elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablo Taşıma Sistemleri |
Koruyucu Bant ve Koruyucu Kapak'ların Önemi

Metal ve türevi üretimler ile kolay kurulduğu düşünülen altyapılar oldukça hızlı yayılmaktadır. Dolayısıyla üretim teknikleri içinde pazara en hızlı yayılan bu ürünler bir yanıyla da göz ardı edilen pek çok ayrıntıyı içermektedir. Detaylar içeriğin devamında



A- A+
15.03.2016 tarihli yazı 12387 kez okunmuştur.

Kablo Taşıma Sistemlerinde Güncel Kaplama Teknikleri:

Güncel bilgi alanını kuşattığı gibi teknik uygulama ve onaylarda da sıklıkla karşılaştığımız, bazı ayrıntıların görmezden gelinen sıkıntıları, ilgili ürünün ve hizmetin tüm avantajlarını da ortadan kaldırabilmektedir. Özellikle metal ve türevi üretimler, kolay kurulduğu düşünülen altyapılar oldukça hızlı yayılmaktadır. Dolayısıyla üretim teknikleri içinde pazara en hızlı yayılan ürünler bir yanıyla da göz ardı edilen pek çok ayrıntıyı içermektedir.



Ülkemizin standartları uygulamak anlamında oluşan direnci kıracak önlemleri alamayışı eksikliklerin giderilmesi konusunda büyük boşluklar oluşmasına yol açmaktadır. Hatta bu konuda ısrar eden kontrol mekanizmalarının devre dışı bırakılması için açıklanması imkansız gerekçelerin ortaya konduğuna da defalarca tanık olunduğunu yadsıyamayız. Pek çok alanda olduğu gibi elektrik sektörü için de bu sıkıntıların mücadele edilmesi gereken boyutlara ulaştığı söylenebilir.
 
 İlginizi Çekebilir : Kablo Tavası ile İlgili Merak Edilen 10 Soru
 
Elektrik sektörü içinde saç kablo taşıma sistemleri, dikkat çekici bir grafikle hacmini geliştirmeye devam ediyor. Her geçen yıl pazar hacmini arttıran, bu sektörde uygulanan üretim teknikleri de hızla değişmektedir. 2000’li yılların hemen başında en yaygın ürünlerden biri olan elektrogalvaniz teknolojisinin, aradan 10-15 yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen 30'lu yaşların başındaki deneyim sahibi mühendis ve teknik elemanlar tarafından hiç tanınmıyor olması başka nasıl açıklanabilir ki? Aslında bu durum, değişimin baş döndürücü hızı hakkında bizlere yeterince somut bilgiler vermesi açısından yeterli...



Siyah ham sacın korozif etkilere ve diğer ortam şartları açısından dayanımını arttıran galvaniz kaplama uygulamasında değişen tercihlerin en önemli gerekçeleri, daha yüksek verimlilikteki malzeme grubuna ulaşmak olduğunu düşünebiliriz. Dolayısıyla elektrogalvaniz teknolojisinin terk edilip sıcak daldırma dediğimiz teknolojinin tercih edilmesiyle farklı beklentiler oluşması da kaçınılmaz. Çünkü daha iyiye ulaşma isteğiyle birlikte malzemenin mekanik dayanım süresini oldukça yükselten bu uygulamaya yönelik yatırımların arasında paralellikler olduğunu da gözlemlemek mümkün.


Giderilemeyen Sorunlar:

 
Elbette elektron ayrıştırma yöntemiyle yapılan elektrogalvaniz kaplama ve çinko havuzunda mamul maddenin bekletilmesiyle oluşturulan sıcak daldırma galvaniz sisteminin yanı sıra pregalvaniz dediğimiz erimiş çinko işleminden geçirilme suretiyle oluşturulan galvaniz tekniğinin de bir diğer seçenek olduğunu düşünebiliriz. Hatta elektrogalvanizin kullanımının azalmasıyla pregalvaniz teknolojisi sıcak daldırmanın tek alternatifi halini almıştır.




Ancak tüm bu uygulamalar içinde korozif etkiyi tamamen yok edecek ürünler elde edildiğini her şeye rağmen söyleyemiyoruz. 304 ve 316 olarak iki farklı sınıf altında üretilen paslanmaz ürünlerin kullanılması arzu ediliyor olsa da maliyetler açısından buraya doğru bir yönelme olduğunu söylemek mümkün değil. Bu ürünler içinde paslanmaz hariç en yüksek mekanik dayanımı gösteren sıcak daldırma uygulamalarının özellikle kaynak, delme, kesme gibi dış müdahaleler sırasında bu kez dezavantaj içeren bir ürüne dönüştüğünü de belirtmek gerekiyor. Elektrogalvaniz teknolojisinin kablo taşıma sistemlerinde artık çok sınırlı kullanım alanı bulabildiğini düşünürsek müdahalelerde kendini yenileme özelliğine sahip pregalvaniz malzemelerin kaplama kalınlığının yetersiz kalması, sıcak daldırma malzemelerin ise müdahaleye maruz kaldıkları noktalardaki hızlı bozulmanın durdurulamaması bir sorun olarak kullanıcıyı zorlamaya devam ediyor.
 
 İlginizi Çekebilir : Kablo Tavası Seçim Kriterleri 
 
Özellikle sivri ve iç noktaların en hızlı deforme olan yerler olduğu düşünüldüğünde bunun için uygulamaları kolaylaştırmasa bile malzemenin ömrünü uzatacak farklı çözümlerin geliştirilmesi gereksinimi kaçınılmaz hale geliyor.
 

OBO Bettermann ve Koruyucu Bant Uygulamaları:

Sektöre farklı ürün gruplarıyla çok hızlı bir giriş yapan OBO Bettermann firmasının KTS adını verdikleri kablo taşıma sistemlerinde daha sınırlı bir kullanım alanı bulabilmesini maliyetler ve titizlikle uygulanan standartlarla açıklamak mümkün.



DIN EN ISO 12944 standardına göre yıllık korozyona karşı aşınma değerleri test edilen ürün grupları içinde pregalvanizde standart 20 μm, sıcak daldırma galvaniz malzemelerde ise 40-60 μm kaplama kalınlığıyla korozyona karşı yüksek mekanik dayanım göstermektedir. Ancak her şeye rağmen uygulama sırasındaki müdahalelerin malzemelerin mekanik dayanım ömrünü kısaltmasına önlem olarak koruyucu bantlar geliştirildiğini belirtmek gerekiyor.

Bu anlamda ürettiği konsollar ve saç kanallar için sonlandırma ve başlangıç noktaları için koruyucu bantlar ve kapaklar üreten OBO Bettermann’ın çok önemli bir açığı kapattığı söylenebilir. PVC’nin yüksek mekanik dayanımı ve korozyona karşı gösterdiği dirençten faydalanarak bu malzemeyi metal ürünlerin kesildiği ya da sonlandırıldığı noktalara uygulamak kimyasal etkilerle malzemenin aşınması gibi sıkıntıları azaltmaktadır.





Yazar: İsmail Cem Doğru: OBO Bettermann - Satış ve Pazarlama Müdürü


Kaynak:


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar