elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjide Bağımsızlık İçin 5 Büyük Proje

Gelişmiş ülkeler enerjide tam bağımsızlığa ulaşabilmek ve ürettikleri enerjinin fazlasını dış piyasaya satabilmek için büyük bir rekabet içindeler. Enerjide bağımsızlığa ulaşabilmenin yolu olan 5 devasa proje haberimizde.



A- A+
20.04.2014 tarihli yazı 21999 kez okunmuştur.

Anakonda İle Enerji Üretimi


İngiliz bilim adamları, ‘Anakonda’ adını verdikleri proje ile sahil kentlerinin temiz enerji kaynağı kullanarak elektrik üretebilmesini hedefliyor.

Bu proje ile deniz yüzeyine yerleştirilen, tasarım olarak anakonda yılanına benzeyen kauçuk borular ile dalgaların oluşturduğu hareketlerden enerji üretimi amaçlanıyor.


Resim 1: Dalgalardan Elektrik Üreten Anakondalar


►İlginizi Çekebilir:  Tidgen Power System Su Altı Türbinleri


Gücünü dalgalardan alan bu proje başarı ile sonuçlanır ise 200 metre uzunluğundaki kauçuk bir ‘Anakonda’ 50 bin evin ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretilebilecek.

Enerji konusunda devrim niteliğindeki ‘Anakonda’ projesinin bu yıl içinde hizmete gireceği söyleniyor.


Vücut Isısı İle Enerji Üretimi


Belçikalı bilim adamları, insan vücudunun iç dengesini sağlayabilmesi için yayılan ısıyı kullanarak elektrik üretebilen bir cihaz tasarladı. Geliştirilen bu cihazlar termopil isimli küçük elektronik hücreler ile çalışıyor ve ısıyı yakalayarak elektrik üretimi sağlıyor.


Resim 2: Vücut Isısından Elektrik Üreten Kol Saati Tasarımlı Cihaz


Bu cihazların en verimli çalışan sürümü, alın kısmına bağlanan bant şeklinde ancak şık bir tasarımı olmayan bantlara alternatif olarak bu cihazların kol saati ve gömlek şeklinde olanları da tasarlandı.

Üretilen elektrik ile cep telefonump3 gibi cihazları çalıştırmak için harici bir güç kaynağının kullanılmaması hedefleniyor.

 

Atıktan Enerji Üretimi


Günümüzde elektrikli araçların üretiminde ve satışında her ne kadar artış yaşanıyor olsa da bu araçların kullanımının yaygınlaşması için bir geçiş süresi gerekiyor. ABD bu geçiş süresinde kendi yakıtını üretebilmek için devasa bir proje üzerinde çalışıyor.

ABD, 2015 yılında Nevada eyaletinde faaliyete geçirmeyi planladığı atıktan enerji üreten güç santrali ile 160.000 tonluk atığı 38 milyon litre taşıt yakıtına çevirmeyi hedefliyor. Bu sayede hem geri dönüşüm konusunda daha ileriye gitmek hem de daha ucuza enerji üretebilmek planlanıyor.

 

Resim 3: Atıktan Yakıt Üreten Güç Santralinin Atık Ayrıştırma Sistemi


►İlginizi Çekebilir: Biyogaz Teknolojisi Ve Uygulama Alanları


Atıktan enerji üretimi üç aşamada gerçekleşmektedir. Bu işlemler sırası ile atığın yakılması, atıktaki enerjinin buhar halde geri kazanılması ve buharın enerjiye dönüştürülmesidir.

Öncelikle verimli atıklar, kazan içindeki yakma ızgarasından geçirilerek yakılır. Böylelikle atıklardaki saklı enerjinin yaklaşık %80’i buhar haline getirilir. Elde edilen buhar ihtiyaca göre tribünlerde elektrik üretmek için veya gerekli kimyasal reaksiyonlar sonucunda jet yakıtı ile mazot elde edebilmek için kullanılır.

 

Piezoelektrik İle Enerji Üretimi


Piezoelektrik özelliği bazı kristallere mekanik bir kuvvet uygulanması sonucunda kristallerin gerilme ve sıkışma sonucunda kutuplanmaları ile elektrik alan ya da elektrik potansiyel oluşturma yeteneğidir.

Piezoelektrik ile enerji üretebilmek için gelişmiş ülkelerin hedeflerinde çeşitli projeler mevcut. Bu projeler ile ayakkabı tabanlarına piezoelektrik kristallerini ekleyerek hareket sırasında enerji üretmek, arabada radyo dinlerken oluşan ses titreşimlerinin yine bu kristallerle enerjiye dönüştürülmesi çok yakında gibi gözüküyor.
 
 
Resim 4: Piezoelektrik Kristalleri İle Elektrik Üretebilen Ayakkabı


Piezoelektrik ile üretilen enerji cep telefonump3 gibi çeşitli aygıtları şarj edebilecek seviyede. Aslında bu ilginç kristaller için kişisel bir elektrik jeneratörü diyebiliriz.
 
 
Resim 5: Piezo Elektrik İle Aydınlatılan Bir Cadde


Ayrıca piezoelektrik teknolojisi kullanılarak geliştirilen Powerlap isimli sistem yere döşeniyor ve üzerinde hareket edildiğinde elektrik üretimi gerçekleşiyor. Powerlap sistemi spor salonları, hava alanları, dans pistleri gibi yerlerde kullanılmaya başlandı ve her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

 

Cesetlerin Yakılması İle Enerji Üretimi


Tayvan’daki bir krematoryum cesetlerin yakılması ile oluşan ısıyı, enerji üretiminde kullanmak için çalışmalara başladı. Yapılan açıklamalara göre bu yolla üretilecek olan elektriğin havalandırma sistemleri ve aydınlatmada kullanılacağı söyleniyor. Tayvan, bu proje için yaklaşık 240 bin dolarlık bir yatırımda bulundu.

Cesetlerin yakılması ile elektrik üretimine başlayacak ilk avrupa ülkesi ise İngiltere oldu. Tayvan’dan örnek alarak oluşturulan krematoryumun yakın bir zamanda faaliyete geçmesi bekleniyor.



Kaynak:

►Popular Science
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar