Kabloların Depolanma Prensipleri Nelerdir?
Hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız elektriğin cihazlara ulaştırılması kablolar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle kabloların hayatımızda kritik bir bağ kuran elemanlar olduğu düşünülürse, kabloların bakımı, depolanması ve taşınmasının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda ‘’ Kabloların depolama prensipleri nelerdir? ’’ ve ‘’ Makaraların kullanılması ve taşınması nasıl yapılmalıdır? ‘’ sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
30.04.2015 tarihli yazı 13717 kez okunmuştur.
Kabloların teknolojiye paralel olarak gösterdiği gelişme bu alanı ayrı bir sektör haline dönüştürmüştür. Kablo sektörü, yapılan çalışmalar ve sektörün öncü firmalarının geliştirdiği yeni teknolojik faaliyetlerle, büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Kabloların teknoloji ile uyumlu olarak belirli kalite standartlarında üretilmesi, depolama sırasında yapılan işlemlerin hassas bir şekilde detaylandırılmasını da beraberinde getirmektedir.
Şekil 1: Kablolar üretim aşamasından sonra kablo makaralarına sarılarak nakliyeye hazır bir şekilde depolarda saklanır.
Kablolarda Depolama Neden Önemlidir?
Kablolar, her ne kadar kaliteli bir üretim prosesinden geçip oluşturulsa da, sonrasında iyi bir şekilde taşınıp depolanmazsa, kablonun kalitesi bu aşamalarda üretim standartlarının altına düşebilir. Bu nedenle kablolarının kalite standartlarını son kullanıcıya ulaşana kadar ideal şartlarda depolanması gerekir.
Üretilen kablolar fabrikalardan makaralara sarılarak taşınır. Kablo makaraları güvenli bir şekilde depolanmalıdır. Hatalı depolanma koşulları kablo makaralarının veya kablonun kendisinin kolayca zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle kabloların depolanması sürecinde bazı temel kurallar takip edilmelidir. Hasarlı makaralar kontrol edilerek gerekirse yeni bir makaraya geri sarmak gibi özel işlemler uygulanmalıdır.
Kablonun depolanması sırasında çevresel bazı etkiler olabilmektedir. Bunlar, kabloların verimini ve kullanımı sırasında çalışma ortamındaki şartlara karşı davranışını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kabloların Depolanması Nasıl Olmalıdır?
Kablolar depolanırken aşağıdaki koşullar göz önünde bulundurulmalıdır:
► İç mekan kabloları, kapalı mekanlarda depolanmalıdır. Böylece atmosferik etkilere karşı kablo korunmuş olur.
► Dış mekan kabloları, iç mekanlarda kullalabileceği gibi dış mekanlarda da depolanabilir. Ancak depolama için izin verilen sıcaklık aralığı, depolama için belirlenmiş koşulları karşılamadır. Çünkü sıcaklık kabloların yapısında bozulmalara sebep olabilmektedir.
► Üretilmiş ve sarılmış olan bir kablo makarası üzerindeki tüm kablolar siyah plastik, ahşap kaplama vs. yalıtım malzemeleriyle uygun bir şekilde paketlenerek korunmalıdır. Korunmasız kablolar (özellikle siyah kılıflı olanlar) güneş ışığıyla direk temasta kalırsa ortam sıcaklığından daha sıcak hale geleceklerdir. Bu durumda kablonun depolanması için izin verilen sıcaklığı aşmaması gerekir. Aksi bir durumda kablo belirlenen sınırın üzerinde bir sıcaklığa maruz kalarak yapısal bozunumlara uğrayabilir.
► Güneş ışığının kablo yapısına olan etkilerinden dolayı gölgede depolama, koyu renk malzeme ile folyolama gibi önlemler, kablonun güneş ışığından zarar görmesini engelleyecektir.
► Kablonun taşınması ve depolanması sırasında sarımların gevşemesini engellemek için kablo sonları sabitlenmelidir. Bu sayede kablonun makaradan açılması ve gevşemesi engellenmiş olacaktır.
Şekil 2: Üretilen kablolar makaralara sarıldıktan sonra hasar görmemesi için, makaralar kapatılarak muhafaza edilir.
► Kabloların su ile temas etmesine karşı, kablo sonları kapak veya başlık benzeri malzeme ile kapatılmalıdır. Bunu sağlayabilmek için makaralar yerden yüksek konumlarda depolanmalıdır.
► Her kablo faklı yapısal özellikte olabileceği için makaralar hızlı ve kolay şekilde etiketlenmelidir. Bu etikette üretim tarihi, kablonun tipi, uzunluğu, kod numarası vb. özellikler gösterilmelidir.
► Makaralar yapıları sebebiyle depolanma sırasında dik bir şekilde tutulmalı ve taşınırken de bu uygulama devam ettirilmelidir. Çünkü makaralar taşıdıkları kabloların ağırlığı sebebiyle kırılabilir.
► Depolama esnasında kablola makaralarının yerleştirileceği zemin de oldukça büyük öneme sahiptir. Bu zemin kablo makaraları yerleştirilmeden önce düzleştirilmeli ve sabit hale getirilmelidir. Ayrıca depolama zemini makara kenarlarının zemin içine gömülmesini engelleyecek sertlikte olmalıdır. Bu sayede mukavemet sağlanmış olup, makaralarda oynama ve yer değiştirmeye bağlı hasarlar önlenmiş olacaktır.
► Makaraların kenarları zemine eşit basınç uygulayacak şekilde yerleştirilmelidir. Bu da basıncın eşit dağılarak makara yanaklarında dengesiz yüklenmeyi önlemiş olur.
► Makaralar depolanırken yuvarlanmaya karşı korunmalı ve yerleştirilen bölgede makaraların sabitliğinden emin olunmalıdır. Makaraları sabitlemek için takoz kullanılmalıdır.
► Makaraların çürümemesi için nemli toprak ya da su ile direkt etkileşimde olmaması gerekmektedir. Ağaç makaralar yatay pozisyonda depolanamaz ve taşınamaz. Yatay depolama ve yatay taşıma, sadece küçük ve hafif makaralarda kabul edilebilir.
► Kabloların depolandığı alanlar yüksek sıcaklık etkisine veya ateşe yakın olmamalıdır. Kimyasal, petrol türevleri vs. ürünlerinin taşması ihtimaline karşı, bu alanlarda önlem almak gerekmektedir.
► Kablolar her ne kadar uygun ve güvenilir bir alanda depolanmış olsa bile en geç 3 ayda bir periyodik olarak denetimlerinin yapılması gerekmektedir. Bu denetim aralıkları farklı çevresel koşullara göre değişebilir.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET