elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fotokopi Makinesi Nasıl Çalışır?

Sürekli kullandığımız fotokopi makineleri nasıl oluyorda koyulan bir kağıdın aynısını hiç şaşırmadan kopyalabiliyor ? Siyah beyaz yazıları ve renkli yazıları nasıl anlıyor? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
25.02.2015 tarihli yazı 80297 kez okunmuştur.

Fotokopi Hakkında Genel Bilgi 

Fotokopi makinesi bilindiği üzere materyallerin ucuz ve hızlı bir şekilde basımı için kullanılan bir aygıttır ve ilk fotokopi cihazı  Amerikalı George C. Beidler tarafından 1903 yılında icat  edilmiş olup sadece kopyalanmak istenilen belgeleri fotoğraflama işlemi gerçekleştiriyordu.Çağdaş fotokopi makineleri ise 1930'lu yıllarda Chester Carlson tarafından icat edilmiş olup 1960'lı yıllarda ABD'li Xerox firması tarafından geliştirilmiştir.Çok öncelerde fotokopi işlemi elektrostatik kağıtlara baskı yapılmak suretinde gerçekleştiriliyordu ancak bu işlem daha sonra  karbon oluşumlu tonerler vasıtasıyla gerçekleştirilmeye devam edildi.

                                             


Günümüzde çerçeveleme, maskeleme, kenar silme, çift sayfa kopyalama, kenar paylı kopyalama, dizgileme, zımbalama gibi özellikleriyle çok daha fazla gelişmiş haldeki fotokopi makineleri ise yaptığı basit gibi görünen ancak bir hayli karmaşık sistemiyle oldukça işler halde.Bu karmaşık yapının çalışma mantığını adım adım inceleyelim. 
 

Fotokopi Makinesinin Adım Adım Çalışma Mantığı




 
Bu adımdaki resmimizde yazılı olduğu gibi fotokopi makinesinin çalışmasını anlatacağımız komponentler mevcuttur.Korona telinin drum alanı üzerindeki hareketi ile selenyum kaplı özel bir maddeden yapılmış olan drum yüzeyi pozitif yüklenir.
 
Pozitif yüklenen durum yüzeyine kopyalanmak istenen kağıt getirilir ve ışık demetine mağruz bırakılır.Bu ışık demeti yazıdan geçemez ve o bölgeler drum yüzeyi üzerinde pozitif kalmaya devam eder.Yazıların olmadığı yerlerdeki alanların ise tamamı nötrleşir. Bu sayede negatif yüklenmiş toner tozları pozitif yüklenmiş bölgelere yapışır .
 
Alt kısımdaki tekli silindir yani Corone teli üzerinde yuvarlanmak suretiyle boş kağıdı şekildeki gibi pozitif yükler ve dram yüzeyinin alt tarafında bulunan krona tabakası yardımıyla pozitif yüklü kağıt drum yüzeyindeki ışık geçmemiş alanda yoğunlaşmış toner parçacıkları ile etkileşir .Son olarak üst taraftaki silindir çiftinden yani ısıtıp presleme yapan merdanelerden yaklaşık 169 santigratta geçerek kullanıma hazır halde çıktı olarak verilir.

 

 

Peki Görüntü Veriye Nasıl Dönüşüyor?


Önceki fotokopi makinalarında taranmış görüntü, direk mercek ve aynalar yardımıyla  analog olarak çıktı vermekteydi.Görüntünün veriye çevrilmesi söz konusu değildi .Ancak piyasadaki daha teknolojik makinalarda bu görüntüler kodlanıp bellekte saklanıyor.
 

 
Taranan görüntüler gözle görünmeyecek kadar küçük parçalara ayrılıp veri tabanındaki kodlarla karşılaştırılıyor ve her o pikseldeki her renge belirli bir ascii kod atanıyor.Bu kodlar 10011101 gibi sekiz basamaklı sayılar olup ikilik tabandaki sadece 1 ve 0 'lardan oluşuyor.Böylece her renk ve tonuna bir kod atanıyor.Atamanın gerçekleştiği bu bölümdeki kodlar basım yapılacak bölüme kablolarla aktarılır ve aktarılan kodların dc akımlarla hangi renklere ait olduğu anlaşılır.
 
Örneğin mor rengi 10011010 kodunda olsun.Bu değerler veri kablosuyla iletilirken 1 değerleri  -1v, 0 değerleri 0 v olur.Yani -1v, 0v, 0v, -1v, -1v, 0v, -1v, 0v olarak iletilir.Neden alternatif akım kullanılmıyor gibi bir soru gelebilir akıllara.Altrenatif akımla sabit -1 ve  0 voltaj değerleri elde edilemeyeceğinden dolayı kullanılmıyor.Elde edilemezse varolan görüntü çok farklı bir görüntü halinde fotokopi çıktısı halinde çıkış yapıyor.



Kaynak:

►photocopiers.net
►ehow.com
ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar