elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum Dolaşımı ile Bilgi Aktarımı Artıyor

Kuantum fiziğinin yasaları on yıllardır belli olsa da bu yasaları gündelik yaşamımızda kullanmaya yeni yeni başlıyoruz. Kuantum fiziğinin kanunları ile elde etmekte olduğumuz bu bilgi aktarım hızı Einstein’ın bile tahmin edemediği bir düzeyde. Fakat günümüzde gerçek olmaya artık çok yakın.



A- A+
19.06.2020 tarihli yazı 8358 kez okunmuştur.

Kuantum Işınlanması

Kuantum fiziğinin kanunları gereği, birbirleri ile bağlanmış iki foton birbirlerinden ayrılsalar dahi haberleşebiliyorlar. Hem de arada herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan. Bu fotonların bağlanma olayını yani bir diğer adıyla dolaşımını manyetik alan ile karıştırmamak gerekiyor. Manyetik alan yardımıyla gerçekleşen kablosuz elektrik iletimi, uzaklığın karesiyle azalan bir dalga ile gerçekleşir. Sonucunda ise elektronlar kullanılır. Fakat kuantum dolaşımı mesafelerle etkisini kaybetmez. Ya da bildiğimiz bir dalga yoluyla da gerçekleşmez. Bu olay kuantum fiziğinin bir yasasıdır. Bağlanmış fotonları sağ kolunuz ve sol kolunuz gibi hayal edebilirsiniz. Eğer sağ kolunuzu görürseniz, diğerini görmeseniz dahi sol kolunuz olduğunu bilirsiniz. İşte bu fotonlar aracılığıyla veri aktarımı da tam olarak böyle gerçekleşiyor.
 

Aynı bedene bağlanmış iki insan kolu gibi bağlanmış olan bu fotonların herhangi birinin durumunu bilmemiz bizim için yeterli oluyor. Dünya’nın bir ucundaki bir fotonun durumunu değiştirirseniz diğeri de hemen durum değiştiriyor. Böylece istediğimiz bilgi kelimenin tam anlamıyla anında karşıya aktarılmış oluyor. Biz bu olayın gerçekleşmesine kuantum ışınlanması adını veriyoruz. Tabii siz Einstein’ın deyişiyle bu durumu, “belirli bir mesafedeki ürkütücü eylem” olarak da isimlendirebilirsiniz.


Teoriden Gerçekliğe Kuantum Işınlanması

2020 yılının ilk günlerinde Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi bilim insanlarının iki çip arasında dolaşmış fotonlar ile haberleşmeyi sağladıkları haberini almıştık. Fakat sağlanan bu haberleşme yüzde 91 oranında başarıyla sonuçlanmıştı. Kabaca her 100 veriden 9 tanesinin kaybedildiğini söylersek bu kabul edilemez bir hataya yol açar. (Tabii ki yüzde 91 bu şekilde hesaplanmıyor sadece gözümüzde canlandırabilmek için bu örneği verdim.)

Yüzde yüz başarıya ulaşmasa dahi iki çip arasındaki ilk kuantum dolaşımı haberleşmesi bu şekilde gerçekleşti. Kuantum bilgisayarlardan sonra bu olay artık kuantum internetinin hayatımıza bir adım daha yaklaştığının yegane kanıtıydı. Geçtiğimiz günlerde ise yine Bristol Üniversitesi’nden ve Çin, Pekin'deki Pekin Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortak çalışmalarıyla iki çip arasındaki haberleşmenin daha stabil bir hal aldığının haberini aldık.

 


► İlginizi Çekebilir: Kokuları Algılayan Çip Geliştirildi

Bu gidişle yakın zamanda hayatımızın her yerinde birbirleriyle ürkütücü eylemler gerçekleştiren fotonlar olacak. Bu yazıyı okurken girmiş olduğunuz sayfanın yüklenme hızı ya da internetten herhangi bir veri aktarımı gerçekleştirirken kullandığımız internetin hızı gibi kavramlar tedavülden kalkacak. Ülkeler arası yürüyerek haber gönderen elçi kavramı bugün nasıl yok olduysa gelecek nesiller için de internet hızı diye bir kavram sadece tarihten ibaret olacak.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► sciencealert.com
► newatlas.com
► technology.org

 
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.