelerde, geçici olarak enerji ihtiyacını karşılaması gereken ve seyyar enerji çözümlerine ihtiyacı olan işletmelerde e-house uygulamalarına sıkça rastlıyoruz.
İşletmelere getirdiği avantajlara göre, bu yapıları farklı kategorilere aşağıdaki gibi ayırabiliriz.
Siemens E-House Avantajları
► Kilitli panel tasarımı, iç ve dış ek yerlerinde özel büküm teknolojisi ile suya karşı dayanıklı
► Hava şartlarına dirençli
► Duvar sistemi montajı sonrasında bütün ek yerleri endüstriyel tip silikon ile mühürleniyor
► Çatı yalıtım macunu bütün duvar-çatı ve çatı-saçak ek yerlerinde kullanılıyor
► Tüm çatı panelleri silikon ile mühürleniyor
E-House çözümü, sahada inşa edilen beton yapılara kıyasla daha çok tercih ediliyor. Aşağıdaki tablo, E-House ile geleneksel beton yapıyı karşılaştırıyor:
E-House Yapım Aşamaları
Dizayn
E-house projelerinde paydaşların detay dizayn konusunda bir mutabakat oluşturması ve “design freeze” koşulunun sağlanması çok önemlidir. İlk aşamada projeye özel sistem gereksinimleri belirlenir ve buna göre elektrik ekipman tipleri belirlenir. Daha sonra Amerikan (ANSI/NEMA/ASTM/AWS) ya da Avrupa (IEC/EN/BS) standartlarına göre statik/mekanik hesaplar yapılır ve e-house boyutları, tipi, kaç modulden oluşacağı vs belirlenir. Mekanik dizayn tamamlandıktan sonra ekipmanların yerleşimini ve bağlantılarını da içeren detaylı elektrik dizaynı hazırlanır.
Üretim
Tamamlanan detay dizayna göre e-house üretimine başlanır. Taban, çelik iskelet, iç-dış duvar panelleri, çatı vb. prefabrik yapı ortaya çıkartılır. Buna paralel olarak yerleşimi planlanan elektrik ekipmanlarının üretimi devam eder ve mekanik montaj tamamlanır.
Elektrik Montaj
Üretimleri tamamlanan ekipmanlar e-house içinde ilgili yerlerine yerleştirilir ve elektrik bağlantıları tamamlanır. Sistem entegrasyonu sağlanır.
Test ve Devreye Alma
E-house yapısının getirdiği en büyük avantajlardan biri olarak, dizayn aşamasında tasarlanan sistemin, üretimin hemen sonrasında ve aynı yerde test ve devreye alma işlerinin tamamlanabilmesini gösterebiliriz. Oluşabilecek ilave gereksinimler için yerinde müdahale sağlayabilir ve zaman kaybını sahaya kıyasla minimuma indirebiliriz.
Nakliye
E-house projelerinde üzerinde önemli durulması ve projenin ilk safhalarında dikkate alınması gereken konuların başında nakliye işleri gelmelidir. Birçok projede standart araçların yeterli olmadığı, indirme-kaldırma aktivitleri için ilave ekipmanlara ihtiyaç duyulduğu tecrübe edilmiştir. Nakliye kapsamının dizayn ile birlikte oluşan e-house boyut ve tipine göre belirlenmesi ve özel araç, yol keşfi vb. uygulamaları içeren lojistik yönetiminin yapılması projenin başarıya ulaşması için önemli bir süreçtir.
Bu sürecin sonunda e-house, sahada önceden imalatı tamamlanan temel ya da çelik mesnetler üzerine yerleştirilir.
Enerjilendirme
Test ve devreye alma üretim tesislerinde yapıldığından, dış bağlantılar ve son kontroller tamamlandıktan sonra sistem enerjilendirmeye hazır hale getirilir.
Webinar | E-House: Hızlı, Modüler, Tak-Çalıştır Enerji İstasyonu Çözümleri
Emre Kara & Kenan Doğan
Daha fazla bilgi ve içerik için: https://new.siemens.com/tr/tr/urunler/enerji/orta-gerilim/cozumler/e-house.html
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET