elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektroeğirme Nedir?

Geleceğin teknolojisi olarak belirtilen elektroeğirme tekniği, bir sıvı çözeltiye kontrollü elektrik alan kuvveti uygulanması temeline dayanmaktadır. Mühendislik ve tıp disiplinlerini birlikte içeren bu teknik ile üretilen ipliksi fiber yapılar kısa zamanda hayatımızın birçok alanına girmiş bulunuyor. Elektroeğirme teknolojisinin ayrıntıları yazımızda.



A- A+
27.04.2014 tarihli yazı 26728 kez okunmuştur.

Elektroeğirme Tekniği


Elektroeğirme, dilimize ingilizce electrospinning kelimesinden geçmiştir. Kısaca elektro+iplik anlamına gelmektedir. Elektroeğirme tekniği, mühendislik ve tıp disiplinlerini bir arada barındıran multidisiplinler yöntemidir. Peki elektroeğirme nasıl yapılır?

Bir sıvı çözelti, kuvvetli bir elektrik alana maruz kaldığında sıvı çözeltinin molekülleri artı ve eksi yük ile yüklenir ve tıpkı mıknatısın zıt kutupları gibi moleküller birbirini itmeye çalışır. Bu itme kuvveti belirli bir seviyeden sonra sıvı çözeltinin sakız gibi uzayarak incelmesine neden olur. Kuruyan sakız benzeri çözelti kesintisiz ipliksi fiberler halinde birikir.


Resim 1: Elektroeğirme Tekniği Genel Şeması


►İlginizi Çekebilir: Elektronik Gürültü Nedir?


Bu yöntem ile elde edilen ipliksi yapılar insan saçından yaklaşık olarak 20.000 kat daha küçüktür.


Elektroeğirme Hangi Alanlarda Kullanılır?


Elektroeğirme tekniği ile elde edilen ipliksi fiber yapılar kolay işlenebilmeleri sayesinde özellikle biyotıp ve doku mühendisliği alanlarında çok cazip bir yöntemdir.

Biyotıp alanında kullanılacak olan malzemelerin biyouyumlu yani biyolojik sistemle barışık olması gerekmektedir.

Biyomalzemelerin, kullanım alanlarına göre farklılık gösterseler de yüzeylerinin pürüzlü ve gözeneklerden oluşması ayrıca mekanik dayanımlarının yüksek olması gerekiyor. Bu malzemelerin karmaşık yapıda olması ve üretim pahalılığı araştırmacıları gelecek için umut vaat eden elektroeğirme tekniğine yönlendirdi.


Resim 2: Elekroeğirme Cihazı


►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı İle Deri Yazdırmak


Elektroeğirme yöntemi ile elde edilen ipliksi yapılar küçük boyutları, büyük yüzey alanları, eşsiz optik özellikleri ve yüksek mekanik dayanımları sayesinde biyotıp ve doku mühendisliği alanındaki araştırmacıların imdadına yetişiyor. Bütün bu özelliklerin bir arada bulunması ile ipliksi fiberler biyofiltre olarak kullanılabiliyor.


Resim 3: Elektroeğirme Tekniğinin Midye Üzerinde Uygulaması


Elektroeğrilmiş malzemeler, bu özellikleri sayesinde damar tıkanıklıklarında kullanılan stentlerde, optik uygulamalarda, kemik rejenerasyonunda, yapay böbrek geliştirilmesinde, yara dolgu malzemelerinde kullanılabiliyor.


Gelecekte Elektroeğirme


Araştırmacılar elektroeğirme yönteminde uygulanan elektrik alanı yönlendirerek, ipliksi yapıları çeşitli şekillerde elde etmeyi planlıyor. Bu sayede doku motiflerinin oluşturulması amaçlanıyor.


Resim 4: Elektroeğirme Tekniği Sonucunda Oluşan İpliksi Fiber Yapılar


Gelecekte elektroeğirme yöntemiyle, canlı kök hücreler ile doldurulmuş kanal şeklinde ipliksi yapılar elde edilebilecek. Bu kanal şeklindeki yapılar tedavi bölgesine nakledildiğinde hem hızlı hem de düşük maliyete etkili bir iyileşme sağlanabilecek.


Elektroeğirme tekniğinin çalışma sistemini ve oluşan ipliksi fiberleri bu videodan izleyebilirsiniz.

 



Kaynak:

Bilim Ve Teknik

Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar