elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kolaboratif Robotlar |
OMRON

Kolaboratif robot kavramı, İngilizce “işbirliği” anlamına gelen “collaboration” kelimesinden türetilerek hayatımıza girmiştir. Temel olarak koloboratif robotlar, personellerle tam uyumlu bir şekilde çalışan ve maksimum şekilde etkileşimde bulunan robotlardır. Piyasaya ilk olarak 2008 yılında sürülen cobotlar nispeten yeni bir endüstriyel robot kategorisini temsil ediyor. Otomasyonun geleceği için tasarlanan Kolaboratif Robotlar ile ilgili detaylar Omron'un katkılarıyla yazının devamında...



A- A+
18.03.2021 tarihli yazı 5947 kez okunmuştur.
İlk kez 1960'larda endüstriyel üretimde kullanılan robotların sayısında o zamandan bu yana olağanüstü bir artış görüldü. Uluslararası Robot Federasyonu (IFR) ve Fraunhofer IPA'nın "2019 Dünya Robotik Raporu"ndaki verilere göre dünya çapında her yıl 500.000 ila 600.000 yeni robot sistemi faaliyete geçirilmektedir. Özellikle Asya pazarındaki robot sistemleri, gözle görülür şekilde artış göstermiştir.

Avrupa'daki küçük ve orta ölçekli üretim şirketleri, küresel alandaki devamlı ekonomik büyümeye ayak uydurmak istiyorlarsa yalnızca maliyetlerini düşürmek için bile otomasyona daha fazla yatırım yapmalıdır. Bununla birlikte, iş gücü açığı artmaya devam ediyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin tahminlerine göre, düşük doğum oranları nedeniyle mevcut iş gücü 2013'te yaklaşık 44 milyon iken 2030'da yaklaşık 40-42 milyona düşecek. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer bir düşüş yaşanabilir. BCG'ye (Boston Consulting Group) göre, 7,7 milyona kişiye varan bir iş gücü eksikliği beklenebilir. Bu düşüşü önlemek adına daha iyi otomasyon süreçlerine ihtiyacımız var.


Kolaboratif Robotlar: Sadece bir robot değil, komple otomasyon çözümün bir parçası


 

Kolaboratif robot kavramı, İngilizce “işbirliği” anlamına gelen “collaboration” kelimesinden türetilerek hayatımıza girmiştir. Temel olarak koloboratif robotlar, personellerle tam uyumlu bir şekilde çalışan ve maksimum şekilde etkileşimde bulunan robotlardır.

Piyasaya ilk olarak 2008 yılında sürülen cobotlar nispeten yeni bir endüstriyel robot kategorisini temsil ediyor. Emniyet çiti tarafından insanların çalışma alanından ayrılmaları gereken geleneksel robotların aksine cobotlar, insanlarla güvenli bir şekilde çalışmak üzere geliştirildi. Ayrıca kullanıcılar, bu "asistan robotlar" ile uygulama programlamak için daha az zamana ve paraya ihtiyaç duyuyor.

Buna ek olarak cobotlar farklı görevler üzerinde çalışmak için bir konumdan diğerine kolayca taşınabiliyor. Konvansiyonel endüstriyel robotların ise tek bir konumda kalması gerekiyor ve bunlar genel olarak yalnızca robot hücresindeki belirli bir görev için kullanılabiliyor. Bu nedenle cobotlar çok daha fazla esneklik sağlıyor. Cobotların yerine getirebileceği çeşitli görevler; parça kaldırma, sıralama ve paletleme için basit alma ve yerleştirme uygulamalarından makine montajı, sipariş toplama, paketleme ve test işlemlerine kadar farklılık gösteriyor. Cobotlar yapıştırıcı ve sızıntı önleyici maddeleri uygulamak, parçaları birleştirmek veya sökmek, ölçüm yapmak, test etmek, kontrol etmek ve vidalama işlemlerini üstlenmek için yardımcı olabiliyor. Çalışanlar bu sayede monoton, fiziksel olarak zorlayıcı ve hatta tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalmıyor. Bununla birlikte, hassas işlerde cobotlardan destek alıp temel becerilerine odaklanabiliyorlar.


 

Bir dizi inovasyonun son halkası olarak tanımlayabileceğimiz OMRON Kolaboratif Robotlar, insanlar ve makinelerin birlikte çalışmasını mümkün kılıyor.

Emniyetli ve taşınabilir olan OMRON Kolaboratif Robotlar (Cobot), dahili görsel denetim özelliği ile hızlı başlatma ve değişimlere izin verir. Sezgisel yazılımı, robotun ihtiyaç duyduğunuz her yerde neredeyse her görevi yerine getirmesi için kolay bir şekilde eğitilmesini sağlar. Bu şekilde iş gücünüzü tekrar eden görevlerden kurtarıp üretkenliğinizi artırabilirsiniz.



Entegre kamera ve 14 kiloya kadar taşıma kapasitesi ile paketleme ve paletleme, montaj ve pick & place gibi çok çeşitli otomasyon işleri için uygun olan kolaboratif robotlarımız, hareket, kontrol, görsel denetim, emniyet ve robotik süreçleri birleştiren ve tek bir kaynaktan eksiksiz bir çözüm sağlayan komple otomasyon konseptimize entegre edilebilir.

 

OMRON Kolaboratif Robotların Özellikeri


Çok Yönlülük: Çok sayıda uygulamaya uyarlanabilir, özellikle makine besleme, yükleme ve boşaltma, montaj, yapıştırma, test etme ve lehimleme.
Hızlı Başlatma ve Değiştirme: Cobotlar için basitleştirilmiş programlama, kodlama ve pendant gerektirmez, bu da kullanıcılara daha hızlı başlatma süreleri sağlar.
Emniyetli Çalışma: Öncelik Emniyet: Emniyet gereksinimleri ISO 10218 ve ISO / TS 15066'da belirtilmiştir.
Sorunsuz Entegrasyon: Diğer kolaboratif robotlarımız, mobil robot ve kontrolör donanımlarımızla garantili sorunsuz entegrasyon.
Dahili Görsel Denetim: Model tanıma, nesne konumlandırma ve barkod tanımlama için yerleşik akıllı görsel denetim sistemi.

 
Günümüzdeki her türlü üretim ortamında, üretkenliği artırmak için robotların gücünü ve hassasiyetini insanların sorun çözme yeteneği ile nasıl güvenli bir şekilde bir araya getirebiliriz...

 

Omron İşbirlikçi Robotları ile Tanışın

 


 

 

OMRON Kolaboratif Robot Modelleri


Hem insanlarla hem de makinelerle çalışacak şekilde tasarlanan OMRON TM Kolaboratif Robot, iş yerinde emniyetli çalışma sunarken çok çeşitli endüstriyel uygulamalarıyla daha yüksek verimlilik elde etmenizi sağlar.


TM 5 – 700

► Erişim (mm): 700
► Maksimum taşıma kapasitesi (kg): 6
► Maksimum hız (m/s): 1,1

TM 5 – 900

► Erişim (mm): 900
► Maksimum taşıma kapasitesi (kg): 4
► Maksimum hız (m/s): 1,4

TM 12

► Erişim (mm): 1300
► Maksimum taşıma kapasitesi (kg): 12
► Maksimum hız (m/s): 1,3


TM 14

► Erişim (mm): 1100
► Maksimum taşıma kapasitesi (kg): 14
► Maksimum hız (m/s): 1,1




 

OMRON Kolaboratif Robot Uygulama Alanları


 
Montaj: Parça birleştirme, ekleme, alet değiştirme ve insanlarla birlikte çalışma gibi tekrarlanan veya karmaşık montaj görevlerinde verimi ve tutarlılığı artırabilir.
Paletleme: Alandan tasarruf sağlayarak palet üzerine hat sonu kutu istiflemeyi kolaylaştırabilir. Dahili kamera ile kutular barkoda veya diğer görsel göstergelere göre sıralanabilir.
Paketleme: Ürünleri kutulara yerleştirmeden önce kontrol edip sıralayabilir. Müşteriler üretim hatlarını yeni ürünlere veya mevsimlik modellere hızlı bir şekilde uyarlayabilir.
Alma ve Yerleştirme: Ek kamera veya aydınlatma ekipmanı takmaya gerek olmadan, gelişmiş denetim ile birlikte kolay bir şekilde alma ve yerleştirmeye olanak tanır.
Vidalama: Vidalama ve parça sabitleme uygulamalarına hassasiyet ve tutarlılık kazandırır. Vidalama kiti ve pnömatik kontrol kutusu ile birlikte tamamen kullanıma hazır bir çözüm sağlanır.

 

Kolaboratif Çalışma Alanında Emniyet



Cobot'lar, tehlikeli olabilecek diğer ekipmanların yakınında çalışır. Bu nedenle, ortak çalışma alanındaki tüm ek ekipmanları listelemek ve planlamak önemlidir (açıkça işaretlenmelidir). Her cihaz, potansiyel tehlikeler ve insan ve ekipman hasarını önleyebilecek emniyet sensörleri açısından değerlendirilmelidir.

Emniyet cihazlarına ihtiyaç duyabilecek kolaboratif olmayan emniyet dereceli ekipman, malzeme taşıma; alet; tutucular ve çalıştırıcılar; ve makineler. Emniyet cihazları genellikle bir cobot uygulamasına kolayca entegre edilebilir.


Ortak çalışma alanını korumak için çeşitli çözümler kullanılabilir. Açık alanlarda ve düşük tehlikeli uygulamalarda, bunlar emniyet alanı tarayıcılarını ve paspasları içerir. Daha tehlikeli uygulamaların veya yüksek hızlı işlemlerin olduğu kapılı veya sınırlı alanlarda, emniyet ışık perdeleri ve emniyet anahtarları kullanılabilir. Bir tehlikeye neden olabilecek aktif tehlikelerin veya işlemlerin olduğu alanlarda operatörler, kullanıcı üzerine baskı uygulamayı bıraktığında otomatik olarak kapanan bir 'emniyet anahtarı' etkinleştirebilir.


Kolaboratif operasyonlarda maksimum emniyet için, üreticiler cobot uygulamalarının emniyetini tüm operasyonlarda doğrulamalıdır. Bir insan operatörle belirli bir görevi yerine getirirken bir robotun emniyetini değerlendirirken izleyebilecekleri bazı yönergeler vardır. Robot hareket etmese bile sürüş ve güçle ilgili tehlikeler gibi bazı tehlikeler hala var olabilir.
 

Komple Otomasyon Çözümü


Gelişmiş bir donanımdan daha fazlasına ihtiyacınız var; insan ve makinenin uyum içinde çalıştığı akıllı üretim sistemleri gibi. OMRON komple otomasyon teknolojisi ailesi, tüm üretim hattınız için çözümler sunar.

OMRON, endüstriyel otomasyon alanında bir lider olarak, üreticilerin müşterilere özel üretim ihtiyaçlarını karşılamasına ve artan işçilik maliyetleri ve işgücü kıtlığı ile ilgili sorunları gidermelerine yardımcı olan çözümler sunuyor. OMRON, kolaboratif robotların yanı sıra, endüstriyel komponentler ve görsel denetim sensörlerinden, kontrolörler ve servo motorlara kadar farklı otomasyon ekipmanlarının yanında makine emniyeti cihazları ile mobil ve sabit endüstriyel robotlar da geliştiriyor.


Kaynak:



 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar