elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gösteri Robotu:
Titan

Her yıl ülkemizde ve dünya genelinde düzenlenen robot tanıtımları, etkinlikleri ve robotların çeşitli ilginç gösterilerde kullanılması artık sıra dışı bir durum değil. Hatta birçok robot izleyicileri eğlendirmek amacıyla yapılmıştır. Fakat robotik teknolojiler henüz insanların eğlence beklentisini karşılayacak düzeyde robotlar ortaya çıkaracak kadar gelişmemiştir. İşte bu noktada Cyberstein ve Nik Fielding, robotik teknolojilerin gelişmesini beklemeden gösterilerde kullanmaya imkan tanıyan Titan The Robot'u yarattılar. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
14.01.2016 tarihli yazı 9985 kez okunmuştur.
Titan the robot, 20 yıldan daha uzun bir süre boyunca robotik kostümler tasarlamış olan Nik Fielding tarafından tasarlanıp 2004 yılında Cyberstein tarafından üretilmiş bir sahne kostümüdür. Titan bir dış iskelet olmayıp sadece bir robot kostümüdür. Türkiye'de iki defa gösteri yapan Titan the Robot'u gösterilerde kullanmanın maliyeti ise bir hayli yüksek.
 


Titan yaklaşık olarak 240V bataryaya sahip 2,4 metre uzunluğunda ve 6 0kg ağırlığındadır. Titan kostümünün yüzü kurukafaya benzer fakat buna rağmen korkutucu değildir. Titan kostümü temelde bazı hareketleri onu giyen kişinin vücut hareketleriyle bazı hareketleri ise uzaktan kumanda ile kontrol edilen bir makinedir. Kostümü giyen kişi ayakları kostümün ayak hizasının yaklaşık 40 cm üzerinde bulunur. Kostümün bel ve gövde kısmı kostümü giyen kişinin ölçüsüne  göre çok geniştir bu da kostüme robotik bir görünüm kazandırır. Bu robotik görünümüne rağmen bacak hareketleri tamamen kullanıcının gücüyle olmaktadır. Kostüm göğüs kafesi geniş olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu bölümde kullanıcının başı, gövdesi ve kolları bulunur. Burada kullanıcının dışarısını rahatça görmesi için aynalardan oluşturulmuş basit düzenekte yer alır.
 



► İlginizi Çekebilir: Teknolojinin İnsanla İmtihanı


Titan kostümünün baş ve kol kısımları göğüs bölümündeki kontrol paneliyle veya uzaktan diğer ekip elemanları tarafından kontrol edilebilir. Fakat sahne performanslarının büyük bir bölümünde titan daha önceden kaydedilmiş ses, jest ve mimikleri kullanır. Eğer kullanıcı isterse kontrol paneliyle de  yine önceden kaydedilmiş daha basit hareket ve ses komutlarını kullanarak kostümün hareketlerini yönetebilir, sesini robotta kayıtlı seslere benzeten ses sistemi sayesinde konuşabilir. Bunlara ek olarak Titan sürekli olarak harici yollardan izlenmekte ve gerek kostüm gerekse insanlar oluşabilecek zararlardan korunmaktadır.
 


Kaynak:

titantherobot.com
wikipedia

Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.