Emekleyebilen Drone |
SCAMP
Drone’ların uçuş yeteneklerini böceklerin tutunma ve yürüme özellikleri ile birleştirseydik ne olurdu? Bu yeni nesil robot hangi amaçlar ile kullanılabilirdi? İşte bu soruların cevabı Standford Üniversitesi’nden bir araştırma grubunun geliştirdiği SCAMP isimli uçabilen ve tırmanabilen robotta.
07.04.2016 tarihli yazı 5986 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesinde geliştirilen SCAMP ilk bakışta bir quadcoptera benziyor olsa da havada asılı kalmaktan çok daha fazlasını yapabiliyor. SCAMP (Stanford Hava Manevralı Tırmanış Platformu) isminden de anlaşılacağı üzere duvarlar üzerine konup, bir böcek gibi tırmanabilmekte. Stanford Üniversitesi araştırma ekibi ortaya koydukları robotun gelişim aşamasında, bir önceki projeleri olan tırmanış robotundaki özellikleri, peygamber devesinden ilham alarak daha da geliştirdiler ve SCAMP’ın bacakları üzerine ekledikleri mikro-çengeller ile yüzey tutuşunu bir ileri seviyeye taşıdılar.
Drone'un Tırmanışı
Tırmanma mekanizması, uzun bacakların adımlaması için bir yüksek torka sahip servo motor ve birde duvardan ayrılmak için gerekli hareketi sağlayan daha küçük bir servo motor bulundurmakta. Bataryasını korumak için veyahut sabit olarak video ve fotoğraflar çekmek içim düşey düzleme iniş yapıp tutunabilen SCAMP, eğer operatörü, tam olarak indirmeye niyetlendiği alana iniş gerçekleştiremezse, emekleme fonksiyonu ile gereken noktaya ulaşabiliyor. SCAMP’ın tırmanış fonksiyonu iki bacak ile gerçekleşmekte, bir tanesi sımsıkı bir şekilde yüzeye tutunurken diğeri adımı atmak için gerekli hareketi sağlıyor; arka destek tutucuları adımlama gerçekleşmeden önce yapışıyor, adım işlemi gerçekleşirken sürükleniyor. İki motorda karbon fiberden imal edilmiş dikenli ve sadece 11g ağırlığındaki bacaklar ile uyum içerisinde çalışıyor. SCAMP’ın bacak tasarımları birçok tırmanabilen hayvanı anımsatması tesadüf değil, hayvanlar uzun ve verimli adımlara ihtiyaç duyuyor, fakat kol ve bacak ağırlıkları tırmanmalarını sınırlıyor.
Uçuş ve Tekrar İniş
Doğada, hayvanlar iniş yapmak için vücutlarının aerodinamik yapısını kullanıyorlar, SCAMP’ın tasarımında da bu prensip kullanılmış. Robotun tırmanış mekanizması üzerinde bulunan quadrotor sistemi SCAMP’ı duvar üzerine bastırıyor. Kuyruktaki pivot noktası duvara dokunduğu anda robot kendi kendini iterek aerodinamik baskısı sayesinde duvara yapışmayı başarıyor. Kalkış aşamasından önce motorlar maksimum da çalıştırılıp, gövde ortasında bulunan parça robotu zıt yönde iterek robotun ayrılmasını sağlıyor.
SCAMP’ın mikroişlemcisi biraz fazla güç tüketiyor, bu halen takımın üzerinde çalıştığı temel optimizasyon konularının başında geliyor, şuan ki haliyle kayıtlar SCAMP görev uzunluğunun 3 dakikalardan iki saate kadar çıkabildiğini gösteriyor.
İleriye dönük olarak SCAMP üzerinde geliştirilmesi gerek çok şey var. Öncelikli olarak askeri öncü istihbarat ve kurtarma görevlerinde yer alması planlanan SCAMP üzerine eklenmesi düşünülen algılayıcılar ile kullanıcıdan bağımsız bir şekilde ortam ve zemin şartlarına, kendini adapte etmesi düşünülüyor.
Kaynak:
►spectrum.ieee.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.