elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kardeş Elektrik Güvencesiyle Kraus & Naimer C-CA Serisi Şalterler

Paket şalter, kolun dönme hareketini bir mil üzerinden şalt programına göre traşlanmış makaraya (kam) aktaran el tahrikli bir şalt cihazıdır. Kardeş Elektrik, Kraus&Naimer firması ile 1968 yılında yaptığı patent anlaşması ile paket şalter üretimi alanındaki bu büyük tecrübe ve kaliteyi ülkemize transfer ederek üretime başlamıştır. Kardeş Elektrik Güvencesiyle Kraus & Naimer C-CA Serisi Şalterler'in detaylar yazının devamında...



A- A+
22.10.2021 tarihli yazı 4621 kez okunmuştur.

Paket Şalterler (Pako Şalter) Nedir?


Elektrik panolarının kapak veya iç kısmına konumlandırılan anahtarlar dikkatinizi çekmiştir. Pako şalterler temel olarak kumanda mandalının el ile çevrilmesi ile çalışan ve elektrik enerjisinin bir bölgeden başka bir bölgeye aktarılmasını sağlayan, elektromekanik anahtardır. Genellikle elektrik güç devrelerinde bazen de kumanda devrelerinde açma kapama, kutup değiştirme, yıldız üçgen yol verme, komütatör gibi çok amaçlı kullanılır. Pako şalter üzerindeki mandal çoklu pozisyonda dönme hareketine sahiptir. Böylelikle çoklu devre fonksiyonlarını kontrol edebilir.

 
Kraus Naimer paket şalterin mucidi olarak 114 yılı aşkın tecrübe ve sahip olduğu know-how ile tüm dünyada en çok kabul gören ve kalite algısı en yüksek paket şalter markasıdır.


 

Pako Şalterlerin Yapısı ve Görevi Nedir?

 
Pako şalterler, çok konumlu, bir eksen etrafında döndürülebilen, arka arkaya dizilmiş bakalitten yapılmış disk şeklindeki birçok dilimden oluşur. Dilimlerde kontaklar bulunur ve istenen kontak sayısını elde edebilmek için uygun sayıdaki dilim arka arkaya dizilir. Paket şalter üzerindeki kolun çevrilmesi ile çalışır. Kolun çevrilmesi ile bakalit dilimler döner. Üzerlerindeki kontaklar konum değiştirir.

Pako şalterler, yapı olarak benzeseler de yük ayırıcılar ile karıştırılmamalıdır. Yük ayırıcılar genellikle 1-0 konumda çalışırlar ve daha yüksek akımları izole edebilirler. Pako şalterler ise daha fazla konumda çalışabilir ve her konumda enerjiye farklı bir yön verirler. Pako şalterler ve kontaktörler temelde elektrik enerjisinin yönlendirmesi için kullanılır ancak pako şalter el ile kumanda edilir, kontaktör ise bobini enerjilendikten sonra enerjiyi yönlendirir. Yani kontaktörün çalışması için yine bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır.

 

Pako şalter, transfer anahtarı gibi çalışır, enerjiyi bir noktadan diğerine kolaylıkla aktarır ve kullanımı çok basittir. Çok fazla bakım gerektirmez, ucuz ve kompakt boyuttadır.


Pako şalterin görevi bir kol ve mil yardımıyla çeşitli açılarda döndürülerek elektrik enerjisinin bir noktadan istenen başka bir noktaya iletilmesini sağlamaktır. Kolun döndürülmesi sonucunda cihaz üzerindeki kontaklar konum değiştirir.  
 
Pako şalterler, yapı olarak benzeseler de yük ayırıcılar ile karıştırılmamalıdır. Yük ayırıcılar genellikle 1-0 konumda çalışırlar ve daha yüksek akımları izole edebilirler. Pako şalterler ise daha fazla konumda çalışabilir ve her konumda enerjiye farklı bir yön verirler. Pako şalterler ve kontaktörler temelde elektrik enerjisinin yönlendirmesi için kullanılır ancak pako şalter el ile kumanda edilir, kontaktör ise bobini enerjilendikten sonra enerjiyi yönlendirir. Yani kontaktörün çalışması için yine bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır.

Kraus & Naimer C-CA Serisi Şalterler


 
Kardeş Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ. Firması ile Karus&Naimer firmasının yolunun kesişmesi 1963 yılına denk gelmektedir. Öncelikle bu markanın mümessilliğini yapan Kardeş Elektrik, Kraus&Naimer firması ile 1968 yılında yaptığı patent anlaşması ile paket şalter üretimi alanındaki bu büyük tecrübe ve kaliteyi ülkemize transfer ederek üretime başlamıştır.

 



► İlginizi Çekebilir: Discrepancy Şalter Nedir? | Kardeş Elektrik
 
 
Kardeş Elektrik, Kraus&Naimer markasında C-CA serisi paket şalterleri olarak bilinen CA10, CA20, C26, C32, C42 ve C80 kodlu altı ayrı amperaj değerindeki tipleri ülkemizde üretmektedir.
 

Paket Şalterin Çalışma Prensibi


Paket şalter, kolun dönme hareketini bir mil üzerinden şalt programına göre traşlanmış makaraya (kam) aktaran el tahrikli bir şalt cihazıdır. Kam olarak da adlandırılan bu makaraların üzerinden dönme hareketi kontakların boylamasına hareket etmesini sağlar. Bu hareketler ikili kesici kontakları açar veya kapatır. Pako şalterlerin çoğunda yuva olarak adlandırılan bir hücrenin içinde iki kontak bulunmaktadır. 180° toplam şalt açısından sonra ikinci bir makaranın kullanımı her iki kontağın birbirinden bağımsız olarak uyarımını olanaklı kılar. Konumlar arasındaki şalt açısı kademe içerisindeki yıldız şekilli bir makara ile belirlenir. Bu mekanizmada ek bir disk üzerinden toplam dönme açısını sınırlandıran bir hareket sınırlayıcısı bulunmaktadır. Bu yapı, çok az parça kullanarak hemen hemen sınırsız sayıda kontak kombinasyonu yapımını olanaklı kılan modüler bir tasarımın ürünüdür.



C-CA Serisi Paket Şalterlerin Özellikleri


► Bu seri şalterlerde her yuvada 2 kontak bulunmakta olup, bir şalter maksimum 12 yuva (24 kontak) olabilmektedir. Kademe açıları ise 30-45-60 ve 90 derece olarak yapılabilmektedir.

Kraus&Naimer’e özel gümüş alaşım kontak yapısı sayesinde maksimum iletim minimum kayıp sağlamaktadır. Bu nedenledir ki özellkle CA10 serisi paket şalterler düşük güç uygulamaları ve DC uygulamalarda da geniş kullanılma sahasına sahiptirler.

►Geniş kesitli klemenslerde yuvasından düşmeyen vidalar, yıldız/düz tornavida ile gayet seri ve emniyetli olarak sıkılabilir. CA10 ve CA20 şalterlerinin terminalleri IP20 olup el temasına karşı korumalıdır.

► Diğer C26,C32, C42,C80 modelleri için ise aksesuar olarak koruma kapakları bulunmaktadır. Bu ürünlerin terminalleri de bu kapaklar ile IP20 parmak temasına karşı korumalı hale getirilebilmektedir.
 

C-CA serisi paket şalterlerin dizaynı 

Bu dizayn müşteri talebine göre istenilen kontağın, istenilen kademede açılıp kapanmasına olanak vermektedir. Bu tür isteklerde üretim, ürüne özel şalter kodu verilerek yapılmaktadır.


Kardeş Elektrik, Kraus&Naimer firması ile 1968 yılında yaptığı patent anlaşması ile paket şalter üretimi alanındaki bu büyük tecrübe ve kaliteyi ülkemize transfer ederek üretime başlamıştır. 


Kraus&Naimer firması 1907 yılında kurulmuş dünya elektrik sektörünün öncü firmalarındandır. Kraus&Naimer, ülkemizde paket şalter ismi ile bildiğimiz bu şalt komponenti tüm Dünya’ya 1948 Viyana Dünya Ticaret Fuarında ilk olarak tanıtan firmadır. Bu nedenledir ki Kraus Naimer paket şalterin mucidi olarak 114 yılı aşkın tecrübe ve sahip olduğu know-how ile tüm dünyada en çok kabul gören ve kalite algısı en yüksek paket şalter markasıdır. Viyana Dünya Ticaret Fuarında tanıtılan bu paket şalterin modüler tasarımı, günümüzde paket şalter üreticilerin kullandığı tasarımın temelini oluşturmaktadır.

 

Daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyiniz.

 



Kaynak:



                   

 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar