Kablo ve İletkenlerin Montajında Yangın Nasıl Önlenir?
Elektriksel sistemlerin kurulumunda kabloların montajı ve yalıtımı çok önemlidir. Yalıtımdan ve montajdan kaynaklanabilecek hatalar neticesinde kısa devreler meydana gelebilir ve yangın çıkabilir. Bu yazımızda kablo ve iletkenlerin montajında dikkat edilmesi gereken noktaları inceledik.
25.08.2019 tarihli yazı 8550 kez okunmuştur.
Yangın Riskinin Değerlendirilmesi
Elektrik tesislerinin kurulumu yapılırken, tesisin kapasitesi, tesisin sahip olacağı özellikler ve dış etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Tesisin içerisinde bulunacağı şartlar düşünülerek potansiyel yangın riskine uygun önlemler alınmalıdır. Alınacak önlemler tesisin bulunduğu coğrafya, sağlayacağı anlık güç gibi faktörler değerlendirilerek gerçekleştirilmelidir.
Kablo ve İletkenlerin Yangın Davranışı
Kablo ve iletkenlerin sınıflandırılması, malzemenin yangına karşı verdiği tepkiye göre yapılmalıdır. Bu sınıflandırma yapılırken uluslararası standartlar veya Avrupa standartları kullanılabilir. Sınıflandırmalar bir dizi uygulamalı testler sonucunda belirlenmiştir.
Yangın tepkisinin değerlendirilmesi üç kategoride incelenmektedir.
C3: Özellik içermiyor
C2: Alevlere karşı dayanıklı ve tesisatlarda kullanılan kabloların çoğu bu kategoridedir.
C1: Alevleri geciktiren kablo türüdür. Bu kategorideki kablolar, kablo kanalı içinde yangının yayılma riskini sınırlamaktadır.
Yangın tepkisinin değerlendirilmesi üç kategoride incelenmektedir.
C3: Özellik içermiyor
C2: Alevlere karşı dayanıklı ve tesisatlarda kullanılan kabloların çoğu bu kategoridedir.
C1: Alevleri geciktiren kablo türüdür. Bu kategorideki kablolar, kablo kanalı içinde yangının yayılma riskini sınırlamaktadır.
Halojensiz Kablolar
Halojen içermeyen kabloların kalitesi yüksektir ve daha az zararlıdır. Bu kablolar, kamu binalarında veya demiryolu hatları gibi hassas alanlarda kullanılmaktadırlar. Günümüzde kullanılan çoğu kablo, PVC (polivinil klorür) ile yalıtılmıştır. Bu kablolarda bulunan klor, alev geciktiricidir. Halojensiz kablolar C2 (aleve dayanıklı) olarak sınıflandırılmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: Halojanden Arındıırlmış (Halojen Free Kablolar)
Halojen içermeyen kabloların bir kısmı, C1 kategorisinde sınıflandırılmakta ve bu kabloların içerisinde alev yayılmasını azaltmak amacıyla alüminyum trihidrat (Al(OH)3) veya magnezyum dihidrat (H4MgO2) kullanılmaktadır. Yangın sırasında az miktarda duman ve aşındırıcı element yayarlar.
Kabloların yangına dayanıklı olması önemlidir. Eğer kullanılan kablolar dayanıklı ise yangına müdahale şansı artmaktadır. Yangına müdahale kategorileri, kabloların yanıcı özelliklerine göre şekillenmektedir. Ancak bu kategoriler, yangın esnasında, tesisin enerji sağlama kapasitesiyle ilgili bilgi vermemektedir. Güvenlik devrelerinin çalışmaya devam edebilmesi için yangına dayanıklı sertifikalı kablolar kullanılmalıdır. Sertifikalı kabloların iki kategorisi vardır.
-CR2: özellik yok
-CR1: yangına dayanıklı
Kablo ve iletken tipi, yangın davranışını belirleyici bir faktördür. Ancak kablo kanalı tipinin seçimi ve kurulumu da oldukça önemlidir.
Kurulum Önlemleri
Kablo Katmanlarının Yönlendirilmesi ve Düzeni
Kablo katmanlarının ve gruplarının yerleşiminin düzgün yapılmaması yangının daha hızlı yayılmasını sağlayabilir. Kablolar, yangını şiddetlendirmemek için aralarındaki boşlukları sınırlandırarak, düzenli bir şekilde yerleştirilmelidir.
►İlginizi Çekebilir: Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Bölüm
Kabloların aralarındaki boşlukların sınırlandırılmasıyla ateşin oksijenle teması kesilir ve yangının ilerleyişi yavaşlatılmış olur. Kalın, gergin ve kompakt tabakalarda yangın olasılığı oldukça düşüktür.
Dikey Katmanların Düzeni
Kablo katmanlarının dikey düzenleri yapılırken meydana gelebilecek baca etkisine karşı önlem alınmalıdır. Baca etkisi, tabandan tavana doğru meydana gelen ısı değişimidir. Bu etkiyi azaltmak için kablo katmanlarının yerleşimi yapılırken, duvarla olan mesafesi kablo katmanının genişliğinin (W) en az yarısı (d) kadar olmalıdır.
Yatay Katmanların Düzeni
Kablo katmanları yatay düzen yapılırken, tavanların altına, kablo kanalı genişliğinin en az iki katı mesafede yerleştirilmelidir. (d1>2W) Meydana gelebilecek bir yangının diğer katmanlara ulaşmaması için minimum mesafe d2>W olmalıdır.
İletim Hatları Çevresindeki Düzenler
Elektrik iletim hatları, kabloların zarar görebileceği yerlere (ısı kaynakları, su gibi) yakın olmamalıdır. Yeterli mesafelere uyulması durumunda, boşluklar arasına bir bölme ya da ısı yalıtımı yerleştirilmelidir.
►İlginizi Çekebilir: Alçak Gerilim Panolarda Bölmelendirme ve İç Ark ve Azaltıcı Tedbirler
Elektrik Panolarının Kablo Giriş Düzenleri
Meydana gelebilecek bir yangının büyümesine engel olabilmek için kablo girişleri elektrik panolarının alt bölümünden yapılmalıdır. Çünkü yer seviyesindeki alanın yangın riski daha azdır. Kablolar panonun üst kısmındaysa, bunlar kablo kelepçeleri veya benzeri malzemelerle dikkatlice kapatılmalıdır.
Duvar Geçişleri
Binalardaki yatay ve düşey yangın bölümlendirilmesi alev, duman ve zehirli gazların yayılmasını geciktirilebilir. Yangının hapsolacağı bölümler oluşturulurken, kabloların yangına dayanıklılık süresi (yangın derecelendirme) göz önünde bulundurulmalıdır. Kablolar, belirlenmiş bir yangın derecesiyle (1 saat gibi) duvarlardan, zeminden veya tavandan geçirilirken binanın güvenliği sağlanmalıdır. Bu nedenle binanın yapım aşamasında kablo kanalları ve duvar geçişleri planlanmalı ve kontrol edilmelidir.
Kablo Kanalı Geçiş Beslemeleri
Kablo kanalı geçiş beslemelerinde asıl amaç, kanalın oluşturduğu boşluğu hem harici hem de dahili olarak doldurmaktır. Kablolar, besleme kanalının her iki tarafında en az 20 cm mesafeden korunmalıdır. Boşluğu doldurmada kullanılan şişen yastıklar (pedler), yüksek sıcaklıklarda yanıcı olmayan ve ısıl yalıtıcı köpük oluşturarak genişlemekteler. Hacminin 8 veya 10 katına kadar genişleyebilen yastıklar, duvar veya bölme geçiş besleyicilerinin bulunduğu yerlerde hava geçişini engelleyerek yangının büyümesini önleyebilir.
Yüksek yoğunluklu mineral yünler, yaklaşık 1000°C’ye kadar dayanabilmekte. Düşük erime noktasına sahip yalıtım malzemesi olan cam yünü kablo ve iletkenlerde kullanılmamalıdır. Sıva, yangına karşı en iyi korumalardan biri olup alçı ve sudan oluşmaktadır. Yüzey kaplaması veya dolgu malzemesi olarak kablo ve iletkenlerin bulunduğu yerlerde kullanılabilmektedir.
Busbar Sistemleri
Busbar sistemleri metal gövdeye sahiptir. Bu nedenle yangına dayanıklıdır. Busbar, elektrik enerjisinin iletimini kablolar yerine baralar yardımıyla sağlamaktadır. Prefabrik bir sistem olan busbar sistemi, olası bir yangın durumunda alevleri iletmeyen ve zehirli gazların yayılmasını önleyen bir yapıya sahiptir.
Kablo kanalının oluşturduğu boşluğu busbar sistemiyle doldurma işlemi uygun bir yangın derecelendirmesi sağlamak için yeterli değildir. Bunun yerine, ısı yalıtımı baranın açıkta kalan bölümlerine uygun uzunlukta dikkatlice yerleştirilmelidir. Böylece duvarın açıkta kalan tarafındaki metal kaplamanın sınır sıcaklığı (140°C) geçmez.
Kaynak:
► electrical-engineering-portal.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET