Elektrikli Araç Şarj Sistemleri için Şarj Kontrolörü
Dünyada hızla artan elektrikli araç sayısı, beraberinde e-şarj talebini de artırmaktadır. Son yıllarda bu iki parametre birbiri ile doğru orantılı bir şekilde artış göstermektedir. Aktif Group'un CC613 serisi şarj kontrol cihazı hakkında tüm detaylar yazının devamında...
07.04.2022 tarihli yazı 6627 kez okunmuştur.
Elektrikli araç şarj istasyon sistemi, elektrik enerjisi alt yapısı ve tesisatı ile başlayan, araçlara enerji akışını ve kontrolünü gerçekleştiren ünitelere ve haberleşme altyapısı ile neticelenen bir yapıdır. Şarj istasyonlarının bu alandaki önemli bir hususu, mevcut özel veya halka açık 230V / 400 V AC şebekesi üzerinden IEC 61851-1 standartına göre şarj edilmesidir. Kullanılan şarj kontrol cihazı, bir AC şarj istasyonunun beynidir. Çünkü elektrikli araç şarj işleminin kontrol edilmesinden, izlenmesinden, yetkilendirilmesinden ve faturalandırılmasından sorumludur.
Bir akıllı şarj kontrol cihazı, yukarıda belirtilen işlevlere ek olarak, belirli bir ekonomik verimlilik derecesi de sağlamalıdır. Bender, CC613 şarj kontrol cihazı ile bu sorunu ele almaktadır. Bir önceki nesil şarj kontrolcüsü olan CC612 serisi şarj kontrol cihazının fonksiyon yelpazesini önemli ölçüde genişletmiştir.
Bir akıllı şarj kontrol cihazı, yukarıda belirtilen işlevlere ek olarak, belirli bir ekonomik verimlilik derecesi de sağlamalıdır. Bender, CC613 şarj kontrol cihazı ile bu sorunu ele almaktadır. Bir önceki nesil şarj kontrolcüsü olan CC612 serisi şarj kontrol cihazının fonksiyon yelpazesini önemli ölçüde genişletmiştir.
Şarj kontrol cihazının, şarj istasyonunun beyni olduğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda verimli çalışması üzerinde de önemli bir etkiye sahip olduğundan, doğru cihaz seçimi hayati önem taşımaktadır. Akıllı şarj kontrolörleri ile Bender, yenilik, ekonomik verimlilik ve güvenlik konularında ön plana çıkmaktadır. AC şarj istasyonu veya AC duvar tipi şarj istasyonlarında kullanılan CC613; kullanıcılara ve üreticilere, pahalı ve zaman alıcı geliştirmelere gerek kalmadan kendi şarj altyapısı çözümlerini sunarak yeni iş modelleri oluşturulmasını sağlar.
Yerel bir şarj altyapısı kurulurken, alt yapının ortak besleme hattının aşırı yüklenmemesi için mevcut enerjinin 250'ye kadar şarj noktası arasında son derece dinamik, verimli ve etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için dinamik yük yönetimi (DLM) gereklidir. Bu amaçla çeşitli şarj profilleri mevcut olmalıdır. Ayrıca şarj kontrol cihazı, entegre bir sıcaklık sensörü yardımıyla ortam sıcaklığına bağlı olarak maksimum şarj akımını ayarlayabilmelidir. Bu işlev, sistemi kendi kendine ısınma nedeniyle aşırı ısınmadan korumak için tasarlanmıştır. CC613 sahip olduğu (DLM) ve sıcaklık yönetimi sayesinde kullanılan enerjiden maksimum verim alınmasını sağlamaktadır.
CC613, şarj kontrolörünün mevcut bir ağa entegre edilmesini sağlayan bir Ethernet ara yüzüne sahiptir. Bu sayede, iletişim ağına bağlı bir şarj altyapısının doğrudan kurulmasını sağlar ve bu altyapı, uzaktan yönetilebilir ve kontrol edilebilir. Diğer bir yenilik, bir enerji kesintisi durumunda şarj fişi kilidini güvenli bir şekilde serbest bırakan entegre acil durum açıcısına sahip olmasıdır.
Elektrik güvenliği söz konusu olduğunda, CC613 "bağlantı kontrolü" işlevi ile PE iletkenini sürekli izleme özelliği içermektedir. Entegre 230 V kontrol rölesi ile güç kontaktörü doğrudan kontrol edilebilir ve bu sayede ek bir röle kullanmaya gerek kalmaz. Bu özelliği ile şarj istasyonu üretim maliyetini daha da azaltır. Diğer bir avantaj, entegre kaynak kontrolü algılamasıdır. Kontaktörün veya yük anahtarının takılıp takılmadığını sürekli olarak kontrol eder. Bunu yapmak için, kontaktörün giriş ve çıkışındaki gerilimler izlenir. Kontaktör açıkken kontaktörün arkasında gerilim varsa hata mesajı verilir.
Şarj kontrolörü ayrıca, uzaktan kontrol (kullanıcıları etkinleştirme, maksimum şarj akımı, vb.) için daha yüksek seviyeli bir sisteme (Enerji Yönetim Sistemi) izin veren harici bir ModBus arayüzü sunar. Bu sayede, harici bir Back-end bağlantısına gerek duyulmaz.
CC613'ün kompakt tasarımı, küçük şarj istasyonlarında veya duvar kutularında kullanım için idealdir. Mevcut şarj istasyonları, yeni özelliklerden yararlanmak için kolayca yeni CC613'e yükseltilebilir. Bir Back-end sistemiyle etkileşim için CC613, OCPP 1.5 ve 1.6 (JSON & SOAP) iletişim protokolüyle de uyumludur.
CC613 ayrıca ‘‘Plug&Charge’’ özelliği ve şarj kontrolörünü enerji yönetim sistemi ile bir iletişim ağı oluşturması için ISO 15118'e göre ‘’Elektrik Hattı İletişimi’’ (PLC) standardına sahiptir. Bender şarj kontrolörünün üçüncü nesli ayrıca, mevcut gücün tüm şarj noktaları arasında akıllı ve optimum şekilde dağıtılmasına olanak tanıyan ‘’Dinamik Yük Yönetimi’’ (DLM) özelliği sunar.
CC613 şarj kontrolörü, 6 mA DC kaçak akım tespiti için entegre kaçak akım sensörlerine sahiptir, böylece şarj noktasının besleme hattında bir A tipi kaçak akım rölesinin kullanılmasını yeterli kılmaktadır. Bir ölçüm akımı trafosu kullanarak, şarj kontrol cihazının, şarj noktasındaki veya araçtaki hatayı erken bir aşamada gösterebilmesi için en küçük kaçak akımlara bile tepki vermesi gerekmektedir. AC ve DC kaçak akımının ölçülen değerleri, uzun süreli izleme için şarj kontrolörü tarafından Back-end sisteme iletilmektedir. IEC 62955'e göre entegre DC arıza akımı tespiti özelliği ile maliyetler, optimize edilebilir ve en aza indirilebilir, bu da B tipi kaçak akım rölesi kullanılmasını ortadan kaldırır ve daha ucuz bir A tipi kaçak akım rölesi kullanılmasını yeterli kılar. Bu sayede elektrikli araç şarj istasyonu maliyetleri önemli ölçüde azaltmış olmak ile beraber AC şarj istasyonlarında kullanılmak üzere en optimum çözümü sunar.
Aktif Mühendislik Dış Tic. A.Ş., Alman teknoloji lideri Bender markasının 20 yılı aşkın süredir Türkiye’deki tek yetkili temsilcidir. Bender ürün talepleri için utku.tekin@aktif.net ile direkt iletişime geçebilir veya www.aktif.com.tr e-ticaret sitesinden siparişlerinizi verebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için www.aktif.net websitesini ziyaret edebilirsiniz.
Webinar | E-mobilite
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET