İsveç Kömür Santrallerini Kapatıyor
Kömür enerjisi evresini tamamlamış olan 3. Avrupa ülkesi İsveç, son kömür yakıtlı üretim tesisini de 2 yıl erken kapatma kararı alarak yenilenebilir enerjiye daha fazla yöneleceklerini açıkladı. Detaylar yazımızın devamında…
18.05.2020 tarihli yazı 7756 kez okunmuştur.
Stocholm Exergi, İsveç’te kömür ile çalışan son tesis. Stocholm Exergi yönetim kurulu, 1989 yılından beri hizmet vermekte olan Stocholm Exergi tesisini 2020 yılının bahar döneminde asıl planından daha erken bir tarihte kapatılacağını açıkladı. Beklenenenden daha ılıman bir kış ve elektrik talebinin azalması bu kararın verilmesinde etkili oldu. Böylece tesis beklenenden 2 yıl daha erken kapanmış oldu.
Stocholm Exergi bundan sonra karbon yayılımına azaltıcı yaklaşımlara odaklanacağını ve hedeflerinin, tüm üretimlerinin yenilebilir enerji veya geri dönüştürülmüş enerjiden elde edileceğini açıkladı. Bu sayede Avrupa’da kömürü aşağı yönlü bir seyre geçtiğini belirten Europe Beyond Coal, ”İsveç, Avusturya ile aynı hafta içinde kömürden arındırılmıştır. Şu anda karşı karşıya bulunduğumuz ciddi sağlık sorunlarının zemininde, yenilenebilir enerji ile kömürü geride bırakmak doğru bir karardır. Böylece iklimin korunması bize iyileştirilmiş bir sağlık ve daha dayanıklı ekonomiler sağlayacaktır.” diye açıklamada bulundu.
Peki Kömür ile Çalışan Santrallerin Çevreye Zararları Nedir?
Termik santrallerin üretimi sırasında kükürtdioksit, azot oksitler, karbonmonoksit, katı partiküller, hidrokarbonlar ve kül gibi gaz ve atıklar oluşmaktadır. Bulundukları çevreye salınan bu gazlar insan sağlığı için ciddi tehtid oluşturmaktadır.Ayrıca oluşan bu gaz ve atıklar arasından kükürtdioksit ile azot oksitler asit yağmurlarının oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan bu asit yağmurları orman ölümleri vb. birçok olumsuz duruma sebep olmaktadır. Termik santraller soğutma, buhar elde etme ve temizleme gibi işlemler için yer altı sularını veya akarsuları kullanmaktadır. Bu işlemler sırasında kullanılan su sonrasında sıcak bir şekilde ortama bırakılacağından canlılara zarar vermektedir.
Avrupa da 6 ülke daha önümüzdeki birkaç yıl içinde kömürden kurtulmayı planlıyor. Fransa 2022 yılında, Slovakya ve Portekiz 2024 yılında, İngiltere 2024 yılında ve ondan bir yıl sonra İrlanda ile İtalya kömür yakıtlı tesislerini kapatmayı planlıyor. Almanya ise bu ülkelerin gerisinde kalarak kömür yakıtlı tesislerinin kapatılmasını 2038 yılı olarak planlıyor. Atılan bu adımlarla kömürden çıkışın hızlanması ve yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanması bekleniyor.
Kaynak:
►cleantechnica
►stockholmexergi.se
Yazar: Doğukan Aydın
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.