elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

e-SIM Nedir? e-SIM Nasıl Çalışır?

Google ve Apple gibi büyük cihaz üreticileri, gün geçtikçe e-SIM teknolojisini cihazlarına entegre etmeye başladı. Bu yazımızda, bir mobil ağa bağlanmak için gereken tüm bilgileri saklayan e-SIM teknolojiisi ele aldık.



A- A+
29.07.2018 tarihli yazı 35376 kez okunmuştur.
Günümüzde çoğumuz, telefon görüşmeleri yapmak, kısa mesaj göndermek ve hatta internete erişmek için kullanılabilecek bir tür mobil cihaza sahip. Bu cihazlardan herhangi birinin hücre ağlarına erişebilmesi için kimlik doğrulama anahtarlarını, kimlik numaralarını, ülke kodlarını ve daha fazlasını içeren kimlik bilgileri ve bilgiler gerekir. Tüm bu detaylar, bir kullanıcı bir SIM (abone kimlik modülü) kartı şeklinde bir mobil servis şirketine kaydolduğunda sağlanır. Bu kartlar entegre bir devre içerir. Telefon görüşmeleri yapmak ve internet erişimi almak gibi görevleri gerçekleştirmek için bir ağa erişmelerini sağlamak için bir mobil cihaza yerleştirilir.
 

 

e-SIM Nedir? e-SIM Nasıl Çalışıyor?

e-SIM ise SIM kartlarının aksine bir cihazın devre kartı üzerine gömülü bir entegre devre yüzeyidir. e-SIM kart (gömülü-SIM) yeni jenerasyon SIM kart özelliklerini uzaktan kullanmayı sağlayan GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) tarafından piyasaya sürülen bir araçtır. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantıya uzaktan hazırlanmak ve bağlantıyı yönetmenin ihtiyaçlarını karşılamak için GSMA cep telefonu hizmet ağı operatörlerini dünya çapında temsil eden bir kuruluştur. Telefonların ekosisteminde, telefon üreticilerinin ve diğer hissedarların sesi olabilmek için oluşturulmuştur.

 
 
İlginizi Çekebilir: Mobil Trafo Merkezleri

SIM kart yuvası ihtiyacını da ortadan kaldırır. e-SIM’lerin tüketiciler için fiyat avantajı sağlaması beklenmektedir. Kullanıcıların önceden ödenmiş bir hizmet sağlayıcıyı kullanmaya devam etmeleri ya da operatör değiştirmeleri arasında tercih yapabilmelerini sağlar. Kullanıcılar, bunu yeni bir SIM kart almak için telekomünikasyon şirketine ya da süpermarketlere gitmelerine gerek kalmadan telefonlarının 'Ayarlar' bölümünden yapabileceklerdir. Cihaza gömülü olması özelliğiyle de, su geçirme faktörü açısından, bir cihazın içindeki devrelerin korunmasını sağlar. SIM kart yuvası ihtiyacını da ortadan kaldırır. Bu özellikle, su geçirmezlik amacıyla bir cihazın içindeki devrelerin daha kolay korunmasını sağlar.  Gelecekte; bir mobil hizmet sağlayıcısına gitmek, önceden hazırlanmış bir planı almak, plastik SIM kartın size gönderilmesini beklemek ve telefonunuza takmak için uğraşmak yerine e-SIM ile bu sürecin daha hızlı ve etkili olması sağlanacak. Kullanıcıların kullanımı için güvenilir olmasının yanı sıra; taşıyıcı firmaların insanları yüksek ücretli paketlere mahkum etmesinin önüne geçecektir. Tüketiciler, hizmet sağlayıcılar arasından istediğini seçebileceklerdir. e-SIM cihazları, çok daha küçük form faktörlerinde mevcut olduklarından, daha fazla güvenlik sağlar. Daha fazla esneklik sağladıklarından dolayı ise geleneksel SIM kartlara göre birçok avantaja sahiptir. Onlardan önce gelen takılabilir kartlar gibi, e-SIM'ler ( eUICC), bir mobil ağa bağlanmak için gereken tüm bilgileri saklar.
 
 
e-SIM cihazları, IoT, mobil cihazlar ve hatta akıllı saatler de dahil olmak üzere, bir dizi uygulama için mobil şebeke operatörlerinde ve SIM işletim sistemi satıcılarında kullanılmaktadır. Google ve Apple gibi büyük cihaz üreticileri de  geçtiğimiz yıl e-SIM teknolojisini cihazlarına entegre etmeye başladı. e-SIM kartların üstünde yer alan bilgiler tüm operatörlere uyumlu olacak ve tüm operatörler tarafından işlenebilecek. Böylelikle; tek bir aramayla mobil operatör değişikliğine gidilmesi, yani numara taşımanın, mümkün hâle gelmesi anlamına gelir. Yeni bir SIM karta ihtiyaç duyulmaz. e-SIM’in tüm operatörler için standart bir SIM kart formatı sunması amaçlanıyor. 
 
e-SIM cihazları, kitlesel üretilen cihazlar için oldukça faydalı olsa da, kusurları çoktur. Ele alınması gereken ilk sorun, kimlik bilgilerinin farklı bir cihaza aktarılmasıdır. SIM kartlar, kolayca kopyalanmamak ve uzaktan erişilememek için tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, bir kullanıcının telefonu kırılırsa ve ayrıntılarını yeni bir telefona aktarmak istiyorsa, SIM'in kendisini fiziksel olarak aktarması gerekir.
 
Eğer; SIM kartlar, PCB'ye QMLF gibi faktörler olarak entegre edilmiş tümleşik devreler ise, bu mümkün olmazdı. Bu da, e-SIM cihazlarının verilerini transfer edemediği anlamına gelebilir. Bunun anlamı ise, kullanıcıların bulut iletişim kurmalarına, kişiler, mesajlar ve diğer kimlik bilgileri gibi bilgileri saklamasına neden olabilir.

e-SIM cihazları ile ilgili bir başka sorun da, güvenlik ve yeniden programlanma olanağı sunarken, cihazdan fiziksel olarak kaldırılamayacaklarıdır. Bu, aktif bir SIM kart ile telefon cihazları olarak izlenemeyenlerin ağ tarafından kolayca izlenebilmeleri için sorun yaratabilir. Şimdiye kadar, SIM kartı bir telefondan çıkarmak ve böylece bir ağa herhangi bir erişim kazanmasını engellemek mümkün oldu. Kablolu bir IC, bu seçeneği etkin bir şekilde kaldırır. Bu özellik de, bir cihazın izlenebilir olmasını engellemeyi çok daha zor hale getirir.


 
 
İlginizi Çekebilir: Mobil Arıza Hizmetleri Nedir?

Avrupa'nın en büyük yarı iletken üreticisi STMicroelectronics, 25 Haziran'da yaptığı açıklamada, GSMA tarafından e-SIM cihazları üretmek için akredite olduğunu açıkladı. Bu, ST'nin artık hem güvenlik hem de güvenilirlik için GSMA özelliklerini karşılayan kişiselleştirilmiş e-SIM cihazları üretebileceği anlamına geliyor. STMicroelectronics eSIM IC'leri, ST33 güvenli mikrodenetleyicinin etrafında inşa edilmiştir ve STF'nin şu an UFDFN, QFN ve WLCSP form faktörlerinde sunulmuş olan ST33 Secure Element platformunu kullanmaktadır.
 
Fransa’nın Rousset kentinde bulunan STMicro’nun yalnızca bir yerinde, şu anda "Gofret Seviyesi Çip Ölçekli Paketleme" akreditasyonu var. Bu özelliğiyle STMicro, e-SIM'leri bağlantı kimlik bilgileriyle kişiselleştirmek için şimdiye kadar akredite olan ve eSIM'lerini kişiselleştirmeden önce listedeki diğer şirketlere göre bir adım daha öteye götüren tek şirket oldukları anlamına geliyor.

 
Kaynak:

 ►allaboutcircuits

 
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar