elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrit UPS Nedir?

Yükselen enerji maliyetleri ve bunun yanı sıra son yıllarda ciddi bir biçimde ucuzlayan solar sistemler, kullanıcıları hibrit sistemlere yöneltmiştir. Hibrit UPS’in temel özelliği birçok sistemle birlikte uyumlu olarak kesintisiz elektrik üretebilmesidir. Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
18.06.2015 tarihli yazı 22593 kez okunmuştur.
Hibrit UPS, kontrollü bir şekilde güneş enerjisi, akü, şebeke veya jeneratör aracılığıyla kesintisiz bir şekilde elektrik üretebilen özel bir kesintisiz güç kaynağı çeşididir.

Tescom tarafından geliştirilen hibrit UPS serisi, solar sistemlerle koordineli olarak çalışabiliyor. Öncelikli olarak solar enerjiyle beslenen cihazlar, her türlü elektriksel probleme karşı koruma sağlıyor.

Seri üretim aşamasına gelinen Hibrit UPS sistemlerinde solar enerji grubu, akü grubu, şebeke ve jeneratör UPS tarafından koordine edilip belirli bir algoritma ile en uygun enerji yüke kesintisiz olarak aktarılmaktadır.

 

 Şekil 1: Hibrid UPS ve koordine olabildiği sistemler. 


10 kW’lık modüller halinde yapılan, MPPT algoritması ile çalışan solar konvertörler, güneş panellerinden UPS’e solar enerji transferini sağlamaktadır. Yük tarafından çekilen enerjinin bir kısmı ya da hepsi güneş panellerinden elde edilmektedir. Böylece bir süre sonra sistem kendini amorti edip, yatırımdan kazanç sağlanmakta, ayrıca doğa dostu örnek bir sisteme sahip olunmaktadır.
 

Hibrit UPS sistemi, yüksek verim isteyen uygulamaları hedefler. Yüksek verim sağlarken aynı zamanda yüksek koruma seviyesini de sağlamaları açısından hibrit UPS sistemi birçok açıdan avantajlı durumdadır. 

 

Hibrit UPS Nasıl Çalışır?

Hibrit UPS sistemi temel olarak konverter, inverter ve şarj kontrol ünitelerinin birleşmesi ile oluşur. Tamamen elektronik bir yapıdan oluşmaktadır ve hareket eden mekanik parçaların olmaması sebebiyle güvenli bir sistem olarak değerlendirilirler.

Akıllı kontrol algoritması sayesinde yük tarafından çekilen enerji güneş panelleri, akü ve şebekenin koordinasyonu ile paylaşımlı olarak sağlanır.


Şekil 2: Hibrit UPS sisteminin fonksiyonel akış diyagramı. 

Güneş panelleri birincil enerji kaynağı olarak ayarlanır. Akıllı sistem, panellerden alabildiği maksimum enerjiyi yüklere aktarır.

Solar enerjinin yetersiz kaldığı durumda yükler, şebeke ve akü grupları ile desteklenir. Solar enerji hibrit UPS tarafından birincil enerji kaynağı olarak tercih edildiği için bir süre sonra sistem kendini amorti edecek ve tüketimin büyük bölümünde tasarruf sağlanacaktır.

Hibrit özelliğine ek olarak akıllı kontrol sistemi sayesinde internet bağlantısı olan bir mobil cihaz ile gerçek zamanlı uzaktan izleme yapılabilir.



Şekil 3: Solar sistem ve Hibrit UPS ile bir evin enerjisinin sağlanması.

Hibrit UPS'in Avantajları Nelerdir ? 


Yeni hibrit teknolojisi, akıllı bir biçimde, yükler için en ekonomik ve ekolojik güç seçeneğini sunar.

 Yatırımı amorti etmek için öncelikli olarak güneş enerjisinden beslenir.

 MPPT (Maximum Power Point Tracking) algoritması sayesinde güneş panellerinden elde edilen enerjiden maksimum kazanç sağlanır.

 Akü bankası sayesinde üretilen temiz enerji depolanır ve herhangi bir elektrik kesintisi durumunda sisteme enerji verilmeye devam edilir.


 Akıllı kontrol sistemi kullanıcılara gerçek zamanlı bilgilendirme hizmeti sunar. Ayrıca, farklı iklim ve kullanıcı tiplerine göre akıllı enerji yönetimi sağlanır.

 Geleneksel on-line UPS gibi, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan her türlü elektriksel problemlere karşı tam koruma sağlar.

 Hibrit sistem vasıtası ile solar enerji ve akünün yetersiz kaldığı, şebekenin de kesildiği durumlarda acil durum jeneratörünü otomatik olarak devreye alınarak kullanıcıya kesintisiz güç sağlar.


Şekil 4: Hibrit UPS sisteminin genel çalışma şeması. 


DSP kontrollü DS300HB serisi UPS’lere entegre edilen 10kW’lık MPPT modülleri ile ihtiyaca yönelik esnek çözümler üretilebilmektedir.

Güneş enerjisini ve şebekeden gelen enerjiyi eş zamanlı olarak kullanan bu sistemde öncelikli olarak solar enerji tercih edilip tasarruf yapmak amaçlanmıştır. Nominal gücün %20 - %30 civarında bağlanacak fotovoltaik paneller ile 4-5 yıl civarında bir amortisman süresi ile işletme giderlerinde ciddi bir iyileştirme sağlanacaktır.


 
Türkiye şartlarında fotovoltaik potansiyeli incelendiğinde optimum şartlarda kurulmuş 1kW’lık bir güneş enerjisi sisteminin senelik bazda minimum 1650kWh’lık bir elektrik enerjisi üretmesi beklenmektedir. Güneşlenmenin yüksek ve hava sıcaklığının düşük olduğu (Konya, Karaman vb.) bölgelerde yıllık üretim 1800kWh civarında beklenmektedir.



Şekil 5: Türkiye için Mevsimlere Göre Işınım Grafiği 
 

Örnek bir ofis için yapılan çalışmada aşağıdaki değerler gözlemlenmiştir;

♦ Bağlanan Yük: 5kVA, Hybrid UPS 10kVA, Solar Sistem 10kWp
♦ Akü Grubu: 12kWh – Bahar ve Yaz ayarında ortalama 7-8 saat otonomi süresi
♦ Hibrit UPS olmadan şebekeden çekilen enerji: ~ 8000kWh/Yıl
♦ Hibrit UPS devrede iken şebekeden çekilen enerji: ~ 3000kWh/Yıl

Sonuç olarak, artan enerji maliyetleri ve bunun yanı sıra son yıllarda ciddi bir biçimde ucuzlayan fotovoltaik sistemler, hibrit sistemleri oldukça cazip hale getirmiştir.

Dış borcumuzun katlanarak arttığı ve bu borçlanmanın ciddi bir bölümünün enerjiden kaynaklı olduğu düşünülürse, kendi enerjimizi kendi öz kaynaklarımız ve teknolojimiz ile üretmekten başka çaremiz gözükmemektedir.



Güç elektroniği alanındaki 30 yılı aşan deneyimi ile bu ihtiyaca odaklanan Tescom, yeni teknolojileri ve yerli üretim cihazları ile kesintisiz güçlü ortağınız olmaya devam ediyor.
 


 



Kaynak: 

►  

► 

Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar