Kadın Mühendis Olmak |
Mühendis Gözünden Deneyimlerle
8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel bu yazımızda sizler için mühendis gözünden deneyimlerle "Kadın Mühendis Olmak" konusunu inceleyeceğiz. Mühendis olmak başlı başına bir kavram iken "Kadın Mühendis" daima popülaritesi yüksek konulardan olmuştur.
Kadın-erkek eşitliği konusu daima üzerine uzun konuşmaların yapıldığı konularından birisi olmuştur. Özellikle ülkemizde bu eşitliğin birbirine nasıl yaklaştığına zaman içinde şahit olduk. Eskiden belirli meslekleri sadece erkeklerin veya sadece bayanların yapabileceği konusunda ayrımlar yapılırdı. Örneğin; bir makine mühendisliğini sadece erkek veya sekreterliği sadece bayanlar yapabilirdi. Ama artık çağ geliştikçe bu kavram ortadan kalktı. Artık herkes her şeyi yapabiliyor.
Kadın kavramının hep üzerinde konuşulduğu mesleklerin başında mühendislik geliyor. Öncelikle mühendislik kavramını incelemek gerekir. Mühendislik nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde: "İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse." olarak tanımlanıyor. Dikkat ederseniz eğer bu tanımın içinde cinsiyet ayrımı gözetilmemiş. Eski büyüklerimizin anlayışında kırılan en büyük husus da bu oldu. Artık kız çocukları daha çok destekleniyor ve her türlü zorluğa göğüs gerdirebilecek şekilde meslek sahibi olmak için okutuluyor.
► İlginizi Çekebilir : Tarihe İz Bırakmış Kadın Mühendisler
Saha Tarafında Kadın Mühendis Olmak
Mühendislik mesleği insanlara her koşul ve şartlar altında hizmet etmeyi amaçlıyor. Kimi zaman bir masa başında proje çiziminde, kimi zaman da şantiyede kendinizi köprünün hesaplarını kontrol ederken bulabiliyorsunuz. İşte burada kadın mühendis gözüyle devreye büyük faktör giriyor. Bazı kesimlerce kadınların şantiyede çalışmasına sıcak bakılmazken bazı kesimler her koşulda kızının veya eşinin yanında oluyor. İlk olarak mühendislikte kadın oranın artmasıyla kırılan tabu şimdi de şantiyelerde artan bayan nüfusuyla kırılıyor. Çünkü ben şuna inanıyorum: Bir kadın gerçekten istiyorsa üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olamaz. Bir şantiyede kadın mühendis olmak deneyimi çok farklıdır.
Şantiye tecrübem hakkında kısaca;
"Ben Elektrik Mühendisi Stajyeri olarak İstanbul'da bir şantiyede yaşadım saha deneyimimi. İlk iş tecrübemin şantiye görevi olması daha başlamadan fazlasıyla heyecanlandırmıştı beni. Bir bayan olarak şantiyede çalışmak bana farklı ama bir o kadar da ilgi çekici gelmişti. Şantiyeye girdiğimde baret ve yelek vermişlerdi. Bunu takmak gerçekten ilk seferde farklı duygular oluşturuyor sizde. Şunu cinsiyet gözetmeksizin söyleyebilirim ki: 'Ben artık gerçekten mühendisim.' diyorsunuz. İşçiler çoğunlukla zamanında İstanbul'a göç etmiş Anadolu insanlarımızdı. Bir bayan mühendisin o kadar erkek içinde şantiyede bulunmasına doğal olarak ilk seferde farklı ve olumsuz bakıyorlardı. Ama ben yaptığım işten keyif alıyordum. İşimi en iyi şekilde öğrenmeye çalışıyordum. Aslında bu ülkenin ihtiyacı olan şey de tam olarak bu değil mi? Gerçekten Türkiye'yi büyük konumlara getirecek genç ve istekli beyinler. Ben orada sadece kendim adına yapmıyordum çalışmalarımı. Orada yaptığım her şey oradaki insanların bayan mühendislere bakış açısını değiştirecekti. O yüzden aslında hemcinslerimi temsil ediyordum. İşimi herhalde gerçekten iyi yapmış olmalıyım ki hala ziyaretlerine gittiğimde bana hep saygı ve sevgilerini gösteriyorlar."
► İlginizi Çekebilir : Tam Donanımlı Elektrik, Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Proje Tarafında Kadın Mühendis Olmak
Şantiyede kadın mühendis olmak konusuna bu şekilde dipnot düştükten sonra değinmek istediğim diğer konu ise, işin proje tarafında kadın mühendis olmak. Kimi insanlar idealist olurken kimisi de mutlu ve huzurlu sakin bir hayatım olsa yeter der. Bu bayanlar için de geçerli. Kimi bayan mühendisler hayatında fazla atraksiyon istemeyip masa başı bir işim ve sakin bir hayatım olsa benim için yeterli diyor. O yüzden işin proje tarafında da bayan mühendisler gayet isteklidir.
Artık kadın mühendislerimizin büyük bir çoğunluğu kariyerini daha da sağlamlaştırmak istiyor ve hayatında başarıdan başarıya koşuyor. Normal bir mühendisken gösterdiği istek, azim ve başarı sayesinde önemli yönetim mevkilerine geliyor. Aslına bakarsanız bayan eli değmiş iş anlaşmaları ve yönetilen kurumlarda bu hava seziliyor. Çünkü bir bayan piskolojik açıdan da erkeklerden farklıdır. Bunu asla göz ardı edemeyiz. Tüm detaylara odaklanabilir ve tüm ihtimalleri hesaba katabilirler. Belki de işi daha fazla irdelememiz ve her noktasına odaklanmaya çalışmamız bizim detaycı yanımızın kattığı artılardır.
Proje tecrübem hakkında kısaca;
"Ben proje tarafında da mühendislik deneyimini tattım. Gayet rahat aslına bakarsanız. Mühendis meslektaşlarınızla birlikte projeyi yürütüyorsunuz, yanlışları belirliyorsunuz. Sürekli hesaplamalarla hemhal oluyorsunuz. Mesleğiniz bu mertebede olay yerinde vuku bulmadan önceki işin mutfağı aslında. Her şeyi öğrenciyken tüm öğrendiğiniz bilgilerle donatıp, üstüne tecrübenizi ekleyip ölçüp biçiyorsunuz. Her mühendisin elinden geçen proje artık yapılmaya ve inşaya hazır bir hale geliyor."
Mühendislik Fakültesinde Kadın Olmak
Peki mühendis olmadan önce neredeydik? Tabi ki çoğu karikatürlere konu olmuş mühendislik fakültelerinde. Özellikle elektrik mühendisliği, makine mühendisliği gibi bölümlerde erkeklerin gırgır geçerek en çok takıldığı nokta bayan öğrenci sayısının az olmasıdır. Evet bu benim üniversite hayatımda da geçerliydi. Girmiş olduğum sene bölümün %90'ı erkekti. Çoğu zaman derslerde 60-70 erkek arasında tek bayan olduğum oluyordu. Ama kesinlikle bu durumu ne arkadaşlarınız ne de siz yadırgıyorsunuz. Çünkü artık sizin çevreniz onlar, mesleğiniz onlar, gününüzün yarısını geçirdiğiniz ortam orası. Hatta bayan nüfusunun fazla olduğu başka bölümdeki dersler size garip geliyor. Yine kendi bölümünüzdeki o ortamı özlüyorsunuz.
Artık meslek ne olursa olsun kadın-erkek cinsiyet ayrımının gözetilmediği bir gerçek. Kimi zaman erkek sayısının fazla olduğu ortamlarda bunun dezavantajlarını yaşıyoruz. Evet bu bir gerçek. Bazen çoğunluğun erkek olduğu çalışmalarda bayan mühendisin istekleri ve ihtiyacı olan şeyler gözden kaçabiliyor. Ama zamanla bu problem de aşılıyor. Herkesi memnun etmek için tüm şartlar göz önünde bulunduruluyor. Bence her meslekte kadın ve erkek olmalı. Düşünce yapıları farklı iki yaradılış, konuya açısı değişik noktalardan baktıkça güzelleştirir çalışmayı. Bir çalışmayı özel yapan farklı ve tüm detaylar düşünülerek yapılmış olmasıdır. Mühendislikte de geçerli bu. Bir bayanın odaklandığı küçük detaylar ile erkeğin bu konuya eklediği tamamlayıcı fikirler daima işleri en iyi yere götürür.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler